Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vaasan Oy vastaa väitteisiin kasvinsuojeluaineesta: "Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia"

Lehtikuva
Julkaistu 26.03.2016 15:52

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

MTV kirjoitti tänään nettisivusto Safkatutkan väitteestä, jonka mukaan Vaasan Oy:n suosituissa Vaasan Ruispaloissa saattaa olla kasvinsuojeluaine glyfosaattia. Vaasan Oy:n toimitusjohtaja haluaa rauhoitella asiakkaitaan aineen vaikutuksista.

– Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia, ja niiden mahdolliset hyvin vähäiset kasvinsuojeluaineiden tai torjunta-aineiden määrät ovat aina sekä lainsäädännön että sitä tiukempien omien laatuvaatimustemme mukaisia, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Isaksson kertoo, ettei hän tunne täysin Safkatutka-sivuston taustoja ja tarkoitusta.

– Jos olen asian ymmärtänyt oikein, niin sivusto kantaa muun muassa huolta elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä asioista. Tällainen tarkoitusperä on tietenkin pelkästään positiivinen ja kuluttajien etuja ajava asia, sanoo Isaksson jatkaa.

– Tuoteturvallisuus ja -vastuu ovat myös Vaasan Oy:lle kaiken toiminnan tärkein alue ja sen varmistamiseksi ohjeistuksemme ja tekemisemme pohjautuvat lainsäädännön ohella ravitsemustieteelliseen tutkimukseen. Noudatamme kaikessa toiminnassamme sekä paikallista että EU:n elintarvikelainsäädäntöä.

"Suomen viime kesän hyvä sato näkyy"

Keskustelun aiheena on ollut kasvinsuoja-aine glyfosaatti, joka on aiheuttanut huolta kommentoijissa.

EU-alueella saa käyttää vain sellaisia kasvinsuojeluaineita, joiden tehoaineet EU on hyväksynyt. Aineiden hyväksyttävyys arvioidaan kymmenen vuoden välein. Viimeksi glyfosaatin turvallisuutta arvioitiin vuoden 2015 loppupuolella, ja sillä on hyväksyntä.

– Myös suomalaisilla pelloilla rikkaruohojen torjuntaan käytettävää glyfosaattia saattaa esiintyä pieniä määriä kaikissa viljoissa, joiden kasvualueella glyfosaattia on käytetty. Vaikka myllyiltä ostamamme viljan joukossa olisikin glyfosaattia sisältäviä viljaeriä, tavarantoimittajamme tutkivat viljaerät ja varmistavat, että glyfosaattimäärät eivät ylitä lainsäädännön määräämiä rajoja, Isaksson kuvaa.

– Varmistamme tuoteturvallisuuden myös sopimuksillamme ja säännöllisin auditoinnein. Lisäksi Evira valvoo elintarviketurvallisuutta Suomessa. Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia, ja niiden mahdolliset hyvin vähäiset kasvinsuojeluaineiden tai torjunta-aineiden määrät ovat aina sekä lainsäädännön että sitä tiukempien omien laatuvaatimustemme mukaisia.

Keskustelussa kommentoitiin myös viljan kotimaisuusastetta. Moni kommentoija oli yllättynyt siitä, ettei kaikki Vaasan-leivissä käytetty vilja ole kotimaista.

– Käytämme tuotteissamme erilaisia ruiseriä ja usein on se tilanne, ettei kaikkia tuotteisiimme tarvittavia ominaisuuksiltaan sopivia rukiita ikävä kyllä ole saatavissa Suomesta. Tämän takia hankimme leivontaamme ominaisuuksiltaan soveltuvaa, korkealaatuista ruista myös muualta Euroopasta, kuten Baltiasta ja Puolasta, Isaksson sanoo.

Viime kesänä Suomessa oli kuitenkin hyvä ruissato, ja kotimaisen rukiin saatavuus on ollut korkea viime kuukausina.

– Hyvä sato näkyy kotimaisen rukiin määrän lisääntymisenä tuotteissamme nyt, kun ruis on sopivasti ikääntynyt muun muassa Ruispalojen taikinaa varten. Sitä ei siis ole ollut mahdollista käyttää aiemmin ilman, että tuotteen laatu ja maku kärsisivät. Pyrimme luonnollisesti käyttämään mahdollisimman paljon kotimaista ruista ja siksi ostamme jauhomme paikallisilta myllyiltä. Ruispalat leivotaan aina kotimaisissa leipomoissamme ja olemmekin merkittävä työllistäjä täällä Suomessa.

Sakoluku

  • Yksi tärkeimmistä leipäviljan laatutekijöistä
  • Sakoluku mittaa viljan itämisastetta
  • Itäneillä jyvillä entsyymiaktiivisuus on korkea. Jauhojen entsyymiaktiivisuudella on merkitystä paiston aikana: jos sakoluku on matala, leivän sisus ei kypsy, vaan paiston seurauksena on taikinamainen ja kostea sisus.
  • Leipäviljan laatuhinnoittelussa perushintaisen vehnän sakoluvun on oltava vähintään 180.
  • Rukiin sakoluvun tulee olla yli 90, jotta sen leivontakelpoisuus olisi hyvä. Vehnärouheella sakoluvun optimi on 190–220.

Lähde: Evira

"On hyvä asia, että ruoan alkuperään ja terveellisyyteen kiinnitetään huomiota"

Sille, miksi viljaa hankitaan tietyistä maista on oma syynsä.

– Optimaalisen tuotelaadun varmistamiseksi tarvitsemme huomattavia määriä sakoluvultaan alle 180 sekuntia olevaa, "alhaisen sakoluvun" ruista, jossa ei kuitenkaan saa olla esimerkiksi hometoksiineja tai raja-arvot ylittäviä määriä torajyvää. (Eviran mukaan) kotimaisen sadon keskiarvot ovat olleet sakoluvun osalta 216 s vuonna 2015, ja 271 s vuonna 2014, Isaksson kertoo.

Sopivaa ruisraaka-ainetta ei Isakssonin mukaan ole ollut riittävästi tarjolla kotimaassa.

– Sakolukuun vaikuttaa muun muassa viljellyn rukiin tyyppi, siis se, onko kyseessä perinteinen populaatioruis vai uudempi hybridiruis. Toinen erittäin merkittävä tekijä on kasvukauden ja etenkin sadonkorjuuajan säätila, johon emme luonnollisesti pysty vaikuttamaan.

Isaksson haluaa muistuttaa, että Suomessa on hyvä elintarvikevalvonta ja ajantasainen elintarvikelainsäädäntö, joka myös kehittyy jatkuvan tieteellisen tutkimuksen myötä.

– On hyvä asia, että ruoan alkuperään ja terveellisyyteen kiinnitetään huomiota myös kuluttajien keskuudessa. Vaasanilla tämä tarkoittaa vankkaa panostamista tuotekehitykseen, tuoteturvallisuuteen ja yleisesti ottaen vastuulliseen toimintaan.

Lisää aiheesta:

Miksi ötököitä sisältäviä hernekeittoja ei vedetä pois myynnistä? Jalostajan toimitusjohtaja: "Nämä ovat ne keskeiset syyt""Likainen tusina" paljastettiin: Hevi-osaston tuttu tuote sisältää eniten torjunta-ainejäämiä – tämä on tilanne SuomessaTällä perusteella suomalaisruokien parasta ennen -päiväykset oikeasti päätetään – "Olen syönyt sujuvasti useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja" Syöpävaaralliseksi epäilty torjunta-aine sai jatkoajan – "Sille altistuu lähes koko maailman väestö"Safkatutka: Vaasan Ruispaloissa saattaa olla kasvinsuojeluainettaTanskalaislehti varoittaa: Klementiinit vaarallisia lapsille – näin kommentoi suomalaisasiantuntija
LeipäSyöpäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä