Unohda foliokääre! Näin liha tulisi käsitellä paistamisen jälkeen

Älä unohda tätä tärkeää työvaihetta lihaa valmistaessasi. Shutterstock

Lihan vetäyttäminen on ruoanlaitossa tärkeämpi työvaihe kuin moni luulee. Ota avuksi vanha styroksilaatikko ja onnistu taatusti!

Lihan vetäyttäminen perustuu kemiaan. Lihan sisällä on nestettä, joka kypsennyksen aikana laajentuu lihan solukoissa. Jos leikkaamme lihan heti uunista pois ottamisen jälkeen, lihan sisällä oleva paine saa nesteet purkautumaan lihasta ulos, kertoo kokki Harri Syrjänen Ruoka, Viini & Hyvä elämä messuilla.

– Lihan pitää antaa vetäytyä jotta lihan sisällä oleva paine ehtii tasaantua. Kun vetäytynyt liha leikataan, neste pysyy lihan sisällä eikä valu ulos, Syrjänen muistuttaa.

Ota huomioon uunin lämpötila

Hyvä vetäytymisaika on vähintään viisi minuuttia, mielellään kuitenkin vartin.

Vetäytymisaika riippuu pitkälti myös siitä missä lämpötilassa liha on paistettu. Jos tavoittelet täydellistä mediumia, ota uunin lämpötila huomioon.

Matalassa lämpötilassa kypsennettäessä liha ei kypsy uunista ottamisen jälkeen enää kovinkaan paljon. Jos puolestaan liha kypsennetään erittäin kuumassa uunissa, kypsyminen jatkuu vielä uunista pois ottamisen jälkeenkin, Syrjänen toteaa. 

Älä pilaa lihaa foliokääreellä

Moni meistä käärii lihan vetäytymään tiukkaan folioon, mutta itse asiassa tämä työvaihe voi heikentää lihan makuelämystä.

– Folion sisälle muodostuva vesihöyry pehmentää vaivalla lihan pintaan saatua rapeutta huomattavasti, Syrjänen kertoo.

Juuri rapean pinnan vuoksi lihaa ei koskaan tulisikaan kääriä tiukkaan folioon, vaan asettaa folion pala löyhästi lihan päälle. Jos epäilet lihan jäähtyvän liikaa, voi päälle nostaa lisäksi myös keittiöpyyhkeen.

Vanhat kylmälaukut hyötykäyttöön

Lihan vetäyttäminen onnistuu myös hieman erikoisemman apuvälineen, nimittäin styroksilaatikon avulla. Tällä vinkillä lihan maku paranee entisestään.

Vuoraa kylmälaukun pohja foliolla ja nosta liha suoraan uunista kylmälaukkuun. Laita kansi kiinni ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan.

– Styroksilaukussa liha pysyy lämpimänä ja maku paranee entisestään.

Vanhoja kylmälaukkuja ei siis pidä heittää pois, vaan ottaa ne hyötykäyttöön keittiöön. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.