Safkatutka: Vaasan Ruispaloissa saattaa olla kasvinsuojeluainetta

Ruispalat (1)
Lehtikuva

Moni kuluttaja on ollut yllättynyt siitä, etteivät Vaasan Ruispaloihin käytetyt jauhot välttämättä ole kotimaisia. Vaasan Oy:n tuotteet saattavat sisältää syöpävaaralliseksi pelättyä kasvinsuojeluainetta.

Vaasan Oy:n tuotteet saattavat sisältää syöpävaaralliseksi pelättyä kasvinsuojeluainetta. Asiasta kertoi Safkatutka-nettisivusto.

– Leipävalmistaja Vaasan Oy kertoi että heidän ruispalansa "saattaa sisältää" mm. syöpävaarallista kasvinsuojeluainetta, Rounduppia eli Glyfosaattia, jonka käyttö myytävässä rehu- ja leipäviljassa on Suomessa kiellettyä, Safkatutka kirjoittaa Facebookissa.

Safkatutka on 2013 perustettu sivusto, joka kertoo päämääräkseen ohjata ihmisiä "luonnonmukaisempaan ruokaan sekä myrkyttömämpään elämään".

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Glyfosaattia käytetään rikkakasvien kemialliseen torjuntaan, ja se on yksi maailman käytetyimpiä torjunta-aineita.


Myös Suomessa glyfosaattivalmisteita saa käyttää juolavehnän torjuntaan. Suomessa ei ole hyväksytty kasvuston pakkotuleennuttamista, eli kuivattamista, glyfosaatilla.

– Pakkotuleennuttaminen on käytössä pääsääntöisesti Tanskassa ja Saksassa, joista emme juurikaan hanki jauhoja. Myös Suomessa glyfosaattia saa käyttää kasvukauden aikana rikkakasvin torjuntaan ja siten suomalainen viljakaan ei välttämättä ole 100 % glyfosaattivapaata. Mikäli saapuneen viljan joukossa kuitenkin on glyfosaattia sisältäviä eriä, tavarantoimittajamme tutkivat ne ja varmistavat, etteivät glyfosaattimäärät ylitä lainsäädännön määräämiä rajoja, Vaasan Ruispalat kommentoi Facebookissa.

Moni kuluttaja on ollut yllättynyt siitä, etteivät Ruispaloihin käytetyt jauhot välttämättä ole kotimaisia. Sekä Vaasan että Vaasan Ruispalat -FB-sivustot ovatkin saaneet runsaasti kyselyjä siitä, mistä maasta leipävilja tulee, ja onko tuotteissa glyfosaattia.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Vaasan mukaan kaikki Vaasan tuotteissa käytetty vaalea vilja on kotimaista, ja rukiista yli puolet. 

– Vaikka suosimmekin kotimaista ruista, sen omavaraisuusaste tai leivontaan tarvittavan ruislaadun määrä ei aina riitä kattamaan koko tarvetta, Vaasan Ruispalat kommentoi Facebookissa.

– Käytämme tuotteissamme erilaisia ruiseriä ja usein on se tilanne, ettei kaikkia tuotteisiimme tarvittavia ominaisuuksiltaan sopivia rukiita ikävä kyllä ole saatavissa Suomesta. Näin on ollut myös viime kuukausina, vaikka kotimaisen rukiin saatavuus onkin korkea viime kesän hyvän ruissadon ansiosta. Tämän takia hankimme leivontaamme ominaisuuksiltaan soveltuvaa, korkealaatuista ruista myös muualta Euroopasta, kuten Baltiasta ja Puolasta.

Vaasan Ruispalojen kommentin mukaan suuri osa tuotteista leivotaan Suomessa. Baltiassa leivotaan kaikki paahtoleipätuotteet, kuten Vaasan Isopaahto ja Vaasan Taika.

– Kun tuote on valmistettu muualla kuin Suomessa, siitä on selkeä merkintä pakkauksessa. Useimmissa kotimaassa leivotuissa tuotteissa, kuten Vaasan Ruispaloissa, Vaasan Kauratyynyissä, OOH-pikkumakeissa ja –suolaisissa on niille myönnetty avainmerkki, Vaasan Ruispalat kuvaa.

Glyfosaatti syöpävaarallista?

Glyfosaatti on Suomessakin eniten myyty rikkakasvien torjunta-aine.

Euroopassa ohjeet glyfosaatin käytölle vaihtelevat: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n blogin mukaan Englannissa glyfosaattia käytetään tuleennuttamiseen, jolla viljan puintikosteutta saadaan alennettua. Tämä puolestaan vähentää kuivauskustannuksia ja säästää energiaa.

Vuonna 2015 maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle. Järjestön mukaan olemassa on "rajoitetusti todisteita" siitä, että glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle Non-Hodgkinin lymfoomalle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi tuolloin, ettei WHO:n arvio ole hälyttävä, mutta kyseessä on "vakava epäilys", ja asiaa tulee tutkia.

EU-alueella saa käyttää vain sellaisia kasvinsuojeluaineita, joiden tehoaineet EU on hyväksynyt. Aineiden hyväksyttävyys arvioidaan kymmenen vuoden välein.

Viimeksi glyfosaatin turvallisuutta arvioitiin vuoden 2015 loppupuolella. Tuolloin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn asiantuntijaryhmän mukaan glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta syöpävaaraa ihmiselle.

Tällä hetkellä glyfosaatin hyväksyminen on voimassa 30.6.2016 saakka. Glyfosaattia sisältävän Roundup-kasvimyrkyn vaikutuksista on puhuttu jo 1990-luvulla.

Entä miten esipaistetut leivät syntyvät?

Lähteet: Safkatutka, Tukes.fi, Vaasan ja Vaasan Ruispalat -Facebook-sivut, Maaseudun TulevaisuusMTK

Artikkelia muokattu 26.3.2016 klo 12.56: lisätty kuvaus Safkatutka-sivustosta.

Otsikkoa korjattu 26.3.2016 klo 13.10.

Lisätty linkki vastineeseen 26.3.2016 klo 15.55.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!