Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Onko tässä kaikkien aikojen kesäduuni? Juho, 27, kiertää Suomea ja maistelee oluita – ”Elän elämäni kesää”

Pienpanimoliitto
Julkaistu 29.06.2019 10:35
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Auto kurvaa teollisuushallilta näyttävän rakennuksen pihaan Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Kemiönsaaressa. Autosta nouseva parimetrinen mies kaivaa laukustaan pienen kameran ja alkaa kuvata.

Hetken kuluttua ollaan sisällä teollisuushallissa, joka paljastuu Kimito Brewing -nimisen pienpanimon tiloiksi. Mies kameran kanssa on Pienpanimoliittoa edustava mallasasiamies Juho Virtanen, joka on saapunut tutustumaan paikalliseen pienpanimoon.

Mallasasiamies on Virtasen itse kehittämä projekti, jota hän tarjosi Pienpanimoliitolle täksi kesäksi. Kymmenessä viikossa Virtanen kiertää kymmenen arvalla valittua Suomen maakuntaa, joista hän kustakin esittelee yhden, niin ikään arpaonnen suosiman pienpanimon.

– Elän elämäni kesää. Pääsen kiertämään Suomen pienpanimoja ja kertomaan heidän tarinansa, Virtanen iloitsee.

Projektin tarkoituksena on keskittyä pienpanimoita pyörittäviin henkilöihin ja tarinoihin niiden takana. Esittelyt julkaistaan Pienpanimoliiton sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Tuhansia kilometrejä

Kimito Brewingia vaimonsa kanssa pyörittävä Jonas Sahlberg kertoo pienpanimon tarinaa Virtaselle. Väliin mallasasiamies kyselee asiantuntevia kysymyksiä tuotantomääristä ja valmistustavoista.

Alkuperäinen kymmenen panimon suunnitelma on laajentunut huomattavasti. Kimito Brewing ei ole yksi projektin ”virallisista” esittelykohteista.

– Päätin jossain vaiheessa, että pysähdyn myös matkan varrella. Hassulta tuntuisi, että en kävisi edes moikkaamassa muita panimoita. Niin paljon kiinnostuneita pienpanimoita oli, ja jokaisella heillä on oma tarinansa, Virtanen perustelee.

Kesätyö on digitaalisen kulttuurin tutkimusta Turun yliopistossa opiskelevalle 27-vuotiaalle Virtaselle kuin unelma. Helpolla hän ei silti pääse.

Kesäkuun lopussa kilometrejä oli takana jo 7500. Monta pitkää reissua on vielä edessä, joten ”kymppi” saattaa mennä rikki, Virtanen myhäilee.

Paneminen on taitolaji

Kemiönsaaresta matka jatkuu parinkymmenen minuutin ajomatkan päähän Mathildedalin kylään Salon puolelle, jossa on juuri käynnistymässä Beer Camp 2019 -olutfestivaali.

Mallasasiamies saapuu Mathildedalin Kyläpanimon ja Fiskarsin Panimon yhdessä järjestämään pienpanimojuhlaan varmoin ottein. Hän tuntuu tuntevan kaikki paikalla olijat.

Virtanen itse on intohimoinen olutharrastaja. Omia panotaitojaan hän on kokeillut kotioluella, mutta oikean pienpanimon perustaminen ei ole suunnitelmissa. Mallasasiamies keskittyy mieluummin nauttimaan muiden tuotoksista.

– Oluenpaneminen on taitolaji. Miten perusraaka-aineista eli vedestä, hiivasta, maltaista ja humalasta saadaan niin laaja kirjo erilaisia makuja aikaiseksi. Ihailen prosessia ja ajatustyötä sen taustalla.

Vinkki kesälomalaiselle: Vieraile pienpanimolla

Virtanen maistaa vastakaadettua, punertavaa olutta. Kaataja arvuuttelee, minkälainen oluttyyppi mahtaa olla kyseessä.

Mallasasiamiehen veikkaus menee päin mäntyä. Naurunremakka repeää, kun hänelle selviää kyseessä olevan marjoista valmistettu 10,5-prosenttinen lager. Petollista tavaraa, Virtanen toteaa.

Mallasasiamiehellä on vinkki kesälomaa suunnittelevalle: Menkää vierailulle pienpanimoon. Asiantuntevat ihmiset osaavat opastaa oluiden pariin myös ihmisiä, jotka eivät huurteisista aiemmin ole niin piitanneet.

– Siellä olut on tuoreinta, ja tuoreimpana olut on parasta.

Beer Camp 2019 -olutfestivaali Mathildedalissa 29.6. kello 22.00 asti.

Lisää aiheesta:

Suomalaispanimo joutuu yllättäen luopumaan oluttölkeistään – "Kyllä se kannattaa ehdottomasti lasiin kaataa"Suomalaispanimon toimitusjohtaja kertoo, miksi olutta ei tulisi juoda tölkistä: "Kaikista pahinta" Suomalaiset ovat oluen ystäviä, mikseivät siis kotimaiset oluet menesty kansainvälisesti? Neljän kaverin porukka aikoo korjata tilanteen: "Ei se mitään rakettitiedettä ole"Pienpanimoita on jo yli sata! Tapasimme hurjaa vauhtia kasvaneen alan yrittäjiä söpöksi luonnehditussa tapahtumassa: "Jonkinlainen huippu on nyt saavutettu"Carlsbergin 170-vuotisjuhlilla KööpenhaminassaKohta pannaan kummituslinnassa! Vaasaan avataan "Panoluola"
OlutKesäKemiönsaariSaloKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo