Suomalainen rommi, öö? Alkojen hyllyille saapuu tuote, jollaista et ole ennen maistanut: "Ensimmäinen laatuaan”

Tältä näyttää Koskenkorvan tehtaalla 1:36 Tältä näyttää Koskenkorvan tehtaalla
Videolta pääset kurkistamaan, miltä Koskenkorvan tehtaalla oikein näyttää.

Huhtikuussa Alkoihin saapuu tuote, jollaista ei ole ennen nähty; täysin Suomessa valmistettu ja kypsytetty rommi. Ainoastaan käsityönä valmistetun tuotteen raaka-aine tuodaan Karibialta. 

Alkojen hyllyiltä löytyy yksi jos toinenkin Karibianmeren auringossa kypsynyt rommi, mutta pian rommikategoriaan saadaan uusi haastaja suomalaisesta Ö:stä. Kyseessä on ainutlaatuine tuote, jollaista ei ole Suomessa ennen tehty.

– Ennen on kyllä tehty rommeja, jotka on valmistettu muualla ja tuotu kypsymään Suomeen. Mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun rommi sekä valmistetaan Suomessa suomalaisena käsityönä että kypsytetään Suomessa, idean isä, Altian huippubaarimestari Mikael Karttunen kertoo.

"Suomalaisin voimin kaikki se mikä pystytään"

Idea suomalaisesta rommista lähti liikkeelle noin kaksi vuotta sitten post it -lapulle kirjoitetuista sanoista: "suomalainen rommi, suomalainen raaka-aine ja sokerijuurikas?"

Kehittelijöille oli tiedossa, että sokerijuurikkaasta valmistettua alkoholia ei saisi kutsua rommiksi, mutta tämä yritettiin kiertää keksimällä tuotteelle nimi, josta rommiyhteyden ymmärtäisi. Tämä oli helpommin sanottu kuin tehty.

– Raaka-aineena sokerijuurikas olisi muuten toiminut, mutta tuotetta ei olisi voinut kutsua rommiksi, eikä tuote olisi ollut kiinnostava, jos ihmiset eivät olisi tajunneet mistä on kyse. Tämän takia päädyimme ratkaisuun, että otetaan rommin raaka-aine ja tehdään juoma Suomessa, Karttunen kertoo.

– Päätimme tehdä rommin, jossa tehdään suomalaisin voimin kaikki se mikä pystytään. Pelkkä raaka-aine, eli melassi, tulee Karibialta.

Rommin valmistetaan käsityönä Ahvenanmaalla Michael Björklundin Smakby-tislaamossa. Tammisen ja mausteisen makunsa rommi saa suomalaisesta tammitynnyristä, jossa tuote saa kypsyä viisi kuukautta.

Suomalainen rommi? "Öööö"

Ainutlaatuinen tuote saapuu Alkojen hyllyille huhtikuussa. Kyse ei ole kausituotteesta, vaan vakiovalikoimaan tulevasta, noin 40 euron hintaisesta premium-kategorian rommista, Jaloviinan tuotepäällikkö Joonas Santala Altialta kertoo.

– Uskon, että tuotteelle löytyy kysyntää. Kyseessä on suomalainen tuote ja vielä ensimmäinen laatuaan. Tuotteessa ei ole kyse pelkästään nesteestä, vaan myös designista ja tarinasta tuotteen taustalla, Santala toteaa.

Suomalainen rommi kantaa nimeä ”Ö”, mutta mistä tämä omaperäinen nimi on oikein saanut alkunsa?

– Ö tarkoittaa ruotsiksi saarta, mutta sen lisäksi kyse on siitä, että kun puhutaan suomalaisesta rommista, mitä ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen? No, ”öööö”, Santala nauraa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja