Uusi innovaatio viinimaailmassa! Rajamäellä kypsytetään viiniä, jollaista ei ole ennen tehty: ”Jotain uutta ja ennennäkemätöntä

Tältä näyttää Koskenkorvan tehtaalla 1:36 Tältä näyttää Koskenkorvan tehtaalla

Maanantaina Suomen markkinoille lanseerattiin viini, jollaista ei ole aikaisemmin nähty – Novellus, joka tarkoittaa kirjaimellisesti uutta tai uudenlaista.

Videolta pääset kurkistamaan, miltä näyttää Koskenkorvan tehtaalla.

Altian viinien innovaatiopäällikkö Markus Hannulan mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen viini, jonka kypsytykseen on käytetty aiemmin portviinin kypsytyksessä käytössä ollutta tammea. 

– Markkinoilta löytyy muun muassa viski-, ja rommitynnyteissä kypsytettyjä viinejä, mutta tiettävästi kukaan ei tätä aikaisemmin ole käyttänyt tammea, jota on aiemmin käytetty nimenomaan portviinin kypsytyksessä, Hannula kertoo uudesta innovaatiosta.

Saloja opittu ranskalaiselta tynnyrimestarilta

Kuukausi sitten Ruotsissa ja viikko sitten Viking Linella lanseerattu viini on Altian omaa tuotantoa ja pitkän kehittelytyön tulosta.

Tiesitkö? Alun perin tynnyrit olivat viinin säilytysastioita. ne valmistettiin tammesta siksi, koska sitä oli saatavilla ja se taipuu kuumennettaessa, mutta ei murru. 

– Emme ole suinkaan menneet helpoimman kautta ja pyytäneet jotakuta muuta tekemään viinin meidän puolesta, vaan olemme tehneet sen itse, Hannula kertoo.

– Viimeisen 1,5 vuoden aikana olemme harjoitelleet tynnyrikypsytyksen saloja ranskalaisen tynnyrimestarin opeilla. Olemme maistelleet tusinoittain viinejä ja tehneet sadoittain kokeiluja ja erilaisia yhdistelmiä.

Novelluksen viini on peräisin Pohjois-Italiasta, ja se on valmistettu sataprosenttisesti Corvina-rypälelajikkeesta. Viinintuottaja käyttää samaa viiniä arvostettujen Amarone-viinien valmistukseen.

Kun viini on tuotu Suomeen, se maistetaan ja analysoidaan. Analyysin perusteella päätetään, kuinka paljon ja kuinka pitkään viini tulee olemaan tammikosketuksessa.

– Kun testit on tehty, alkaa varsinainen tammiviimeistely, joka tapahtuu Rajamäellä.

Viini kypsytetään flexcube-tynnyrissä yhdessä tammilastujen kanssa. Kun viini on ollut tammikosketuksessa sopivan ajan, eli noin kuukauden, viini suodatetaan ja pullotetaan.

Viinissä yhdistyvät kaksi laatutuotetta

Portviinien kyspytykseen käytetty tammi antaa viinille uuden uloottuvuuden ja monipuolisemman makumaailman; maussa erottuu niin luumua, karhunvatukkaa sekä suklaan ja kahvin aromeita. 

– Halusimme tuoda kuluttajille jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Ideana oli, että teemme viinin, jossa kohtaavat kahden eri laatutuotteen parhaimmat puolet; italialainen huippupunaviini ja perinteinen portviini, Hannula kertoo.

Hannulan mukaan viiniä tullaan valmistetaan kysynnän mukaan. 

Korjaus 15.10.2018 klo 8.50 Viiniä ei kypsytetä portviinitynnyrissä, vaan viinin sekaan lisätään tynnyristä tehtyjä lastuja. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat