Milloin makaronitilanne normalisoituu kaupoissa?

Tiesitkö? Näin makaronia valmistetaan 2:23 Tiesitkö? Näin makaronia valmistetaan
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö? Näin makaronia valmistetaan. Vierailimme Torino-makaronien alkulähteellä Raisiossa.

Makaronipussien vähyys ruokakaupoissa ihmetyttää. Milloin tilanne normalisoituu?

Makaronipula on puhuttanut suomalaisten keskuudessa koko kesän ja syksyn. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin syyt ilmiön taustalla. Sen lisäksi, että makaronilinjasto meni kesällä rikki Myllyn Parhaan tehtaalla ja aiheutti jättimäisen takaisinvedon, myös Raisiossa painiskeltiin eräänlaisten makaroniongelmien kanssa. Torino-makaronilinjaston uudistus sattui osumaan samaan ajankohtaan kilpailijan koneen hajoamisen kanssa.

Pastaa oli valmistettu varastoon määrä, jonka arvioitiin riittävän linjaston uusimisen ajan, mutta äkillisesti kasvanutta kysyntää ei voinut kukaan ennakoida. Kauppojen pastahyllyissä on siksi ollut puutteita myös Raision tuotteiden osalta, kertoi tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman aiemmin tiedotteessa.

Katoaa kaupoista vauhdikkaasti

Vaikka makaronia tuotetaan nyt melkoisella vauhdilla sekä Raision että Myllyn Parhaan tehtaalla, kauppojen pastahyllyissä näkyy edelleen kotimaisten vaihtoehtojen pula. 

Myllyn Parhaan omistavan Lantmännen Cerealian viestintäpäällikkö Emelie Bontesse de Filippis kertoi MTV Uutisille jo syyskuussa yrityksen tekevän nyt kaikkensa, että Hyvinkäällä pystyttäisiin tuottamaan ja tehtaalta toimittamaan niin paljon makaronia kuin mahdollista.

– Tiedämme, että kysyntä on erityisen kovaa nyt, koska pulaa tuotteista on ollut pitkään. Hyllyille laitettu pasta napataan nopeasti ja löytää tiensä kuluttajien keittiöihin ja kaappeihin. Kaiken kaikkiaan on vaikea ennustaa, milloin tilanne kaupoissa palautuu normaaliksi, mutta todennäköisesti siihen menee vielä jonkin aikaa.

Marraskuussa voi jo helpottaa

Myös Raisiolla makaroneja on valmistettu tiukkaan tahtiin jo muutaman kuukauden ajan. Lokakuun lopussa uudella pastalinjastolla rikkoutui miljoonan tuotetun makaronikilon raja. 

Kauppojen lisäksi makaronia tuotetaan ja toimitetaan myös suurtalouskeittiöihin sekä esimerkiksi elintarvikeyrityksille valmisruokatuotantoon. Kaikki tuotettu makaroni ei siis suinkaan päädy kuluttajapakkauksiin ja kovaa kysyntää kotimaisesta pastasta on laajalti.

Raisiolta arvioidaan kuitenkin makaronitilanteen normalisoituvan kaupoissa jo pian.

– Arvioisin, että tilanne normalisoituu marraskuun aikana, kommentoi Raision tehtaan käyttöpäällikkö Klaus Tuikka.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat