Oletko jo kokeillut miljoonien palvomaa hittileipää? Pumpulinpehmeää ja maukasta

Japanilainen maitoleipä leipä
Pumpulinpehmeä maitoleipä maistuu suolaisten ja makeiden lisukkeiden kera. Shutterstock

Japanilainen maitoleipä hurmaa pehmeydellään ja hyvällä maullaan.

Japanilainen maitoleipä, joka tunnetaan myös nimellä Hokkaidon maitoleipä, on koostumukseltaan suorastaan ihmeellisen pehmeää. Leipä on kevyttä ja kuohkeaa ja sitä voi nyhtää kuin pumpulia. Ei ihmekään, että miljoonat japanilaiset vannovat hittileipänsä nimeen.

Pehmeys piilee valmistustavassa

Leivän pehmeyden salaisuus piilee ikivanhassa valmistustavassa, jossa jauhoja ja vettä keitetään tahnamaiseen muotoon. Gelatoitunut tärkkelys sitoo itseensä enemmän nestettä ja leivästä tulee pumpulinpehmeää. Leivän valmistuksessa käytetään lisäksi vettä, hiivaa, munia, maitojauhetta, sokeria, voita ja suolaa.

Japanilainen maitoleipä maistuu juuri sopivan makealta ja voiselta. Se toimii sekä suolaisten että makeiden lisukkeiden kyljessä.

Japanilainen maitoleipä

12,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vispikermaa
1 dl hunajaa
3 rkl rasvatonta maitojauhetta
2 rkl kuivahiivaa
2 rkl suolaa
3 isoa kananmunaa
4 rkl suolatonta voita
öljyä
(isorakeista suolaa)

Kuumenna keskikuumalla paistinpannulla 0,5 desilitraa vehnäjauhoa ja reilu kaksi desilitraa vettä koko ajan sekoittaen noin viiden minuutin ajan, kunnes seoksesta muodostuu paksua tahnaa. Lisää kerma ja hunaja. Sekoita, kunnes hunaja on liuennut kokonaan.

Siirrä taikinaseos kulhoon tai yleiskoneeseen. Lisää joukkoon maitojauhe, kuivahiiva, suola, kaksi kananmunaa ja noin 12 desilitraa vehnäjauhoja. Vatkaa keskitasoisella voimakkuudella noin viiden minuutin ajan, kunnes taikina on täysin sileää. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina yksi kerrallaan, jotta voi sekoittuu taikinaan kunnolla. Taikina on valmista noin neljän minuutin sekoittamisen jälkeen, kun se on pehmeää, kiiltävää pinnaltaan ja joustavaa.

Voitele paistovuoka öljyllä ja jauhota kevyesti. Kaada taikina vuokaan. Peitä taikina muovikelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kuuteen yhtä suureen osaan ja asettele taikinapalat uunivuokaan. Anna taikinan kohota vielä toinen tunti.

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Riko yksi kananmuna kulhossa ja lisää joukkoon teelusikallinen vettä. Voitele kohonnut leipä ja ripottele pinnalle isorakeista suolaa.  Paista noin 50–60 minuuttia uunissa, kunnes leipä on kauniin kullanruskean värinen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!