Uusiseelantilaisen isoäidin kanaleipä tuli kalliiksi australialaisella lentokentällä

kanaleipä_etu
Kanaleipä kävi kalliiksi Australiaan lentäneelle uusiseelantilaisnaiselle. Kuvituskuva. Shutterstock

Uusiseelantilaisnainen maksoi kalliisti reppuun unohtuneesta kanaleivästä.

Uusiseelantilainen isoäiti unohti tullata kanaleipänsä ja maksoi siitä kovat sakot, uutisoi australialainen News.com.au

June Armstrong, 77, oli matkustamassa Uuden-Seelannin Christchurchista Australian Brisbaneen toukokuussa 2023, kun lentokentän bioturvallisuudesta vastaavat työntekijät kertoivat hänelle reppuun unohtuneen kanaleivän maksavan hänelle 3 000 Australian dollaria eli noin 1 800 euroa.

Nukahti lennolla ja unohti syödä leivän

Eläkeläisnainen oli ostanut gluteenittoman kanaa ja salaattia sisältävän voileipänsä sekä muffinin Christchurchin lentokentältä ennen aamuneljän lentoaan. 

Armstrong söi osan muffinia ja heitti loput pois. Avaamattoman voileipänsä hän jätti laukkuunsa ajatellen syövänsä sen myöhemmin 3,5 tunnin lennon aikana. Hän kuitenkin nukahti.

Herättyään hän täytti tullauslomakkeen, johon kirjasi reseptilääkkeensä, mutta unohti leipänsä.

Vasta Brisbanen lentokentällä hän kuuli ikävät uutiset, kun lentokentän viranomainen löysi voileivän hänen laukustaan ja kertoi sen hinnan.

Mistä syystä sakko sitten ripsahti? Ruoat voivat sisältää tuholaisia tai tauteja, jotka voisivat levitä Australiaan ja näin haitata maataloutta. Siksi kaikki liha- ja vihannestuotteet pitää ilmoittaa rajalla. Jos näin ei tee, seurauksena ovat sakot.

"Ei meillä ole tähän varaa"

Armstrong kertoo kysyneensä leivän löytäneeltä viranomaiselta, voisiko leivän vain heittää pois, mutta vastaus oli kielteinen. Armstrong kertoo pillahtaneensa itkuun. Toinen työntekijä suositteli naiselle vahvasti, että tämä tekisi valituksen. Niin hän tekikin, mutta siitä ei ollut hyötyä. Armstrongia vaadittiin edelleen maksamaan raskas sakko. 

– Aviomieheni hoki, että "maksa se vain". Minä sanoin: "Se on meidän eläkkeemme, ei meillä ole tähän varaa", Armrtrong kertoi uusiseelantilaiselle NZ Herald -julkaisulle. 

Armtrong lähetti vielä sähköpostia kysyäkseen, miksi sai ensikertalaisena niin kovan sakon. Hän myös puolusteli tekoaan sillä, että voileipä oli koskematon ja edelleen pakkauksessaan. Hän ei koskaan saanut vastausta.

Puoli vuotta tapahtuneen jälkeen eläkeläisnainen on hyväksynyt sen, ettei saa rahojaan takaisin ja varoittaa nyt muita samasta virheestä. 

Armrstrongin tapaus ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Viime vuonna uutisoimme australialaisesta Jessicasta, joka unohti patonkinsa olemassaolon ja sai Armstrongin tavoin maksaa virheestään kalliisti.

Tulli muistuttaa, että esimerkiksi Suomeen ei saa  EU:n ulkopuolelta tuoda lihaa ja lihatuotteita, eikä maitoa ja maitotuotteita. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu eläintautien leviämisen estämiseksi. EU:n ulkopuolelta tuotaville tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille ja yrteille vaaditaan aina lähtömaan viranomaisilta kasvinterveystodistus, lukuun ottamatta tiettyjä poikkeuksia.

Jos huomaa lentokentällä, että laukkuun on unohtunut kiellettyjä elintarvikkeita, ne voi luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Oma-aloitteisesta luovuttamisesta ei aiheudu matkustajalle seuraamuksia.

Katso myös: Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita! 

Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa hänen työpäiväänsä 2:36
Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin reippaan Ricon työpäivään.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!