Yksi dieetti ylitse muiden: Tätä asiantuntijat suosittelevat laihduttamiseen

vihannekset
Colourbox

Amerikkalaisasiantuntijat listasivat hittidieetit ja valitsivat niistä kaikkein parhaimmat sekä tehokkuuden että terveellisyyden perusteella. Voittajaksi ylsi verenpaineen alentamiseen alun perin kehitetty DASH-dieetti.

U.S. News pyysi terveyseksperttejä listaamaan terveellisyyden mukaan viime vuonna erityisen trendikkäiksi nousseita dieettejä niiden terveellisyyden mukaan. Jotta dieetti ylsi korkeisiin pisteisiin, oli sen oltava sekä helppo noudattaa että sisältää paljon ravinteita. Huippupisteisiin yltämiseen dieeteiltä vaadittiin myös turvallisuutta ja tehokkuutta sekä painonpudotuksen että diabetes- ja sydänsairausriskin laskemisen kannalta.

1. DASH

Kärkisijalle amerikkalaiseksperttien dieettilistauksessa nostettiin DASH-dieetti, joka kehitettiin alun perin siksi, että sen oli tarkoitus laskea ensisijaisesti verenpainetta. Asiantuntijat pitivät tätä hieman tuntemattomampaa dieettiä erityisessä arvossa siksi, että se on ravinto-opillisesti esimerkillinen, turvallinen ja sillä on paljon todettuja, positiivisia terveysvaikutuksia.

DASH-ruokavalion päätarkoituksena ei ole painonpudotus, vaan ruokavalion muuttaminen terveellisempään suuntaan. Ruokavaliossa tarkoitus on rajoittaa järkevästi turhan suolan, rasvan ja sokerin saantia ja syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Monet ovat kuitenkin onnistuneet pudottamaan DASH-dieetin avulla tasaisesti kiloja.

Asiantuntijaraadin pisteet: 4,1/5

2. TLC

Amerikkalaisen National Institutes of Healthin kehittämä kolesteroliarvojen laskemiseen tähtäävä TLC-dieetti sai asiantuntijoilta toiseksi parhaan arvosanan viime vuoden hittidieeteistä. Asiantuntijoiden mukaan TLC-dieetissä ei ole suuria heikkouksia ja se tekee hyvää sydämen terveydelle. Dieetti vaatii kuitenkin enemmän oma-aloisuutta kuin moni muu hittidieetti.

TLC-dieetin päällimmäisenä tarkoituksena on laskea vaarallisen korkeita kolesteroliarvoja ja riskiä sairastua sydänsairauksiin. Suolansaannin vähentäminen, kolesterolipitoisten ruokien vältteleminen ja huonojen rasvojen määrän vähentäminen ruokavaliosta ovat TLC-dieetin kulmakiviä.

Asiantuntijaraadin pisteet: 4/5

3. Mayo-klinikan dieetti

Mayo-klinikan kehittämä The Mayo Clinic Diet on ruokavalio, jonka päätarkoituksena on keskittyä siihen, että uutta, terveellistä ruokavaliota on mahdollista noudattaa koko loppuelämä. Asiantuntijat pitivät dieettiä erityisen ansiokkaana siksi, että se on ravitsemusopillisesti hyvä ja sen avulla voidaan torjua diabetesta. Mayo-klinikan dieetillä paino putosi erityisen tehokkaasti.

Mayo-klinikan dieetin tarkoituksena on miettiä ruokavaliota koko loppuelämän kannalta, eli kyse ei suinkaan ole mistään pikadieetistä. Tarkoitus on opetella tekemään sellaisia kauaskantoisia ja hyviä valintoja ruokapöydässä, joita on mahdollista noudattaa pitkään osana liikunnallista elämäntapaa – ja karistaa samalla kiloja.

Asiantuntijaraadin pisteet: 3,9/5 (jaettu kolmas sija)

3. Välimeren dieetti

Asiantuntijat antoivat erityisen korkeat pisteet myös Välimeren dieetille, sillä dieetissä koettiin olevan useita erityisen terveellisiä ja painonpudotusta edistäviä periaatteita.

Välimeren ruokavalio sisältää perinteisesti vain vähän eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja, mutta runsaasti esimerkiksi oliiviöljyn ja pähkinöiden sisältämiä terveellisiä, kertatyydyttymättömiä rasvoja. Välimeren ruokavalio sisältää myös paljon hedelmiä, vihanneksia ja kalaa.

Asiantuntijaraadin pisteet: 3,9/5 (jaettu kolmas sija)

LUE MYÖS: Vähärasvainen dieetti ei kannatakaan – vaihda se tähän ruokavalioon

3. Painonvartijat

Yksi tunnetuimmista dieeteistä on Painonvartijoiden dieetti, jonka tarkoituksena on eri ruoka-aineille määriteltyjen pisteiden avulla seurata päivittäistä kalorikulutusta. Asiantuntijat kehuivat Painonvartijoiden dieettiä sen turvallisuuden ja terveellisyyden nimissä. Asiantuntijat pitivät arvossa myös sitä, että Painonvartijoiden dieetissä kanssalaihduttajien tärkeää tukea painotetaan laihdutusprosessin aikana.

Painonvartijat toimii perinteisesti ryhminä, jotka kokoontuvat kerran viikossa järjestön kouluttaman ohjaajan johdolla. Suomessa Painonvartijat lopetti toimintansa vuonna 2010.

Asiantuntijaraadin pisteet: 3,9/5 (jaettu kolmas sija)

Lähteet: usnews.com, huffingtonpost.com, mayoclinic.org, Wikipedia

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja