Ankeriasaladobi
Tillin voi vaihtaa muihin yrtteihin, kuten kirveliin, rakuunaan tai lehtipersiljaan. Jos haluat, voit myös lisätä hieman valkoviiniä ankeriasliemeen. Kun huuhdot vuokaa hetken kuumassa vedessä, aladobin eli hyytelön saa helposti kumottua. Ankeriasaladobi sopii hyvin seisovaan pöytään tai joulupöytään.
- Ruokavalio: Gluteeniton, Laktoositon
1 aladobiin
- 1 kg nyljettyä ankeriasta (n. 600 g perattua)
Liemi
- 1 l vettä
- 1 rkl suolaa
- 10 kokonaista valkopippuria
- ½ keltasipuli
- purjon vihreä osa
- muutama persiljanvarsi
- muutama tillinvarsi
- 1 lehtisellerin varsi
- 1 porkkana
- 2 rkl puristettua sitruunamehua
Hyytelö
- 8 liivatelehteä + tilkka vettä
- 2 munanvalkuaista
Koristeluun
- 2 kovaksi keitettyä munaa
- tillinoksa
- porkkanaviipaleita ankeriaan keittämisestä
Tarvitset myös
- hammastikkuja
Valmistusohje
1. Huuhdo ankerias tarkoin. Taita se auki ja leikkaa varoen pois selkäevä. Laita se alkuperäiseen muotoonsa ja viipaloi n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Pistä jokaiseen siivuun hammastikku, niin että ne pysyvät kasassa. Kuori ja halkaise sipuli. Puhdista persiljan- ja tillinvarret sekä selleri. Kuori ja viipaloi porkkana.
2. Mittaa liemeen tuleva vesi kattilaan. Lisää suola, pippurit, sipuli, purjo, persilja, tilli, selleri ja porkkana. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia. Lisää ankeriaspalat ja purista mukaan sitruunamehu. Kuori pois vaahto ja anna kiehua hiljaa 10-15 minuuttia.
3. Nosta ankerias- ja porkkananpalat reikäkauhalla. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Laita liivatelehdet likoamaan tilkkaan kylmää vettä. Mittaa 7 ½ dl lientä. Vatkaa munanvalkuaiset kevyesti. Sekoita valkuaiset ja liivatteet ankeriasliemeen. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja sekoita koko ajan puuhaarukalla. Anna poreilla lyhyt hetki ja siivilöi liemi. Anna jäähtyä, mutta ei jähmettyä.
4. Jäähdytä kulho. Viipaloi kananmunat. Kaada hieman hyytelöä kulhoon. Kääntele kulhoa, niin että sen reunoihin tarttuu n. 1 cm kerros hyytelöä. Vuoraa kulho ankeriaspaloin sekä tillillä, porkkanaviipaleilla ja kananmunaviipaleilla. Kaada päälle hyytelöä ja anna sen jähmettyä ennen seuraavaa kerrosta. Viimeistele hyytelökerroksella ja laita kulho jääkaappiin jotta aladobi hyytyy kunnolla ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka