Tutkijoiden uskomaton löydös: Vaalea leipä ”onkin yhtä terveellistä kuin tumma”

Leipä vaalea
Tutkijoiden mukaan vaalean leivän ei voida sanoa olevan tummaa epäterveellisempää. Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan tumma täysjyväleipä ei ole terveydelle yhtään sen parempi valinta kuin prosessoitu vaalea leipä. Tutkijat kertovat olevansa yllättyneitä löydöksistään.

Tutkijat selvittivät 20 hengen koeryhmällä ja kliinisillä testeillä, miten erilaisten leipien syöminen vaikuttaa ihmiseen. Tutkimuksessa mitattiin muun muassa veri-, vitamiini-, mineraali-, rasva-, kolesteroli-, munuais- ja maksa-arvoja sekä seurattiin tulehdusarvoja ja kudosvaurioita.  Lisäksi tutkijat mittasivat vielä suoliston bakteereja. Tutkijoiden yllätykseksi, koehenkilöiden välillä ei huomattu merkittäviä eroja, vaikka toiset söivät pelkästään vaaleaa leipää ja toiset tummaa.

Reagoiminen eri leipiin on yksilöllistä

Osalla koehenkilöistä oli paremmat sokeriarvot, vaikka he olivat syöneet vaaleaa leipää. Tutkimustuloksissa todetaankin ihmisten reagoivan leipiin yksilöllisesti, joten näin ollen vaaleaa leipää ei voi sanoa tummaa epäterveellisemmäksi.

–   Etsimme useita eri markkereita, emmekä löytäneet mitään tieteellisesti havaittavaa eroa leipien vaikutuksessa. Nämä löydökset ovat paitsi kiehtovia myös erittäin tärkeitä – eri ihmiset reagoivat eri tavoin samaan ruokaan, tutkija ja laskennallinen biologi Eran Segal Weizmannin tieteisinstituutista totesi.

Tutkimustulokset julkaistiin Cell Metabolism -julkaisussa.

Terveysasiantuntijat kuitenkin muistuttavat tumman täysjyväleivän sisältävän runsaasti terveydelle hyödyllisiä kuituja, jotka ovat tutkitusti tärkeitä ruoansulatukselle ja suoliston terveydelle. Tummaa täysjyväleipää ei siis kannata suinpäin vaihtaa vaaleaan.

Lähde: NY Post

***

0:18

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja