Tuusulassa myydään 1,5 euron lounasta – tästä rahaa säästävässä ruokailussa on kyse

1:08 Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista – tältä se näytti
KATSO MYÖS VIDEO: Tällaista on vitosen buffetruoka helsinkiläisessä, voittoa tavoittelemattomassa lounasravintolassa.

Ylijäävä kouluruoka tarjoillaan Tuusulassa ikäihmisille huokeaan 1,5 euron hintaan.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Helsingin Myllypurossa sijaitsevasta ravintolasta, jossa on tarjolla poikkeuksellisen edullinen viiden euron buffetlounas. Huokea hinta perustuu aterian valmistusraaka-aineisiin: lounasbuffetin antimet kokataan hävikkiruoasta.

Hävikkiruoan mahdollisuudet on hoksattu muuallakin. Tuusulassa kouluista ylijäävä ruoka ei suinkaan päädy roskiin, vaan ikäihmiset voivat tulla sitä syömään 1,5 euron hintaan. Ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski kertoo ikäihmisten hävikkiruokailun startanneen jälleen syyskuussa pitkän tauon jälkeen.

– Ruokailuja järjestettiin ennen koronaa, ja nyt niitä jo kovasti odotettiin. Ennen koronaa hävikkiruokailuissa eri toimipisteissä kävi satakunta tuusulalaista ikäihmistä, Hanski kertoo.

Hävikkilounas tarjoaa iäkkäille mahdollisuuden myös sosiaaliseen kontaktiin. Se on ruokapalvelupäällikkö Hanskin mukaan jopa itse ruokaa tärkeämpää monelle lounaalla käyvälle. Ruoan hinnan noustessa voisi hävikkilounaan suosion kuvitella kasvavan entisestään – ainakin paljon kyselyitä ruokailuun liittyen on jo tänä syksynä tullut.

– Myös monen omaiset hankkivat ruokailulippuja ja ohjeistavat perheen vanhuksia syömään.

Lemppariruokaa ei välttämättä riitä hävikkilounaalle

Lounasta ei kuitenkaan välttämättä ole tarjolla joka päivä, sillä joskus ruokaa ei yksinkertaisesti päädy hävikkiuhan alle. Tällöin koulun oveen lätkäistään lounaan jälkeen lappu, ettei iäkkäiden ruokailua kyseisenä päivänä järjestetä. Tuusulassa kouluissa on kuitenkin päivittäin tarjolla kaksi ruokavaihtoetoa, joten yleensä ruokaa jää hieman yli.

– Meillä ei ole erillistä kasvisruokapäivää, vaan joka päivä saa valita kasvisruoan, tai vaikka molemmat ruokavaihtoehdot. Kylmällä ilmalla ruoka yleensä maistuu lapsille paremmin.

Kouluruoan määrää ei mitoiteta oppilasmäärän mukaan, vaan suunnittelussa otetaan huomioon monenlaisia seikkoja.

– Emme koskaan tee tuhannelle oppilaalle joka päivä samaa määrää ruokaa. Otamme huomioon esimerkiksi vuodenajan ja ruoan herkullisuuden: koululaisten lemppariruokaa tehdään aina enemmän.

Hanski korostaa vielä, että hävikkiruokalounas on tuusulalaisille ikäihmisille merkittävä osa arkea.

– Muiden ihmisten näkeminen siellä on hirveän tärkeää heille, tärkeämpää kuin itse ruoka.


Katso myös video: MTV paikalla: Leikkipuistojen ilmainen lounas pelastaa monen perheen kesän

13:14
Ilmainen leikkipuistoruokailu on suosittu lapsiperheiden keskuudessa.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja