Tiedätkö syömäsi jäätelön raaka-aineet? Näin suomalaista jäätelöä oikeasti valmistetaan: "Banaani ei vielä Kontulassa kasva"

Tunnetko jäätelön raaka-aineet? Näin suomalaista jäätelöä oikeasti valmistetaan 3:20 Tunnetko jäätelön raaka-aineet? Näin suomalaista jäätelöä oikeasti valmistetaan

Kolmen kaverin jäätelön Sauli Saarnisto kertoo jäätelön perusraaka-aineista. Tiedätkö sinä, miten jäätelöä oikeasti valmistetaan?

Suomalaiset ahmivat vuosittain jäätelöä Euroopan ennätystahtiin. Silti monikaan ei ole tullut ajatelleeksi syömänsä jäätelön valmitusprosessia. Mistä jäätelö oikeastaan edes valmistetaan? Suositun itähelsinkiläisen Kolmen kaverin jäätelötehtaan Sauli Saarnisto kerto MTV:lle jäätelön perusraaka-aineista.

– Jäätelön valmistukseen tarvitaan maitoa ja kermaa, jos tehdään perinteistä kermajäätelöä. Lisäksi tarvitaan emulguointiaineeksi kananmunaa. Näin koostumus saadaan kivaksi, kauhottavaksi ja miellyttäväksi syödä, Saarnisto aloittaa.

Yksi jäätelön tärkeimmistä raaka-aineista on sokeri. Ilman sokeria ei tule jäätelöä, vaan lopputuloksena saadaan Saarniston mukaan "täysi jääkalikka". 

– Erittäin tärkeä asia on sokeri ja sokeria on erilaisia. Ihan perinteisesti on käytetty kidesokeria. Jos halutaan parempaa rakennetta, niin voidaan käyttää niin sanottua panimosokeria tai glukoosisiirappia, joka on vehnätärkkelyssiirappia. Se on ihan luonnollisesta aineesta tehty.

Kolmen kaverin jäätelötehtaalla käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita jäätelön valmistuksessa. Kaikkien raaka-aineiden kohdalla se ei kuitenkaan luonnollisesti ole mahdollista.

– Käytetään niin paljon kotimaisia raaka-aineita kuin mahdollista. Maidot, kermat, sokerit, kananmunat marjat. Kaikkia hedelmiä ei saa. Banaani ei vielä Kontulassa kasva, Saarnisto nauraa.

Millaisia muita raaka-aineita jäätelön valmistaminen vaatii? Täytyykö kaupassa myytävien jäätelöiden joukkoon laittaa lisäaineita? Kurkkaa videolta Kolmen kaverin jäätelön Sauli Saarniston haastattelu. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!