Lapsuudesta tuttu iltapalaleipä herättää muistoja – kuuluiko tämä mökkiherkku teidänkin perheen suosikkeihin?
Keitetyillä perunoilla höystetty ruisleipä herättää monessa suomalaisessa makumuistoja vuosikymmenten takaa.
Moni muistaa lapsuudestaan klassikkoiltapalan; lämpimät voileivät. Nopeinten nämä juustolla kuorrutetut leivät syntyvät mikrossa, mutta rapein lopputulos saatiin aikaan uunissa. Lämpimät leivät eli lämppärit kuuluvat monen perheen rutiineihin vielä tänäkin päivänä, mutta miten on perunaleipien laita?
Ennen kuin leikkeleet ja juustot yleistyivät, moni muistaa syöneensä ruisleipiä, joiden pinnalle siveltiin voita ja kasattiin siivutettuja keitettyjä perunoita. Mausteeksi vähän suolaa tai purjoa, ja täyttävä iltapala on valmis.
– Kylmä peruna käy suoraan viipaleina leivän päälle, anjovista tai silliä lisäämällä saat erityisherkun, Saa Syödä -sivustolla vinkataan.
Satokausikalenteri puolestaan neuvoo pyörittämään keitetyt perunasiivut valkoviinietikan ja öljyn seoksessa ja maustamaan suolalla ja pippurilla ennen leivän päälle kasaamista. Perunoiden rinnalle leivän täytteeksi käy myös kukkakaali.
"Oi, tätä syötiin mökillä"
Eräässä Facebookin ruokaryhmässä käydään paraikaa vilkasta keskustelua perunaviipaleilla päällystetyn ruisleivän herättämistä muistoista.
– Tällaista leipää syötiin kun olin pieni… 60 luvulla… silloin ei ollut hirveästi muuta leivän päälle laitettavaa, eräässä kommentissa todetaan.
– Oi, tätä syötiin mökillä, toisessa kommentissa todetaan.
Osa sosiaalisen median käyttäjistä kertoo höystävänsä tuttua leipää tänä päivänä erilaisilla mausteilla ja raaka-aineilla, kuten valkosipulijauheella, pippurilla, herkkukurkulla ja sinapilla.
Vaikka leipä on herättänyt paljon muistoja, osa käyttäjistä kummastelee herkkua, johon ei ole koskaan ennen törmännyt.
– Tämä on kyllä vähintäänkin kummallisin leipä koskaan, eräs Facebook-käyttäjä toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan