Mansikalle vakavasti allerginen nainen kuoli kuopiolaisessa sairaalassa maaliskuussa kaksi vuotta sitten. Poliisi epäili viittä naistyöntekijää kuolemantuottamuksesta, mutta syytteitä ei nostettu.
Harjulan sairaalan keskuskeittiön ruoka-annoslinjastolta oli päätynyt iäkkään naisen tarjottimelle vääränlainen jälkiruoka-annos. Potilaskortissa ja ruokatilauksessa oli merkintä mansikka-allergiasta, mutta virhe tapahtui silti.
Naiselle oli tarkoitus antaa vadelmahilloa sisältänyt jälkiruoka.
Toista päivää harjoittelussa ollut sairaanhoitajaopiskelija vei ruokatarjottimen vanhukselle ja avusti syömisessä.
Mansikkahillo aiheutti potilaalle anafylaktisen reaktion eli vakavan yliherkkyysreaktion. Hän menehtyi hoidosta huolimatta.
Lue myös: Omaisten järkytys: Tuulan 91-vuotias äiti pantiin samaan huoneeseen koronalle altistuneen potilaan kanssa: "Kaikilla ei ole läheisiä taistelemassa heidän puolestaan"
Satoja ruoka-annoksia päivässä
Poliisi epäili kahta keskuskeittiön työntekijää, sairaanhoitajaopiskelijaa ja kahta hänen ohjaajanaan toiminutta hoitajaa kuolemantuottamuksesta.
Keskuskeittiön työntekijät huomauttivat, että linjaston läpi kulkee päivittäin satoja ruoka-annoksia, eikä yhden annoksen kokoamiseen ja tarkkailuun jää kovinkaan paljon aikaa. He totesivat myös, ettei eri hillolaatuja pystynyt silmämääräisesti erottamaan sairaalaruuasta.

