Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lapsuudesta tuttu iltapalaleipä herättää muistoja – kuuluiko tämä mökkiherkku teidänkin perheen suosikkeihin?

0:43Muistatko vielä reseptikortit?Entä muistatko vielä vanhat kunnon reseptikortit?
Julkaistu 14.02.2019 12:44

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Keitetyillä perunoilla höystetty ruisleipä herättää monessa suomalaisessa makumuistoja vuosikymmenten takaa. 

Moni muistaa lapsuudestaan klassikkoiltapalan; lämpimät voileivät. Nopeinten nämä juustolla kuorrutetut leivät syntyvät mikrossa, mutta rapein lopputulos saatiin aikaan uunissa. Lämpimät leivät eli lämppärit kuuluvat monen perheen rutiineihin vielä tänäkin päivänä, mutta miten on perunaleipien laita?

Ennen kuin leikkeleet ja juustot yleistyivät, moni muistaa syöneensä ruisleipiä, joiden pinnalle siveltiin voita ja kasattiin siivutettuja keitettyjä perunoita. Mausteeksi vähän suolaa tai purjoa, ja täyttävä iltapala on valmis.

LUE MYÖS: Muistatko vielä tämän lapsuuden kesien ihanan herkun? Naurettavan helppoon reseptiin tarvitset vain kaksi ainesosaa

– Kylmä peruna käy suoraan viipaleina leivän päälle, anjovista tai silliä lisäämällä saat erityisherkun, Saa Syödä -sivustolla vinkataan. 

Satokausikalenteri puolestaan neuvoo pyörittämään keitetyt perunasiivut valkoviinietikan ja öljyn seoksessa ja maustamaan suolalla ja pippurilla ennen leivän päälle kasaamista. Perunoiden rinnalle leivän täytteeksi käy myös kukkakaali. 

"Oi, tätä syötiin mökillä" 

Eräässä Facebookin ruokaryhmässä käydään paraikaa vilkasta keskustelua perunaviipaleilla päällystetyn ruisleivän herättämistä muistoista.

– Tällaista leipää syötiin kun olin pieni… 60 luvulla… silloin ei ollut hirveästi muuta leivän päälle laitettavaa, eräässä kommentissa todetaan.

– Oi, tätä syötiin mökillä, toisessa kommentissa todetaan.

perunaleipä peruna leipäYlijääneet perunat voi hyödyntää myös leipien täytteenä.Shutterstock

Osa sosiaalisen median käyttäjistä kertoo höystävänsä tuttua leipää tänä päivänä erilaisilla mausteilla ja raaka-aineilla, kuten valkosipulijauheella, pippurilla, herkkukurkulla ja sinapilla.

Vaikka leipä on herättänyt paljon muistoja, osa käyttäjistä kummastelee herkkua, johon ei ole koskaan ennen törmännyt.

– Tämä on kyllä vähintäänkin kummallisin leipä koskaan, eräs Facebook-käyttäjä toteaa.

Lisää aiheesta:

Parasta leipää ikinä – kolme kovaa ohjetta: "Tässä menee viisi minuuttia"Helpot sämpylät, joihin sujahtaa nerokas ainesosa: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä!"Testasimme helpot sämpylät, joihin sujahtaa nerokas ainesosa: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"Arja lisää lähes aina leipään ainesosan, jota moni ei tule ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Tämän parempaa leipää ei ehkä ole olemassa: Niksi lämppäreihin muuttaa tavallisen juustoleivänkin mestariteokseksi Ostitko koronahädässä liikaa jauhoja? 4 ideaa varastojen hyödyntämiseen
RetroRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Retro
  • 13.3.09:34
    Makeiset

    Merkkari-karkit palaavat kauppoihin

  • 8.3.09:44
    Makeiset

    Muistatko vielä nämä ysärikarkit ja -suklaat? Tarjouslehtinen paljastaa vuoden 1997 hinnat

  • 6.3.07:44
    Kahvi

    Anttilan kuvasto paljastaa, mitä kahvipaketti maksoi vuonna 1997

  • 10.2.11:11
    Makeiset

    Ruususuklaa, Jambo, Merkkarit ja muut – herkut, jotka halutaan takaisin kauppoihin!

  • 03.08.202410:02
    Ruoka

    Legendaariset leivät valmistuvat hetkessä – muistatko nämä koulun kotitaloustunnilta?