Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uusi innovaatio viinimaailmassa! Rajamäellä kypsytetään viiniä, jollaista ei ole ennen tehty: ”Jotain uutta ja ennennäkemätöntä

1:36Tältä näyttää Koskenkorvan tehtaalla
Julkaistu 10.10.2018 17:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Maanantaina Suomen markkinoille lanseerattiin viini, jollaista ei ole aikaisemmin nähty – Novellus, joka tarkoittaa kirjaimellisesti uutta tai uudenlaista.

Videolta pääset kurkistamaan, miltä näyttää Koskenkorvan tehtaalla.

Altian viinien innovaatiopäällikkö Markus Hannulan mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen viini, jonka kypsytykseen on käytetty aiemmin portviinin kypsytyksessä käytössä ollutta tammea. 

– Markkinoilta löytyy muun muassa viski-, ja rommitynnyteissä kypsytettyjä viinejä, mutta tiettävästi kukaan ei tätä aikaisemmin ole käyttänyt tammea, jota on aiemmin käytetty nimenomaan portviinin kypsytyksessä, Hannula kertoo uudesta innovaatiosta.

Saloja opittu ranskalaiselta tynnyrimestarilta

Kuukausi sitten Ruotsissa ja viikko sitten Viking Linella lanseerattu viini on Altian omaa tuotantoa ja pitkän kehittelytyön tulosta.

Tiesitkö? Alun perin tynnyrit olivat viinin säilytysastioita. ne valmistettiin tammesta siksi, koska sitä oli saatavilla ja se taipuu kuumennettaessa, mutta ei murru. 

– Emme ole suinkaan menneet helpoimman kautta ja pyytäneet jotakuta muuta tekemään viinin meidän puolesta, vaan olemme tehneet sen itse, Hannula kertoo.

– Viimeisen 1,5 vuoden aikana olemme harjoitelleet tynnyrikypsytyksen saloja ranskalaisen tynnyrimestarin opeilla. Olemme maistelleet tusinoittain viinejä ja tehneet sadoittain kokeiluja ja erilaisia yhdistelmiä.


Novelluksen viini on peräisin Pohjois-Italiasta, ja se on valmistettu sataprosenttisesti Corvina-rypälelajikkeesta. Viinintuottaja käyttää samaa viiniä arvostettujen Amarone-viinien valmistukseen.

Kun viini on tuotu Suomeen, se maistetaan ja analysoidaan. Analyysin perusteella päätetään, kuinka paljon ja kuinka pitkään viini tulee olemaan tammikosketuksessa.

novellusHannula suosittelee viiniä etenkin riistalintujen ja sienten kumppaniksi.MTV

– Kun testit on tehty, alkaa varsinainen tammiviimeistely, joka tapahtuu Rajamäellä.

Viini kypsytetään flexcube-tynnyrissä yhdessä tammilastujen kanssa. Kun viini on ollut tammikosketuksessa sopivan ajan, eli noin kuukauden, viini suodatetaan ja pullotetaan.

Viinissä yhdistyvät kaksi laatutuotetta

Portviinien kyspytykseen käytetty tammi antaa viinille uuden uloottuvuuden ja monipuolisemman makumaailman; maussa erottuu niin luumua, karhunvatukkaa sekä suklaan ja kahvin aromeita. 

– Halusimme tuoda kuluttajille jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Ideana oli, että teemme viinin, jossa kohtaavat kahden eri laatutuotteen parhaimmat puolet; italialainen huippupunaviini ja perinteinen portviini, Hannula kertoo.

Hannulan mukaan viiniä tullaan valmistetaan kysynnän mukaan. 

Korjaus 15.10.2018 klo 8.50 Viiniä ei kypsytetä portviinitynnyrissä, vaan viinin sekaan lisätään tynnyristä tehtyjä lastuja. 

Lisää aiheesta:

Näitä punaviinejä kannattaa nyt maistaa! Suomalaisten viinimaussa mielenkiintoinen muutosErikoislaatuinen suomalaisjuoma menestyi arvostetussa kilpailussa: "Tämä tuote jakaa taatusti mielipiteitä"Hittijuomasta tulee nyt myös hanapakkaus – Tuomaksen kehittelemä rieslingrosee vietiin käsistä, mutta kirvoitti myös kritiikkiä: "Muutama perinteiden puolestapuhuja on kyllä pahoittanut mielensä"Täysin uudenlainen tuote Suomen Alkoihin – kaksi viinin isointa trendiä yhdistyi puolivahingossa: "Vasta siinä kohtaa tajusimme, mitä oli tapahtunut"Fiskarsissa tehdään viiniä, joka revitään nyt käsistä ulkomaita myöten: "Näin suomalaista hämmästyttää yltiömäinen hehkutus, mutta ilmeisen tosissaan ovat"Suomalainen rommi, öö? Alkojen hyllyille saapuu tuote, jollaista et ole ennen maistanut: "Ensimmäinen laatuaan”
ViinitJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinit
  • 25.10.17:24
    Viiden jälkeen

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 17.10.14:32
    Juomat

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 26.9.17:03
    Juomat

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Juomat

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"