Vältä yleinen maitomoka – ethän pilaa perunamuusia näin?

Perunamuusi
Shutterstock

Perunamuusin tekeminen on helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman perussäännön.

Tuleeko perunamuusistasi usein liian liisterimäistä? Vika saattaa olla valmistusmenetelmässäsi. Perunamuusin liika työstäminen nimittäin pilaa ruokalajin. Myös kylmän maidon lisääminen muusin joukkoon on virhe.  Muista nämä sudenkuopat ensi kerralla muusia valmistaessasi:

1. Käytätkö vääränlaista perunaa?

Varmin valinta perunamuusiin perunoiksi on jauhoinen lajike. Kiinteät lajikkeet eivät sisällä yhtä paljon tärkkelystä, jolloin ne eivät hajoa muusiksi yhtä hyvin, eikä maito imeydy niihin yhtä hyvin. Valitse muusiperunaksi esimerkiksi Lapin puikula, Van Gogh, Timo tai Rosamunda.

2. Unohdatko laittaa suolaa keitinveteen?

Kuten pastakin, perunat imevät itseensä keitinvettä ja myös sen sisältämää suolaa. Suola kannattaa lisätä siis jo perunoiden keittämisvaiheessa.

3. Lisäätkö voin ja maidon kylmänä?

Voi sekä maito tai kerma tekevät perunamuusista maukkaan. Niitä ei kannata kuitenkaan lisätä soseutettujen perunoiden joukkoon jääkaappikylmänä. Perunat eivät nimittäin tällöin ime aineksia sisäänsä yhtä tehokkaasti ja samalla muusi myös jäähtyy. Varmista, että maito ja voi ovat siis edes huoneenlämpöisiä.

4. Työstätkö perunamuusia liikaa?

Kun perunat muusataan, vapauttavat ne itsestään tärkkelystä. Mitä enemmän työstät muusia, sitä enemmän tärkkelystä vapautuu ja muusi muuttuu helposti koostumukseltaan liisterimäiseksi. Muusia ei siis välttämättä kannata valmistaa esimerkiksi tehosekoittimen avulla, koska kone on usein liian tehokas. Paras tapa valmistaa täydellistä muusia on käsin perunaprässin/-pusertimen avulla. Jos haluat muusiin sattumia, käytä muusinuijaa.

Hans Välimäki suosittelee: Näin teet täydellistä perunamuusia

Huippukokki Heston Blumenthalin reseptillä saa aikaan täydellisen sileää perunamuusia, jossa on makua. Myös Hans Välimäki vannoo tämän reseptin nimeen:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja