Viisi proteiinirikasta aamupalaa, jotka eivät sisällä kananmunaa – näillä pysyt kylläisenä lounaaseen saakka

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie 0:53 Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie
Vinkit aamupala smoothieen.

Jos aamupalan syötyä tulee saman tien nälkä, kannattaa pohtia, saatko siitä tarpeeksi proteiinia ja kuituja.

Proteiinirikas aamupala pitää kylläisenä pidempään. Usein tällainen aamupala sisältää kuitenkin kananmunia, jotka eivät kaikkien ruokavalioon sovellu. Mitt Kök listasi viisi aamupalavaihtoehtoa, jotka sisältävät runsaasti proteiinia – mutteivat lainkaan kananmunaa. Näillä aamupaloilla nälkä ei yllätä ennen lounasaikaa.

1. Ravitseva kvinoapuuro

Kvinoa ei ole ehkä se perinteisin aamupala-aines, mutta se sisältää runsaasti kuitua ja on luonnostaan gluteiinitonta sekä sisältää proteiinia. Lisäämällä puuroon marjoja saat aamupalasta lisäksi hyödyllisiä vitamiineja.

Neljän hengen puuroannosta varten tarvitset 4 dl kvinoaa, litran vettä ja teelusikallisen suolaa. Keitä aineksia kattilassa noin viiden minuutin ajan ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa.

2. Herkullinen smoothie

Smoothie on ihanan monipuolinen vaihtoehto, sillä blenderiin voi käytännössä lisätä vain suosikkiaineksiaan. Esimerkiksi tuoreita hedelmiä, marjoja, avokadoa, pähkinöitä ja vaikkapa pinaattia tai lehtikaalia. Ekstraproteiinia smoothieen saat lisäämättä siihen proteiinijauhetta.

3. Chiavanukas

Chiasiemenet sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua, joten ne sopivat loistavasti aamiaiseksi. Vanukas kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, jolloin siemenet ehtivät turpoamaan yön aikana. Siemeniä voi sekoittaa esimerkiksi manteli- tai kookosmaitoon.

Ohje vaniljaiseen chiavanukkaseen täällä.

4. Jogurttia myslin kera

Jogurttiaamiaisesta saa entistä terveellisemmän ja proteiinirikkaamman lisukkeiden avulla. Ripottele jogurtin päälle esimerkiksi omatekoista mysliä, marjoja ja auringonkukan- ja pellavansiemeniä. Maustettujen ja usein melko sokeripitoisten jogurttien sijaan kannattaa valita sokeroimaton jogurtti.

Ohjeen itsetehtyyn mysliin löydät täältä.

5. Rahkaa marjoilla ja pähkinöillä

Rahka on erittäin proteiinipitoinen aamupalavaihtoehto, jota löytyy kauppojen hyllyiltä myös rasvattomina vaihtoehtoina. Kun lisäät rahkan päälle tuoreita marjoja ja pähkinöitä, pysyt varmasti kylläisenä lounaaseen saakka.

Jos haluat herkutella, rahkasta voi valmistaa myös lettuja.

Lähde: Mitt Kök 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.