0:43

Lapsuudesta tuttu iltapalaleipä herättää muistoja – kuuluiko tämä mökkiherkku teidänkin perheen suosikkeihin?

Entä muistatko vielä vanhat kunnon reseptikortit?

Keitetyillä perunoilla höystetty ruisleipä herättää monessa suomalaisessa makumuistoja vuosikymmenten takaa. 

Moni muistaa lapsuudestaan klassikkoiltapalan; lämpimät voileivät. Nopeinten nämä juustolla kuorrutetut leivät syntyvät mikrossa, mutta rapein lopputulos saatiin aikaan uunissa. Lämpimät leivät eli lämppärit kuuluvat monen perheen rutiineihin vielä tänäkin päivänä, mutta miten on perunaleipien laita?

Ennen kuin leikkeleet ja juustot yleistyivät, moni muistaa syöneensä ruisleipiä, joiden pinnalle siveltiin voita ja kasattiin siivutettuja keitettyjä perunoita. Mausteeksi vähän suolaa tai purjoa, ja täyttävä iltapala on valmis.

– Kylmä peruna käy suoraan viipaleina leivän päälle, anjovista tai silliä lisäämällä saat erityisherkun, Saa Syödä -sivustolla vinkataan. 

Satokausikalenteri puolestaan neuvoo pyörittämään keitetyt perunasiivut valkoviinietikan ja öljyn seoksessa ja maustamaan suolalla ja pippurilla ennen leivän päälle kasaamista. Perunoiden rinnalle leivän täytteeksi käy myös kukkakaali. 

"Oi, tätä syötiin mökillä" 

Eräässä Facebookin ruokaryhmässä käydään paraikaa vilkasta keskustelua perunaviipaleilla päällystetyn ruisleivän herättämistä muistoista.

– Tällaista leipää syötiin kun olin pieni… 60 luvulla… silloin ei ollut hirveästi muuta leivän päälle laitettavaa, eräässä kommentissa todetaan.

– Oi, tätä syötiin mökillä, toisessa kommentissa todetaan.

Osa sosiaalisen median käyttäjistä kertoo höystävänsä tuttua leipää tänä päivänä erilaisilla mausteilla ja raaka-aineilla, kuten valkosipulijauheella, pippurilla, herkkukurkulla ja sinapilla.

Vaikka leipä on herättänyt paljon muistoja, osa käyttäjistä kummastelee herkkua, johon ei ole koskaan ennen törmännyt.

– Tämä on kyllä vähintäänkin kummallisin leipä koskaan, eräs Facebook-käyttäjä toteaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja