Yllättävä tieto makaronipulasta – tyhjiin hyllyihin myös toinen syy: "Kukaan ei voinut ennakoida"

Torino Makaroni
Torino-makaronitkin tehdään Suomessa ja ne liittyvät omalla tavallaan kesän ja syksyn "pastakriisiin". Shutterstock/Raisio

Suomessa toimii myös toinen makaronitehdas, jonka linjastouudistus osui pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin uutisoitu laajasti suomalaiskauppoja riivaavasta makaronipulasta.  Ruokakauppojen hyllyt tyhjenivät kesän alussa makaroneista pastavalmistajan tiedottaessa jättimäisestä takaisinvedosta.

Iso erä erilaisia pastatuotteita vedettiin tuolloin varotoimenpiteenä myynnistä Lantmännen Cerealian toimesta, koska muutamista tuotteista löytyi pieniä metallinpaloja.

Makaronin, rakettispagetin ja kuviopastojen tuotanto oli pysähdyksissä Myllyn Parhaan omistavan Lantmännen Cerealian Hyvinkään tehtaalla kesäkuun puolivälistä alkaen pastalinjan konerikon seurauksena. Elokuussa yritys viimein tiedotti pastatuotannon jälleen käynnistyneen ja tilanteen normalisoituvan pian. 

Hyllyt ovat kuitenkin edelleen monin paikoin tyhjinä makaronista, sillä kaikki tuotteet, jotka kauppoihin ehditään toimittaa, hamstrataan nopeasti kuluttajien toimesta ostoskoreihin. 

– Tiedämme, että kysyntä on erityisen kovaa nyt, koska pulaa tuotteista on ollut pitkään. Hyllyille laitettu pasta napataan nopeasti ja löytää tiensä kuluttajien keittiöihin ja kaappeihin. Kaiken kaikkiaan on vaikea ennustaa, milloin tilanne kaupoissa palautuu normaaliksi, mutta todennäköisesti siihen menee vielä jonkin aikaa, Myllyn Parhaalta kerrottiin syyskuussa MTV Uutisille. 

Torino-makaronien linjastoa uusittiin juuri, kun "pastakriisi" iski

Moni ei ole tietoinen, että Suomessa on myös toinen pastatehdas Myllyn Parhaan tehtaan lisäksi. Raision tehtaalla valmistetaan nimittäin suosittuja Torino-makaroneja. Myllyn Parhaan makaronilinjaston rikkoutuminen sattui osumaan pahimpaan mahdolliseen hetkeen myös kilpailijan kannalta.

Raisiossa suunniteltiin makaronilinjaston uusimista jo 1,5 vuotta sitten, mutta komponenttipulan vuoksi linjaston uusiminen päätettiin säästää kesälle 2023. Linjaston uusimista varten Torino-makaroneja valmistettiin varastoon normaalia enemmän. Kukaan ei kuitenkaan osannut ennakoida, että Torino-makaronilinjaston uusimisen kanssa täsmälleen samaan aikaan menisi kilpailijan makaronilinjasto rikki. 

– Harmillisesti kysynnän kasvu osui juuri samaan ajankohtaan pastalinjauudistuksen kanssa. Pastaa oli valmistettu varastoon määrä, jonka arvioitiin riittävän linjaston uusimisen ajan, mutta äkillisesti kasvanutta kysyntää ei voinut kukaan ennakoida. Kauppojen pastahyllyissä on siksi ollut puutteita myös Raision tuotteiden osalta, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhmantiedotteessa.

Nähtäväksi jää, koska makaronitilanne palautuu ruokakaupoissa täysin ennalleen. 

Katso myös: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella

Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin 2:34
Testasimme säästövinkin!

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat