Tytötkin panee! Suomalaisnaiset valmistavat olutta pilke silmäkulmassa: "Paneminen ei ole kivaa yksin"

olut
Olut on yksi suomalaisten suosikkijuomista. Shutterstock

Kolme tamperelaisnaista päätti viime syksynä lyödä hynttyyt yhteen valmistamalla – eli panemalla – 300 litran erän olutta. Muutamassa kuukaudessa kaksimielisen korvaan ronskilta kuulostavaa Tytötkin panee -nimeä kantava projekti on paisunut valtavasti. Naisille satelee positiivista palautetta käsityöläisoluiden panemisesta rennolla otteella.

Laura Weckström on yksi Brewcatsien kolmesta jäsenestä ja Tytötkin panee -projektin päätähdistä. Oluen ja ronskin huumorin ystävänä Weckström päätti viime syksynä ehdottaa kahdelle ystävälleen yhteistä projektia oluen panemisen parissa.

Tytötkin panee -projektin myötä syntynyt ensimmäinen olut on India Red Ale, joka tulee myyntiin vuoden 2016 alussa valikoituihin baareihin Suomessa. Brewcats-kolmikon suunnitelmissa on valmistaa ensi vuonna vielä ainaki kaksi erää olutta yhdessä. 

– Olen paneskellut mieheni kanssa jo useamman vuoden ajan, mutta hänellä oli kuitenkin tiedossa todella kiireinen loppuvuosi, eikä hän siksi ole ehtinyt yhtään leikkimään kanssani. Siksi päätin jo kesällä, että haluaisin jatkaa enemmänkin paneskelua. Syyskuussa pyysin tyttöjä mukaan, ja kaksi ystävääni ryhtyi kanssani paneskelemaan, koska paneminen ei ole kivaa yksin! Weckström sanailee.

Tytötkin panee!


Ronskilta monen korvaan kuulostavaa Tytötkin panee -projektia toteutetaan eittämättä pilke silmäkulmassa. Weckström kertoo, että huumorilla oli jo idean synnystä alkaen tärkeä rooli kolmen naisen panimoprojektissa – ja projektin härski nimi on tuonut Brewcatseille paljon kaivattua huomiota.

– Me olemme itse kaikkein pahimpia panovitsien viljelijöitä, eikä meitä todellakaan haittaa, vaikka muutkin sitä tekisivät. Jos seuraa nykyään uutisia, niin maailma on ihan tarpeeksi masentava paikka tällä hetkellä. Läpänheitto on todellakin tervetullutta! Minusta itseensä saa suhtautua huumorilla, eikä pidä ottaa asioita liian vakavasti, Weckström toteaa.

Weckström huomauttaa, että paneminen on ainoa suomen kielen verbi, jolla voi kuvata oluen tekemistä. Esimerkiksi laittaa-sanalla ei olla perinteisesti kuvattu oluen valmistamista.

– Se on sillä tapaa aivan luonnollinen termi ja lisäksi siinä on hauska twisti, kun ajattelimme, että tytötkin panee! Nimi on kyllä herättänyt paljon mielenkiintoa, Weckström nauraa.

Yhteistyötä eri panimojen kanssa

Tytötkin panee -projektin ydinajatus on se, että olutta pannaan eri panimoissa, eikä aina yhdessä ja samassa paikassa. Toimintaperiaate on otettu lämpimästi vastaan, ja Brewcats on saanut useita kutsuja erilaisiin pienpanimoihiin panemaan omaa oluttaan.

– Meillä ei ole omia kannuja isompaa tuotantoa varten, vaan me käymme aina muiden panimoissa panemassa, Weckström kertoo.

– Meillä on tällä hetkellä kotipanovehje, jolla saamme tehtyä 50 litraa kerralla. Sillä me hiomme reseptiikat kuntoon. Itse olut, joka tulee myyntiin, valmistetaan tällä kertaa Hopping Brewsters -panimolla, Weckström jatkaa.

Missä suomalaiset juovat eniten olutta? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!