Uusi tutkimus väittää: Flunssaa voi ehkäistä viinillä!

punaviini
Punaviinin terveyshyötyjä on tutkittu paljon. Shutterstock

Unohda tavalliset flunssaa ehkäisevät lääkkeet ja kaada itsellesi lasillinen viiniä!

Flunssa on inhottava ja yleinen tauti. Laajasta kattauksesta eri oireita, kuten kuumeesta, yskästä, vuotavasta nenästä ja kipeästä kurkusta, haluaa päästä eroon heti alkuunsa.

Yleensä flunssaa vastaan suositellaan nauttimaan kunnolla C-vitamiinia ja kuumaa juotavaa sekä tietenkin lepäämään. Juotavaksi sopii usein esimerkiksi vesi tai kuuma inkivääri-sitruunasekoitus, mutta flunssaa parantavien tuotteiden listalle voi nyt myös lisätä kaksi uutta juomaa.

Uuden tutkimuksen mukaan viini ja tee voivat nimittäin olla parannuskeino alkavaan flunssaan! Washingtonin School of Medicine -yliopiston tutkimuksessa selvisi, että esimerkiksi punaviinistä, mustasta teestä ja mustikoista löytyvä kemiallinen yhdiste voi auttaa ehkäisemään joitakin infektioita ja influenssoja.

Tutkijat selittävät, että näistä tuotteista löytyvät flavonoidit voivat rajoittaa flunssan vaikutusta ennen kuin se kehittyy. Flavonoidit toimivat yhdessä ruoansulatuskanavasta löytyvän mikrobiomin, clostridium oribiscidensin, kanssa vaikuttaen aineenvaihduntaan, mikä parantaa immuunivastetta vähentäen flunssan oireita ja nopeuttaen paranemista. Tutkimus toteutettiin hiirillä.

Tutkimusta johtanut Ashley Steed kertoo, että jo vuosien ajan flavonoideilla on ajateltu olevan suojaavia ominaisuuksia, jotka auttavat immuunijärjestelmää taistelemaan tartuntoja vastaan. Flavonoidit ovat yleinen osa ihmisten ruokavaliota, ja tutkijan mukaan tulokset ovatkin mielenkiintoisia.

Vielä ei kuitenkaan kannata varata flunssan varalle vain punaviiniä ja mustaa teetä, sillä lisää tutkittavaa flavonoidien ja vatsan mikrobien vaikutuksesta flunssaan ja muihin infektioihin riittää. Teoriaa ei olla vielä tutkittu ihmisillä.

*** 

Flunssaa vastaan voit suojautua myös esimerkiksi tällä terveellisellä smoothiella:

0:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja