Aiolia kolmella tavalla
![](https://im.mtvuutiset.fi/image/5651838/landscape16_9/515/290/5ff36939632ba7804cb91e1b632a63bd/sy/897275-2735.jpg)
Ranskassa ja Espanjassa syödään paljon aiolia. Se maistuu hyvältä keiton kanssa, erityisesti kalakeiton. Lisukkeena aioli toimii sekä lihan että kasvisten kera. Monipuolisuutensa takia aioli on myös hyvä kastike seisovaan pöytään.
- Ruokavalio: Gluteeniton, Laktoositon, Kasvisruoka
Neljälle
- 2 munankeltuaista
- 2 ½ dl oliiviöljyä
- 3 kunnonkokoista valkosipulinkynttä
- ½ tl suolaa
- 1 maustemitta valkopippuria
Limeaioliin
- 1 lime
Chiliaioliin
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 punainen chili
- 1 rkl chilikastiketta
Valmistusohje
1. Perusresepti: Anna öljyn seistä esillä niin että se on huoneenlämpöistä kun alat valmistaa aiolia. Kuori valkosipulinkynnet ja purista valkosipuli suoraan kulhoon. Lisää keltuaiset. Kaada oliiviöljy sitten mukaan tippa kerrallaan, samalla voimakkaasti sekoittaen. Älä kaada öljyä liian nopeasti. Loppua kohden voit kaataa sen ohuena norona. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Limeaioli. Pese lime, raasta kuori hienosti ja purista mehu. Sekoita mehu ja raaste aioliin.
3. Chiliaioli: Halkaise chili pituussuuntaan, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sekoita chiliä aioliin maun mukaan, lisää sitruunamehu ja chilikastike.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka