Aiolia kolmella tavalla
Ranskassa ja Espanjassa syödään paljon aiolia. Se maistuu hyvältä keiton kanssa, erityisesti kalakeiton. Lisukkeena aioli toimii sekä lihan että kasvisten kera. Monipuolisuutensa takia aioli on myös hyvä kastike seisovaan pöytään.
- Ruokavalio: Gluteeniton, Laktoositon, Kasvisruoka
Neljälle
- 2 munankeltuaista
- 2 ½ dl oliiviöljyä
- 3 kunnonkokoista valkosipulinkynttä
- ½ tl suolaa
- 1 maustemitta valkopippuria
Limeaioliin
- 1 lime
Chiliaioliin
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 punainen chili
- 1 rkl chilikastiketta
Valmistusohje
1. Perusresepti: Anna öljyn seistä esillä niin että se on huoneenlämpöistä kun alat valmistaa aiolia. Kuori valkosipulinkynnet ja purista valkosipuli suoraan kulhoon. Lisää keltuaiset. Kaada oliiviöljy sitten mukaan tippa kerrallaan, samalla voimakkaasti sekoittaen. Älä kaada öljyä liian nopeasti. Loppua kohden voit kaataa sen ohuena norona. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Limeaioli. Pese lime, raasta kuori hienosti ja purista mehu. Sekoita mehu ja raaste aioliin.
3. Chiliaioli: Halkaise chili pituussuuntaan, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sekoita chiliä aioliin maun mukaan, lisää sitruunamehu ja chilikastike.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti