Graavattu lohi

Graavattu lohi on ikiaikainen pohjoismainen klassikko, joka on rantautunut Suomeenkin jo satoja vuosia sitten.

Kuudelle-kahdeksalle

  • 1 kg lohifileetä (keskipala)
  • 4 rkl merisuolaa
  • 4 rkl sokeria
  • 2 tl murskattua valkopippuria
  • 2 nippua tilliä

Valmistusohje

1. Leikkaa lohi fileiksi, mutta älä poista nahkaa. Leikkaa ja irroita kaikki näkyvissä olevat ruodot. Ruotopihdit ovat hyvä apu. Tämän kaiken voit pyytää tehtäväksi myös kalatiskillä. Pakasta fileet vuorokaudeksi.

2. Hiero fileisiin suola-sokeriseosta ja laita fileiden väliin runsaasti katkottua tilliä. Paina fileet vastakkain, nahkapuoli ulospäin ja työnnä ne muovipussiin. Pidä pussi huoneenlämmössä, kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet.

3. Sulje pussin suu ja laita fileepaketti jääkaappiin. Kääntele pussia silloin tällöin. Graavaus kestää noin 2 vuorokautta. Kun otat fileet esille tarjoilua varten, raaputa mausteet ja tillit pois niiden pinnalta. Graavattu lohi tarjoillaan tavallisesti leikattuna hyvin ohuiksi viipaleiksi. Se on hyvää myös annospaloiksi leikattuna ja halstrattuna.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.