Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Wolt sai satikutia sopimusehdoistaan ja muutti ne – nyt KKV selvittää seurauksia

0203 AOP WOLT
Woltin markkinaosuus Suomessa on noin 70–80 prosenttia.
Julkaistu 09.05.2025 11:30

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Kilpailu- ja kuluttajavirasto huolestui Woltin toiminnasta, ja tulevassa selvityksessä nähdään, miten Woltin tekemät muutokset vaikuttivat markkinoihin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) aloitti vuonna 2022 selvityksen Woltin sopimusehdoista. Wolt muutti ehtojaan selvityksen aikana, ja nyt tekeillä oleva selvitys paljastaa muutosten vaikutukset.

Alkuperäinen selvitys koski Woltin soveltamia yksinoikeus- ja hintapariteettiehtoja. Selvityksessä pyrittiin selvittämään, voiko näillä ehdoilla toimimalla yritys aiheuttaa markkinoiden keskittymistä ja kilpailijoiden ulossulkemista markkinoilta. 

Helmikuussa 2024 KKV antoi Woltille alustavan arvion, jonka mukaan sen soveltamat yksinoikeus- ja hintapariteettiehdot olivat kilpailusääntöjen vastaisia. Tällöin Wolt ilmoitti luopuvansa ehdoista lokakuuhun 2024 mennessä. 

Lue myös: KKV: Foodora toiminut lainvastaisesti – hintakikkailua ja hyvityksiä vain etukoodeina

Yksinoikeussopimus ja hintapariteettiehto

Yksinoikeussopimuksen Woltin kanssa tehneet ravintolat sitoutuivat siihen, etteivät ne myyneet ruokaa muilla tilausalustoilla kuin Woltissa. Vastineeksi Wolt peri ravintoloilta alhaisempaa myyntikomissiota sekä sitoutui investoimaan muun muassa ravintoloiden markkinointiin, KKV:n tiedotteessa kerrotaan.

– Mikäli yksinoikeussopimuksia olisi jatkettu, vaarana olisi ollut, että markkina olisi keskittynyt jo entuudestaan vahvassa asemassa olleen Woltin haltuun. Tämä olisi heikentänyt ravintoloiden asemaa. Ilman kilpailupainetta Woltilla ei olisi kannustinta kilpailla ravintoloista esimerkiksi alemmilla komissioilla, vanhempi ekonomisti Janna Öberg sanoi tiedotteessa.

Hintapariteettiehdon mukaan Woltin alustalla myytävien tuotteiden hinnat eivät saaneet olla korkeampia kuin hinnat, joita ravintola veloitti asiakkailta omissa myyntipisteissään. Ehto sisältyi valtaosaan Woltin ravintolasopimuksia, tiedotteessa sanotaan.

– Hintapariteettiehdosta luopuminen antaa ravintoloille nyt laajemman vapauden päättää tuotteidensa hinnoista eri myyntikanavissa, erityisasiantuntija Laura Kariranta sanoi tiedotteessa.

Lue myös: Ruokarobottien suosio kasvaa – näin ne selviävät Suomen olosuhteista

"Kansainvälisesti kilpailuviranomaisten kiinnostuksen kohteena"

Wolt ja Foodora ovat ainoat yritykset ravintolaruoan tilaus- ja kuljetusalustojen markkinalla Suomessa. Woltin markkinaosuus on noin 70–80 prosenttia.

– Digitaalisten alustamarkkinoiden erityispiirteiden vuoksi vahvassa asemassa olevien alustojen soveltamat ehdot ovat olleet kansainvälisesti kilpailuviranomaisten kiinnostuksen kohteena. Kilpailua rajoittaviin ehtoihin pyritään puuttumaan ajoissa, jotta markkinat säilyisivät kilpailullisina eivätkä kallistuisi yksittäiselle yritykselle, Kariranta sanoi tiedotteessa.

Lue myös: Pitääkö ravintoloissa olla lastenlista? Helsinkiläisravintoloissa otettu käyttöön toinen taktiikka

Tuleva selvitys paljastaa muutoksen vaikutukset 

Alkuperäinen selvitys kilpailusääntöjen vastaisesta toiminnasta päättyi toukokuussa 2025, ja nyt KKV selvittää, miten Woltin tekemät muutokset vaikuttivat markkinoihin. 

– Alustalla toimivilla ravintoloilla on nyt laajempi vapaus päättää omista myyntikanavistaan ja hinnoittelustaan. KKV selvittää parhaillaan, millaisia vaikutuksia ehtomuutoksilla on ollut alustojen väliseen kilpailutilanteeseen. Selvitys julkaistaan loppuvuoden aikana, tiedotteessa sanotaan.

Katso myös: Sushiautomaatit rantautuvat pian Suomeen

2:15imgSushia saa pian limun tapaan automaatista Suomessakin

Tuoreimmat aiheesta

Wolt