Usko tai älä: Mittanauha paljastaa, paljonko hiilihydraatteja tekee mieli

pastakulho pöydällä
Jos pastaa tekee mieli santsata, voi syytä löytyä navan kohdalta. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokailutavat näkyvät vyötärönympäryksessä. Vyötärönympärys puolestaan näkyy hiilihydraattihimona.

Mitä suurempi vyötärönympärys, sitä enemmän pastaa tai muuta hiilihydraattista ruokaa himoitsee. Tähän lopputulokseen tulivat australialaiset Deakinin yliopiston tutkijat etsiessään vastausta kysymykseen, miksi osa ihmisistä janoaa hiilihydraatteja toisia enemmän.

Aiempien tutkimusten mukaan yksilöllisillä makuhermoilla on vaikutusta hiilihydraattien himoon. The Journal of Nutrition -julkaisussa esitelty australialaistutkimus lähtikin tutkimaan yhteyttä yksilöllisen hiilihydraattiherkkyyden, kehon rakenteen ja koostumuksen sekä päivittäin saadun energian välillä.

Maut paremmin tunnistava syö enemmän

Tutkijat mittasivat 34 aikuista koehenkilöä ja tarkastelivat näiden ruokavalioita. Tämän jälkeen heidän makunystyröitään testattiin erilaisia tärkkelyksiä maistattamalla. Tutkijat huomasivat, että osa koehenkilöistä erotti paremmin jo pienistä määristä, söivätkö he esimerkiksi tärkkelystä vai kuitua.

Painoindeksillä ei ollut suurta merkitystä sen kannalta, erottiko koehenkilö hiilihydraatit herkästi toisistaan. Tutkimustulosten perusteella enemmän painoarvoa oli päivittäisellä energiansaannilla ja vyötärönympäryksellä. Mitä enemmän kaloreita koehenkilö nautti ja mitä suurempi vyötärönympärys tällä oli, sitä herkempi hän oli maistamaan hiilihydraattien eri vivahteet.

– Tarkastelimme erityisesti vyötärönympärystä, joka on hyvä mittari ruokavalioon liittyvien sairauksien mittaamiseen. Henkilöt, jotka olivat herkimpiä hiilihydraattien maulle myös söivät näitä ruokia enemmän ja heidän vyötärönympäryksensä oli suurempi, sanoo tutkija Julia Low Deakinin yliopistosta Reader’s Digest -lehdelle.

Rasvan kohdalla ilmiö on käänteinen

Aiempi Deakinin yliopiston tutkimus osoitti, että rasvan maulle herkät ihmiset syövät vähemmän rasvaisia ruokia. Hiilihydraattipitoisessa ruoassa ilmiö vaikuttaa siis päinvastaiselta.

– Tämä saattaa tarkoittaa, että herkästi hiilihydraatteja maistavilla henkilöillä voisi olla jonkinlainen alitajuinen kiihdytin, joka nostaa hiilihydraatti- tai tärkkelyspitoisen ruoan kulutusta. Tarvitsemme kuitenkin paljon lisätutkimuksia pystyäksemme yksilöimään ilmiön syyn, sanoo tutkimusta johtanut Russell Keast.

***

0:42

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja