Uusia jäätelöitä kauppoihin! Suomalaiset himoitsevat nyt jätskiä, jota on todella haastavaa valmistaa

3:20 Tunnetko jäätelön raaka-aineet? Näin suomalaista jäätelöä oikeasti valmistetaan

Erilaiset hyvinvointitrendit näkyvät nyt myös jäätelöaltaissa. Suomalaiset himoitsevat terveellisempiä vaihtoehtoja herkuttelujäätelöiden rinnalle, selviää jäätelövalmistaja Froneri Finlandin kyselytutkimuksesta.

Videolla: Tiedätkö syömäsi jäätelön raaka-aineet? Näin suomalaista jäätelöä oikeasti valmistetaan

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu alkoholittomien juomien kovasta buumista. Suomalaiset ostavat yhä enemmän muun muassa alkoholittomia oluita ja hyvinvointi näkyy vahvana trendinä juomabisneksessä.

Sama ilmiö näyttäisi jylläävän myös jäätelöissä. Froneri Finland kertoo lanseeraavansa kaksi uutta vähäsokerista jäätelöä Pingviini-tuotesarjaan. Tuotteet sisältävät noin 30 prosenttia vähemmän sokeria kuin tavallisissa kermajäätelöissä. Kyseessä ovat tuotesarjan ensimmäiset vähäsokeriset jäätelöt ilman keinotekoisia makeutusaineita. Aiemmin vähäsokerisia vaihtoehtoja on markkinoille tuonut muun muassa Kolmen kaverin jäätelö.

Froneri Finland Oy kartoitti suomalaisten suhtautumista vähäsokeriseen herkutteluun valtakunnallisella kyselytutkimuksella heinäkuun lopussa 2021. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä.

– Uskomme, että sokerin vähentämiselle on kysyntää meidän kaltaistemme, ihan tavallisten ihmisten keskuudessa. Jäätelöntekijöinä koemme myös velvollisuudeksemme tutkia vaihtoehtoja sokerille, Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotari kertoi vuonna 2019.

Myös muilla valmistajilla on jo markkinoilla vähemmän sokeria sisältäviä jäätelöitä. Esimerkiksi Ingmanin lapsille suunnatut Muumi-jäätelöt sisältävät 30 prosenttia normaalia vähemmän sokeria. Makeutukseen on käytetty sorbitolia ja steviaa.

Jäätelöön ei haluta aspartaamia

Froneri Finlandin mukaan vähäsokeristen uutuusjäätelöiden kehityksessä on hyödynnetty useita tutkimuksia.  

– Kuluttajatutkimuksissa on noussut esille, että miltei joka viides aikuisikäinen suomalainen kaipaa herkuttelutuotteiden joukkoon ravitsevampia vaihtoehtoja. Yli viidesosa ostaisi jäätelöä useammin, jos siinä olisi vähemmän sokeria. Nämä kuluttajat suosivat jäätelön makeutusaineina mieluiten hedelmän omaa sokeria, Froneri Finlandin jäätelöiden tuotekehityksestä vastaava Marja Lepistö kertoo.

Viime heinäkuussa Froneri Finland teetti valtakunnallisen kyselytutkimuksen vähäsokerisesta herkuttelusta. Tulosten mukaan suomalaisille vähäsokerisessa jäätelössä tärkeintä on, että tuotteessa ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita. 

Sokerin vähentäminen on tuoreen kyselyn perusteella ylivoimainen tapa tuottaa vähemmän makeaa jäätelöä. Useampi kuin seitsemän kymmenestä suomalaisesta ajattelee, että paras tapa makeuttaa vähäsokerinen jäätelö on käyttää sokeria, mutta tavallista vähemmän. 

– Aspartaami on suomalaisten selvä inhokki. Vain vajaat viisi prosenttia vastaajista kertoo, että se olisi paras tapa makeuttaa vähäsokerinen jäätelö. Stevia sai kyselytutkimuksessa hieman suuremman suosion. Sen valitsisi jäätelön makeutusaineeksi 15,5 prosenttia vastaajista. Näin ollen meille oli tärkeää tehdä uudet tuotteemme ilman keinotekoisia makeutusaineita, Lepistö sanoo.

Jäätelön valmistaminen täysin ilman sokeria on mahdotonta

Vähäsokerisen jäätelön valmistaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Sen tuotekehitys on Lepistön mukaan monitahoinen prosessi.

– Jäätelön valmistus kokonaan ilman sokeria on haasteellista, sillä sokeri vaikuttaa jäätelön koostumukseen. Se antaa jäätelölle sileän rakenteen ja pehmeän suutuntuman. Ilman sokeria jäätelöstä tulee rakeisempaa, kovempaa ja hitaammin sulavaa, Lepistö kertoo.

Myös Kolmen kaverin jäätelön Sauli Saarnisto perusteli aiemmin MTV:lle, miksi sokeri on jäätelön valmistuksessa niin tärkeää. Saarniston mukaan ilman sokeria ei tule jäätelöä, vaan lopputuloksena saadaan "täysi jääkalikka". 

– Erittäin tärkeä asia on sokeri ja sokeria on erilaisia. Ihan perinteisesti on käytetty kidesokeria. Jos halutaan parempaa rakennetta, niin voidaan käyttää niin sanottua panimosokeria tai glukoosisiirappia, joka on vehnätärkkelyssiirappia. Se on ihan luonnollisesta aineesta tehty.

Vähäsokeristen uutuuksien lisäksi Froneri Finland tuo syksyllä kauppoihin muun muassa uutta Aino-kaurajäätelöä Kinuskisuklaahyveen makuisena. Kotipakettisarjaan tulee myös Fazer Premium Suolainen Toffeekrokantti.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja