Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Iso juomakategoria jää paitsioon myös ravintoloiden listoilla: "Yksi pakollinen mukana"

1:29Näin kaadat siiderin oikeaoppisesti lasiinKATSO MYÖS: Miten ja millaisesta lasista siideri kannattaa tarjoilla?
Julkaistu 16.09.2023 17:27

Emmi Niiniaho

Siideri on mainettaan monipuolisempi juoma, joka sopii yhteen monien erilaisten ruokien kanssa.

Suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa siideri toimittaa usein vain kesäisen terassijuoman virkaa.

Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja toivoisi, että Suomessakin ymmärrettäisiin siiderin – ja nimenomaan aidon siiderin monipuolisuus.

Lue myös: Massatuotetun ja aidon siiderin todellinen ero – "Kuluttajillakin on oikeus tietää"

Miten parittaa siideriä ruoan kanssa?

Halmetojan mukaan siideri on monipuolinen juoma, mutta sen käytöstä ruokajuomana ei ole vain kehittynyt vielä kulttuuria – myöskään ravintoloissa.

– Ravintolassa voi hyvin olla kattava viinilista ja olutlistakin on melko kehittynyt ja sitten siellä on yksi pakollinen siideri mukana, Halmetoja kuvailee tilannetta.

Osa ravintoloista on toki ottanut jo koppia myös monipuolisemman siiderivalikoiman suhteen ja siltä osin tilanne on hieman murrosvaiheessa. Halmetojan mukaan ravintolat voisivat ottaa asian suhteen rohkeampiakin askelia.

siideri juustoHalmetoja suosittelee kokeilemaan joku kerta ruokajuomaksi valkoviinin sijaan siideriä.Shutterstock

Siidereitä on monia erilaisia tyylejä ja ne käyvätkin ruokajuomaksi niin pastojen, salaattien, kalan ja jopa pihvin kanssa.

Pihvin kanssa Halmetoja parittaisi tuhdin englantilais- tai ranskalaistyyppisen siiderin ja
herkemmät hapokkaat taas esimerkiksi salaatin kanssa.

Syksyisen sienirisoton kaveriksi taas sopii espanjalaistyylinen siideri.

Pohjoisen maiden erikoisuus, ice cider toimii Halmetojan mukaan loistavasti jälkiruokaherkkujen ja juustojen kanssa. Varsinkin sinihomejuusto yhdessä jääsiiderin kanssa on "varma match".

– Suomalaisissa siidereissä on hyvä happoisuus, joten ne toimivat hyvin raskaankin ruoan kanssa, Halmetoja vinkkaa. 

Lue myös: Ovela minibaarihuijaus on hotellipomolle tuttu juttu – "Olevinaan hyvä vitsi"

Kuiva aito siideri on oikeasti kuivaa

Halmetojan mukaan aidot siiderit merkitään hyvin rehellisesti ja puolikuiva siideri on oikeasti puolikuivaa, eikä "puolimakeaa2.

Jos aidot siiderit ovat uusi tuttavuus, niihin tutustuminen kannattaa aloittaa juuri puolikuivasta vaihtoehdosta.

– Rutikuivat saattavat vaatia jo hieman enemmän maistelua, jotta makua osaa arvostaa. 

Lue myös: Siiderin tarjoilu eroaa merkittävästi oluen tarjoilusta yhdessä asiassa

Lue myös: MTV:n viiniraati maisteli kahdeksan suomalaisjulkkiksen punaviinit – yksi viineistä yllätti täysin

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös: Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä?

1:13Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä?Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja on suomen ensimmäinen pommelier.

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiSiiderin tarjoilu eroaa merkittävästi oluen tarjoilusta yhdessä asiassaMassatuotetun ja aidon siiderin todellinen ero – "Kuluttajillakin on oikeus tietää"Valmistajat paljastavat suosituimmat lonkeromaut sekä flopit: "Lanttulonkero ei toiminut"Baarimestari: Tämä juomailmiö tekee pian "vallankumouksen" – taustalla rahaAlko ennustaa vuoden hittijuomat: Tämän oluen suosio se vain jatkuu – laseissa nyt jopa "nestemäisiä mokkapaloja"
JuomatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa