Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
Kuka päättää, milloin elintarvikkeet menevät vanhaksi?
Kuka päättää, milloin elintarvikkeet menevät vanhaksi?MTV
Julkaistu 14.03.2021 08:58(Päivitetty 15.03.2021 12:32)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuka päättää ja miten, milloin tuote menee vanhaksi? Tiedustelimme asiaa suomalaisilta elintarvikeyrityksiltä.

Parasta ennen -päivämäärä ja viimeinen käyttöpäivä ovat jo suurimmalle osalle suomalaisista tuttuja termejä. Kaikille ei kuitenkaan ole täysin selvää, niiden todellinen ero. 

Ruokaviraston mukaan parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Tämä merkitään hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka voivat pilaantuessaan aiheuttaa terveysvaaran.

Mutta kuka sitten päättää, mikä on tietyn tuotteen säilyvyysaika? Miten määritellään elintarvikkeen säilyvyys? Kysyimme asiaa suomalaisilta elintarvikevalmistajilta.

Valio: Säilyvyysseurannat paljastavat olennaisen

Valiolla käytetään pääsääntöisesti parasta ennen -merkintää ja leima-ajat määritellään säilyvyysseurantojen avulla, kertoo viestintäpäällikkö Aino Laakso. Uuden tuotteen osalta jo koeajovaiheessa otetaan näytteitä, joita tutkitaan aistinvaraisesti muun muassa maistellen ja mikrobiologisesti laboratoriossa viikoittain. Näytteitä arvioidaan suhteessa tuotteelle määriteltyihin ominaisuuksiin ja laatuun.

Tällä perusteella suomalaisruokien parasta ennen -päiväykset oikeasti päätetään – "Olen syönyt sujuvasti useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja"

"Itse olen syönyt sujuvasti yksi tai useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja."

Tuotetta voidaan verrata leima-ajan loppupuolella myös tuoreeseen näytteeseen. Näitä seurantoja tehdään useampia, jotta voidaan varmistua siitä, että tuote on turvallinen ja herkullinen koko leima-aikansa.

– Jos taas lanseeraamme olemassa olevalle tuotteelle uuden makuvariantin, niin tällöin oletamme säilyvyysajaksi saman, kuin muissa varianteissa. Teemme silti säilyvyysseurannan, mutta tässä tapauksessa meillä on jo oletus, jota vastaan peilaamme, Laakso selventää.

Laakso muisutttaa, että useimmat maitotuotteet, erityisesti hapanmaitotuotteet, ovat täysin turvallisia käyttää vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

– Itse olen syönyt sujuvasti yksi tai useampi kuukausi sitten päiväyksen ohittaneita rahkoja. Paras tapa varmistaa tuotteen syömäkelpoisuus käyttöhetkellä on aistinvarainen arvio. Jos se näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, se on hyvin todennäköisesti käyttökelpoista.

Fazerilla vastaava käytäntö ja oma "vastanäytevarasto"

Fazerin tuotekehitysjohtaja Päivi Pöllänen kertoo, että Fazerin makeistuotteissa käytetään parasta ennen -merkintää. 

– Tuotteemme eivät siis kuulu hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jolloin niihin ei vaadita viimeinen käyttöpäivä -merkintää. Sinänsä tuotteet saattavat olla turvallisesti nautittavissa tuon  parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mutta eivät enää täytä laatulupaustamme.

Pölläsen mukaan laadullisia tuoteominaisuuksia ja brändilupauksia arvioidaan Fazerin tuotekehityksessä niin tuotteiden kehitysvaiheessa kuin laadunvalvonnassa tuotteen elinkaaren aikana. Tuotekehitysvaiheessa tehdään esimerkiksi säilyvyystestejä. Käytettävät menetelmät ovat aistinvaraisia, kemiallisia, fysikaalisia tai mikrobiologisia riippuen tuotetyypistä.

– Aistinvaraisia arviointeja tekevät siihen erikseen koulututut asiantuntijamme. Tehtaallamme säilytetään myös niin sanottua vastanäytevarastoa, eli jokaisesta valmistuserästä säilytetään näyte, jota voimme myöhemmin tutkia, mikäli tarvetta ilmenee.

Kaikille Saarioisten tuotteille määritellään säilyvyysaika jo tuotekehitysvaiheessa

Saarioisten kuluttajakokemuksesta vastaavan johtaja Tia Yrjölän mukaan valmisruoan yksi keskeinen etu on sen säilyyys.

– Se perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin, valmistusprosessin aikaiseen hyvään hygieniaan, oikeisiin paistolämpötiloihin, nopeaan jäähdytykseen ja vakioituihin säilytysolosuhteisiin. Säilöntäaineita emme käytä, Yrjölä sanoo.

Kaikille Saarioisten tuotteille määritellään säilyvyysaika jo tuotekehitysvaiheessa. Tuotteen ominaisuuksia arvioidaan mikrobiologisin laboratoriotestein sekä aistinvaraisin arvioinnein useita kertoja tuotekehityksen aikana.

– Tämän seurauksena varmistamme, että tuote säilyy herkullisena ja turvallisena valmistuksesta kuluttajalle annetun säilyvyysajan loppuun asti kaikilta aistittavilta ominaisuuksiltaan.

Tämä tarkoittaa tuotteen makua, ulkonäköä, rakennetta ja hajua.

Lue myös: Tiesitkö? Selkeä merkki siitä, että mauste on jo vanhentunutta – näin maustepurkeille ja -pusseille ei ikinä kannata tehdä

***

0:31Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenÄlä koskaan syö tällaisen säilykepurkin sisältöäÄlä ikinä syö tällaisen säilykepurkin sisältöä – faktat säilykeruoastaMoni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaKaurahiutaleiden päiväys meni, mutta voiko niitä vielä käyttää? "Tunnistaa karvaasta mausta"Vaasan Oy vastaa väitteisiin kasvinsuojeluaineesta: "Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"