Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Usko tai älä: Mittanauha paljastaa, paljonko hiilihydraatteja tekee mieli

Jos pastaa tekee mieli santsata, voi syytä löytyä navan kohdalta. Kuvituskuva.
Jos pastaa tekee mieli santsata, voi syytä löytyä navan kohdalta. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.12.2017 14:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ruokailutavat näkyvät vyötärönympäryksessä. Vyötärönympärys puolestaan näkyy hiilihydraattihimona.

Mitä suurempi vyötärönympärys, sitä enemmän pastaa tai muuta hiilihydraattista ruokaa himoitsee. Tähän lopputulokseen tulivat australialaiset Deakinin yliopiston tutkijat etsiessään vastausta kysymykseen, miksi osa ihmisistä janoaa hiilihydraatteja toisia enemmän.

Aiempien tutkimusten mukaan yksilöllisillä makuhermoilla on vaikutusta hiilihydraattien himoon. The Journal of Nutrition -julkaisussa esitelty australialaistutkimus lähtikin tutkimaan yhteyttä yksilöllisen hiilihydraattiherkkyyden, kehon rakenteen ja koostumuksen sekä päivittäin saadun energian välillä.

Maut paremmin tunnistava syö enemmän

Tutkijat mittasivat 34 aikuista koehenkilöä ja tarkastelivat näiden ruokavalioita. Tämän jälkeen heidän makunystyröitään testattiin erilaisia tärkkelyksiä maistattamalla. Tutkijat huomasivat, että osa koehenkilöistä erotti paremmin jo pienistä määristä, söivätkö he esimerkiksi tärkkelystä vai kuitua.

Painoindeksillä ei ollut suurta merkitystä sen kannalta, erottiko koehenkilö hiilihydraatit herkästi toisistaan. Tutkimustulosten perusteella enemmän painoarvoa oli päivittäisellä energiansaannilla ja vyötärönympäryksellä. Mitä enemmän kaloreita koehenkilö nautti ja mitä suurempi vyötärönympärys tällä oli, sitä herkempi hän oli maistamaan hiilihydraattien eri vivahteet.

– Tarkastelimme erityisesti vyötärönympärystä, joka on hyvä mittari ruokavalioon liittyvien sairauksien mittaamiseen. Henkilöt, jotka olivat herkimpiä hiilihydraattien maulle myös söivät näitä ruokia enemmän ja heidän vyötärönympäryksensä oli suurempi, sanoo tutkija Julia Low Deakinin yliopistosta Reader’s Digest -lehdelle.

Rasvan kohdalla ilmiö on käänteinen

Aiempi Deakinin yliopiston tutkimus osoitti, että rasvan maulle herkät ihmiset syövät vähemmän rasvaisia ruokia. Hiilihydraattipitoisessa ruoassa ilmiö vaikuttaa siis päinvastaiselta.

– Tämä saattaa tarkoittaa, että herkästi hiilihydraatteja maistavilla henkilöillä voisi olla jonkinlainen alitajuinen kiihdytin, joka nostaa hiilihydraatti- tai tärkkelyspitoisen ruoan kulutusta. Tarvitsemme kuitenkin paljon lisätutkimuksia pystyäksemme yksilöimään ilmiön syyn, sanoo tutkimusta johtanut Russell Keast.

Lähde: Reader's Digest, The Journal of Nutrition, Deakin University

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheelläPilaako napostelu terveyden? Tutkijat kertovat havainnoistaanNukutko alle seitsemän tuntia yössä? Tutkimus löysi yhteyden epäterveelliseen naposteluun: "Mitä myöhempään olemme hereillä..."Epäterveellinen ruoka sekoittaa aivot ja saa ylensyömään – syyttävä sormi osoittaa evoluutiotaMyytti epäterveellisyydestä kumottiin jälleen – tuore tutkimus: Pastalla turhan huono maineTutkijoiden uskomaton löydös: Vaalea leipä ”onkin yhtä terveellistä kuin tumma”
PastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"