Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kontulalainen oluttehdas näpäyttää – ryhtyi tuottamaan aivan tavallista Keijo-keskiolutta: "Perusbisse rules"

Kontulan Oluttehtaan Matti Pesonen ja Jukka Kurttila sekä Keijo-olutta.
Kontulan Oluttehtaan Matti Pesonen ja Jukka Kurttila sekä Keijo-olutta. Kontulan Oluttehdas
Julkaistu 17.03.2021 12:41

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Itä-Helsingin Kontulaan on perustettu uusi oluttehdas, jonka tyyli poikkeaa oleellisesti nykyisestä pienpanimotrendistä. Kontulan Oluttehtaan missiona on nimittäin tuottaa aivan tavallista lageria trendikkäiden erikoisoluiden sijaan.

Heinäkuussa 2020 Jukka Kurttilalle syntyi ajatus kolmannen mansikanmakuisen IPAn jälkeen: miksi kukaan ei kehitä kirkkaita ja raikkaita lagereita? Lyhyen markkinatutkimuksen jälkeen karu totuus paljastui: Lageria on vaikea tehdä ja laiteinvestoinnit ovat isot. Helpompaa on siis tehdä erikoisoluita. 

Kontulan Oluttehdas kertoo tiedotteessaan, että erikoisoluiden valmistamisella on kuitenkin ikävä kääntöpuoli: suomalaiset panimot investoivat riittämättömiin panimolaitteisiin ja pyörittävät niitä kaiken lisäksi puoliteholla. Samaan aikaan yli 90 prosenttia Suomessa myydyistä oluista on ihan tavallisia lagereita.

"Meillä täällä Kontulassa ei ole varaa ostaa mitään turhaa"

Näin syntyi Kurttilan mukaan ajatus kokonaan uudenlaisesta liikeideasta.

– Meillä täällä Kontulassa ei ole varaa ostaa mitään turhaa. Tämä johti siihen, että päätimme perustaa Kontulan Oluttehtaan ilman tuotanto- tai varastotiloja, panimolaitteita, henkilökuntaa ja mitään, toteaa Kontulan Oluttehtaan isä Jukka Kurttila, joka tunnetaan myös Finlaysonin luovana johtajana.  

Oluttehtaan perustajista kahdella on juuret Kontulassa. Se näkyy myös yrityksen arvoissa:

”Tiedämme, kuinka paljon joutuu lähtemään takamatkalta monissa asioissa pelkästään sen takia, että on sattunut kasvamaan Kontulassa. Olemme kirjanneet osakassopimukseemme, että palautamme yrityksemme tekemästä liikevoitosta 5 prosenttia Kontulan tai jonkin muun lähiön nuorten auttamiseen. Haluamme tuotoillamme rohkaista nuoria, antaa heille eväitä ja valaa itsetuntoa kasvamiseen.”

Kontulan Oluttehtaalla on 12 neliön pääkonttori Kontulassa.

– Vuosaaressa asuu meidän kauppiaamme Masa. Panimotuotteiden kehittämisestä vastaa Markku, graafisesta ilmeestä Taru, taloudesta Marjut, yleismiehenä häärää Jugi ja koko paketin ideoi sekä laittoi kasaan Jukka. Kaikki ovat osakkaina ja tekevät töitä sitä vasten, Kurttila jatkaa. 

Tuotanto A. Le Coqilla

Kontulan Oluttehtaan oluita ei siis valmisteta Kontulassa. Oluen tekijäksi valikoitui lopulta A. Le Coq, sillä yrityksellä on mahdollisuudet tasalaatuiseen ja volyymiltaan isoon tuotantoon. A Le Coqin omistaa suomalainen Olvi, mutta yrityksellä on tuotantoa Virossa. Oluen varastointi tapahtuu Collicolla Suomessa.

– Lager-markkina on 95 prosenttia kulutuksesta, mutta se on Suomessa vain muutaman ison toimijan käsissä. Me päätimme sitten toimia eri tavalla ja valmistaa olutta ilman kiinteitä kustannuksia ja löytää parhaat mahdolliset toimijat, Kurttila kertoo MTV:lle.

Kurttilan mukaan yritys kävi läpi myös muita suomalaisia panimoita, mutta harvalla on mahdollisuus tehdä miljoonan litran vuosivolyymilla olutta oman tuotantonsa päälle.

– Somessa on kommentoitu, että osaavatko ne nyt Virossa tehdä sitten olutta. No, A. Le Coq on perustettu 1800-luvulla ja Virossa on juotu olutta jo silloin, kun Suomessa juotiin vain vettä, Kurttila nauraa.

"Ei kikkoja eikä erikoisuuksia, vain juotavaa lageria. Me ei jakseta tuota oluthössötystä. Perusbisse rules", Kontulan Oluttehtaan nettisivuilla kuvaillaan. 

Keijo-keskiolut valloittaa kaupat

Nyt Kontulan Oluttehdas siis lanseeraa oman Keijo-lagerin, keskioluen, jota tuotetaan kuukaudessa peräti 100 000 litraa. Se on enemmän kuin suuri osa suomalaisista panimoista tuottaa vuodessa. Lageria tulee myyntiin sekä 4,6 % -vahvuisena että alkoholittomana versiona. Myös Keijon ulkoasu on Kurttilan mukaan suunniteltu Kontula-tyyliin.

– Koska kaikesta pitää säästää, niin painoimme maalaamattomalle alumiinitölkille vain välttämättömät tiedot. Nimen, tuotetiedot ja firman nimen. Eli ei tarvinnut maalata yli koko tölkkiä millään värillä.

Kontulan olutmiehet ovat mitä ilmeisemmin tehneet markkinointityönsä hyvin, sillä Keijo-olutta on heti kättelyssä tulossa myyntiin yli tuhanteen S-ryhmän myyntipisteeseen. Kesällä Keijo valloittaa myös K-kaupat.

– Meistä taitaa tulla saman tien merkittävä toimija suomalaisessa panimoteollisuudessa, sanoo kauppias Matti Pesonen.

Mistä oluen kotoisa nimi, Keijo, sitten tulee?

– Me nuorena Kondekassa ja Myllikässä (Kontulassa ja Myllypurossa) pyöriessämme haimme aina Keijoa kaupasta, Kurttila selventää.

Keijo on siis lempinimi keskioluelle.

Lue myös: Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"

***

2:5540 vuotta panimomestarina –"Humalan ja hiivan yhdistelmästä voi luoda lukemattomia uusia oluita"

Lisää aiheesta:

Suomalaiskauppoihin tulee nyt ukrainalaisolutta sodan keskeltä: "Heillä on vahva usko tulevaisuuteen"Suomalaispanimo joutuu yllättäen luopumaan oluttölkeistään – "Kyllä se kannattaa ehdottomasti lasiin kaataa"Arvostettu olutbrändi avaa ravintolan Helsinkiin: "Muutama toivottu ja käsistä viety tuote tekee paluun"Pentin 10 vuotta sitten kehittelemästä Pirkka-oluesta tuli älytön jättihitti – totuus lagerista yllättää monet: "Suomalaiset eivät ajattele..."Suomalaiset ovat oluen ystäviä, mikseivät siis kotimaiset oluet menesty kansainvälisesti? Neljän kaverin porukka aikoo korjata tilanteen: "Ei se mitään rakettitiedettä ole"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda
OlutJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo