Onko tässä kaikkien aikojen kesäduuni? Juho, 27, kiertää Suomea ja maistelee oluita – ”Elän elämäni kesää”

Auto kurvaa teollisuushallilta näyttävän rakennuksen pihaan Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Kemiönsaaressa. Autosta nouseva parimetrinen mies kaivaa laukustaan pienen kameran ja alkaa kuvata.

Hetken kuluttua ollaan sisällä teollisuushallissa, joka paljastuu Kimito Brewing -nimisen pienpanimon tiloiksi. Mies kameran kanssa on Pienpanimoliittoa edustava mallasasiamies Juho Virtanen, joka on saapunut tutustumaan paikalliseen pienpanimoon.

Mallasasiamies on Virtasen itse kehittämä projekti, jota hän tarjosi Pienpanimoliitolle täksi kesäksi. Kymmenessä viikossa Virtanen kiertää kymmenen arvalla valittua Suomen maakuntaa, joista hän kustakin esittelee yhden, niin ikään arpaonnen suosiman pienpanimon.

– Elän elämäni kesää. Pääsen kiertämään Suomen pienpanimoja ja kertomaan heidän tarinansa, Virtanen iloitsee.

Projektin tarkoituksena on keskittyä pienpanimoita pyörittäviin henkilöihin ja tarinoihin niiden takana. Esittelyt julkaistaan Pienpanimoliiton sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Tuhansia kilometrejä

Kimito Brewingia vaimonsa kanssa pyörittävä Jonas Sahlberg kertoo pienpanimon tarinaa Virtaselle. Väliin mallasasiamies kyselee asiantuntevia kysymyksiä tuotantomääristä ja valmistustavoista.

Alkuperäinen kymmenen panimon suunnitelma on laajentunut huomattavasti. Kimito Brewing ei ole yksi projektin ”virallisista” esittelykohteista.

– Päätin jossain vaiheessa, että pysähdyn myös matkan varrella. Hassulta tuntuisi, että en kävisi edes moikkaamassa muita panimoita. Niin paljon kiinnostuneita pienpanimoita oli, ja jokaisella heillä on oma tarinansa, Virtanen perustelee.

Kesätyö on digitaalisen kulttuurin tutkimusta Turun yliopistossa opiskelevalle 27-vuotiaalle Virtaselle kuin unelma. Helpolla hän ei silti pääse.

Kesäkuun lopussa kilometrejä oli takana jo 7500. Monta pitkää reissua on vielä edessä, joten ”kymppi” saattaa mennä rikki, Virtanen myhäilee.

Paneminen on taitolaji

Kemiönsaaresta matka jatkuu parinkymmenen minuutin ajomatkan päähän Mathildedalin kylään Salon puolelle, jossa on juuri käynnistymässä Beer Camp 2019 -olutfestivaali.

Mallasasiamies saapuu Mathildedalin Kyläpanimon ja Fiskarsin Panimon yhdessä järjestämään pienpanimojuhlaan varmoin ottein. Hän tuntuu tuntevan kaikki paikalla olijat.

Virtanen itse on intohimoinen olutharrastaja. Omia panotaitojaan hän on kokeillut kotioluella, mutta oikean pienpanimon perustaminen ei ole suunnitelmissa. Mallasasiamies keskittyy mieluummin nauttimaan muiden tuotoksista.

– Oluenpaneminen on taitolaji. Miten perusraaka-aineista eli vedestä, hiivasta, maltaista ja humalasta saadaan niin laaja kirjo erilaisia makuja aikaiseksi. Ihailen prosessia ja ajatustyötä sen taustalla.

Vinkki kesälomalaiselle: Vieraile pienpanimolla

Virtanen maistaa vastakaadettua, punertavaa olutta. Kaataja arvuuttelee, minkälainen oluttyyppi mahtaa olla kyseessä.

Mallasasiamiehen veikkaus menee päin mäntyä. Naurunremakka repeää, kun hänelle selviää kyseessä olevan marjoista valmistettu 10,5-prosenttinen lager. Petollista tavaraa, Virtanen toteaa.

Mallasasiamiehellä on vinkki kesälomaa suunnittelevalle: Menkää vierailulle pienpanimoon. Asiantuntevat ihmiset osaavat opastaa oluiden pariin myös ihmisiä, jotka eivät huurteisista aiemmin ole niin piitanneet.

– Siellä olut on tuoreinta, ja tuoreimpana olut on parasta.

Beer Camp 2019 -olutfestivaali Mathildedalissa 29.6. kello 22.00 asti.

Lue myös:

    Uusimmat