Myytti epäterveellisyydestä kumottiin jälleen – tuore tutkimus: Pastalla turhan huono maine

Pastan historia 5:15 Pastan historia

Tuoreen tutkimuksen mukaan pasta saattaakin sopia osaksi terveellistä ruokavaliota. Syynä on italialaisen herkun matala glykeeminen indeksi.

Yllä olevalla videolla kerrotaan pastan historiasta.

Pastaa ei varsinaisesti pidetä keventäjien ruokana, mutta uusi tutkimus haluaa korjata italialaisen klassikon huonoa mainetta, kertoo Newsweek-uutissivusto. Tutkijoiden mukaan pasta saattaakin sopia osaksi terveellistä ruokavaliota.

Syynä on pastan matala glykeeminen indeksi (GI). Glykeeminen indeksi kertoo, kuinka nopeasti ruoka vaikuttaa verensokeritasoihin. Korkean glykeemisen indeksin ruokien, kuten valkoisen riisin ja leivän sekä perunan, sisältämä sokeri imeytyy elimistössä nopeasti. Matalan glykeemisen indeksin ruoat, kuten vihannekset ja linssit sulavat hitaammin.

Testattavat laihtuivat

Kanadan Torontossa sijaitsevan St Michael’s –sairaalan tutkijat selvittivät pastan ja painon kertymisen välistä yhteyttä 2 448 osallistujan tutkimuksessa. Testihenkilöiden ruokavalio perustui 12 viikkoa matalan glykeemisen indeksin ruokiin, ja hiilihydraatteja syötiin ainoastaan pastan muodossa. Tutkimukseen osallistuneet söivät joka viikko 3 noin 100 gramman suuruista annosta pastaa. Testattavien joukosta valittiin sattumanvaraisesti 30 henkilöä mittaustesteihin.

Tutkijat analysoivat osallistujien painoa, painoindeksiä, kehon rasvan määrää sekä vyötärön ympärysmittoja ja saivat selville, että pasta ei edesauttanut lihomista tai rasvan kertymistä kehoon. 12 viikon kuluessa testattavien paino putosi keskimäärin puoli kiloa.

Tutkijoiden mukaan havainnot ovat tärkeitä, kun miettii sitä, miten negatiivinen kuva pastasta on syntynyt sen sisältämien hiilihydraattien suhteen. 

Pastalla matala glykeeminen indeksi

Tulokset saattavat tutkijoiden mukaan selittyä sillä, että matalan glykeemisen indeksin ruoat vievät nälän pois paremmin, jolloin testattavat eivät syöneet niin paljon. Pastan glykeeminen indeksi on yleisesti ottaen pienempi kuin muiden tärkkelystä sisältävien ruokien, kuten valkoisen leivän.

Tutkimus painottaa, että täysjyvävilja ei kuitenkaan vaikuta merkittävästi pastan glykeemisen indeksin tasoon. Sen sijaan pastan glykeeminen indeksi on samaa tasoa kuitupitoisten ruokien, kuten ohran ja palkokasvien kanssa, vaikka se itsessään sisältääkin suhteellisen vähän kuitua. Vaalea pasta myös sisältää enemmän hivenaineita kuin muut vehnätuotteet.

Pastalla turhan huono maine

Tutkimusta johti lääkäri John Sievenpiper, joka toimii kliinisenä tutkijana St. Michael'sin sairaalan Clinical Nutrition and Risk Modification Centre -tutkimusyksikössä.

– Ehkäpä pasta voikin olla osa terveellistä ruokavaliota, hän toteaa Newsweek-sivustolle.

Tutkijoiden mukaan laihtuminen johtui todennäköisesti siitä, että ruokavalioon kuuluivat pastan lisäksi muitakin matalan glykeemisen indeksin ruokia. Lisää tutkimusta tarvitaan, jotta saadaan selville, tapahtuuko samoin, jos pastaa syödään muiden terveellisten ruokavalioiden yhteydessä, kuten Välimeren tai kasvisruokavalion kanssa. Niissä kun ei keskitytä pelkästään matalaan glykeemiseen indeksiin.

Hiilihydraatit sinänsä eivät lihota

Ravitsemusterapeutti ja British Dietetic Assiocation –järjestön tiedottaja Nichola Ludlam-Raine selitti Newsweek-sivustolle, että hiilihydraatit itsessään eivät ole lihottavia.

– Hiilihydraatit sisältävät proteiinin tavoin vain neljä kaloria grammaa kohden. Se on myös puolet vähemmän kuin rasvan kalorimäärä, hän valaisee.

Ludlam-Rainen mukaan hiilihydraattien huono maine johtuu siitä, että ihmisillä on taipumus syödä niitä liikaa sekä hukuttaa ne rasvaan ja sokeriin. Painon kertymiseen vaikuttaa se, paljonko niitä syödään ja minkä kanssa. Esimerkkinä hän mainitsee juustoisen pastan tai sokeroidut murot. 

Lähde: Newsweek.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat