Tuore selvitys listaa eniten torjunta-ainejäämiä sisältävät hedelmät ja vihannekset Yhdysvalloissa. Data perustuu Yhdysvaltain maatalousministeriön USDA:n ja Yhdysvaltain elintarvikeviraston FDA:n tilastoihin. Mikä tilanne on Suomessa?
Videolla: Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä?
Keskiviikkona julkaistiin amerikkalaisen ympäristötyöryhmän EWG:n vuosittainen "Shopper's Guide to Prodestic Pesticides in Produce" -raportti, jossa listataan eniten torjunta-ainejäämiä sisältäviä elintarvikkeita. Tuoreen raportin perusteella ”saastunein” hevi-osaston tuote on mansikka. Mansikat sisältävät torjunta-ainejäämiä eniten muihin hedelmiin, marjoihin tai vihanneksiin verrattuna.
EWG:n raporttia varten on analysoitu tietoja Yhdysvaltain maatalousministeriön USDA:n ja Yhdysvaltain elintarvikeviraston FDA:n suorittamista testeistä. Virastot ovat ottaneet yli 46 000 näytettä 46:sta suositusta vijelykasvista selvittääkseen niiden torjunta-ainepitoisuuksia.
Mansikat "likaisen tusinan" kärjessä
Mansikat olivat EWG:n ”Likainen tusina” -luettelossa kärjessä. Seuraavaksi eniten jäämiä löytyi pinaatista ja kolmospaikan nappasi lehtikaali. Lehtikaalissa yleisin löydetty torjunta-aine oli DCPA, joka on luokiteltu Yhdysvalloissa mahdolliseksi karsinogeeniksi ja kielletty EU:ssa kokonaan vuonna 2009.
”Likaiseen tusinaan” mahtuivat Yhdysvalloissa myös muun muassa nektariinit, omenat, viinirypäleet, kirsikat ja paprikat. Vähiten torjunta-aineita sen sijaan löytyi muun muassa avokadoista, maissista, ananaksesta ja papaijasta.
Kaiken kaikkiaan EWG:n raportista selvisi, että jopa 70 prosenttia tuoreista, ei-luomutuotteista sisältää ainakin hieman jäämiä potentiaalisesti haitallisista kemikaalisista torjunta-aineista.