Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vältä yleinen maitomoka – ethän pilaa perunamuusia näin?

Shutterstock
Julkaistu 05.01.2015 11:51

MTV LIFESTYLE

Perunamuusin tekeminen on helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman perussäännön.

Tuleeko perunamuusistasi usein liian liisterimäistä? Vika saattaa olla valmistusmenetelmässäsi. Perunamuusin liika työstäminen nimittäin pilaa ruokalajin. Myös kylmän maidon lisääminen muusin joukkoon on virhe.  Muista nämä sudenkuopat ensi kerralla muusia valmistaessasi:

1. Käytätkö vääränlaista perunaa?

Varmin valinta perunamuusiin perunoiksi on jauhoinen lajike. Kiinteät lajikkeet eivät sisällä yhtä paljon tärkkelystä, jolloin ne eivät hajoa muusiksi yhtä hyvin, eikä maito imeydy niihin yhtä hyvin. Valitse muusiperunaksi esimerkiksi Lapin puikula, Van Gogh, Timo tai Rosamunda.

2. Unohdatko laittaa suolaa keitinveteen?

Kuten pastakin, perunat imevät itseensä keitinvettä ja myös sen sisältämää suolaa. Suola kannattaa lisätä siis jo perunoiden keittämisvaiheessa.

3. Lisäätkö voin ja maidon kylmänä?

Voi sekä maito tai kerma tekevät perunamuusista maukkaan. Niitä ei kannata kuitenkaan lisätä soseutettujen perunoiden joukkoon jääkaappikylmänä. Perunat eivät nimittäin tällöin ime aineksia sisäänsä yhtä tehokkaasti ja samalla muusi myös jäähtyy. Varmista, että maito ja voi ovat siis edes huoneenlämpöisiä.

4. Työstätkö perunamuusia liikaa?

Kun perunat muusataan, vapauttavat ne itsestään tärkkelystä. Mitä enemmän työstät muusia, sitä enemmän tärkkelystä vapautuu ja muusi muuttuu helposti koostumukseltaan liisterimäiseksi. Muusia ei siis välttämättä kannata valmistaa esimerkiksi tehosekoittimen avulla, koska kone on usein liian tehokas. Paras tapa valmistaa täydellistä muusia on käsin perunaprässin/-pusertimen avulla. Jos haluat muusiin sattumia, käytä muusinuijaa.

Hans Välimäki suosittelee: Näin teet täydellistä perunamuusia

Huippukokki Heston Blumenthalin reseptillä saa aikaan täydellisen sileää perunamuusia, jossa on makua. Myös Hans Välimäki vannoo tämän reseptin nimeen:

Hans Välimäki hehkuttaa: Huikea perunamuusiresepti – yllättävällä ainesosalla täydellistä!

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Teetkö sinäkin perunamuusin näin? Yleiselle valmistustavalle olemassa paljon parempi vaihtoehto: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Kokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?Pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen? Jos haluat hyvää muusia, tämä pitää tietääMoka, jonka moni tekee perunamuusia valmistaessaan – kokki: "Älä missään nimessä tee näin"Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?8 yleistä virhettä, jotka pilaavat perunamuusin – ethän tee näin?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa