Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."

Osaatko pakata kylmälaukun oikein? Tätä moni ei ole tajunnut kylmäkalleista 2:48 Osaatko pakata kylmälaukun oikein? Tätä moni ei ole tajunnut kylmäkalleista

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin ruokien pilaantumiseen Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen johdolla. Missä ruoissa on pahin pilaantumisriski esimerkiksi mökkimatkaa ajatellen? 

Videolla: Osaatko pakata kylmälaukun oikein? Moni suomalainen sortuu näihin virheisiin. 

Mökille lähtiessä moni suomalainen pakkaa mukaan ostoskasseihin tai kylmälaukkuihin erilaisia ruokia. Lyhytkin ajomatka mökille voi olla kesähelteillä riskitekijä elintarvikkeille, jos niitä ei ole pakattu asianmukaisesti. 

Mitkä ruoat pilaantuvat mökkimatkalla herkästi, ja mistä tietää, voiko elintarvikkeita vielä syödä? Näihin kysymyksiin vastasi Viiden jälkeen -ohjelmassa Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinonen

Jauheliha erityisen riskialtis elintarvike

Yksi suomalaisille tuttu, mutta pilaantumiselle riskialtis elintarvike on jauheliha. Leinosen mukaan jauheliha on kokolihaan herkempi elintarvike, koska siinä on pinta-alaa enemmän.

Ruokavirasto suosittelee, että ravintoloissa kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla kypsennettynä eikä medium-paistettuna. Lapsille jauhelihatuotteet, kuten jauhelihapihvit, on aina syytä tarjoilla läpikypsinä. Jos asiakas erityisesti haluaa tilata jauhelihapihvin medium-paistettuna, Ruokavirasto suosittelee silloin valmistamaan pihvin tartarpihvin tapaan tuoreesta ja hyvälaatuisesta lihasta.

– Jauhelihan taudinaihettajat ovat pitkälti samoja kuin raa’assa lihassa muutenkin. Sen takia liha kannattaa kypsentää aina ennen syömistä. Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että vaikka naudan kokolihaa voi syödä myös mediumina, niin jauheliha kannattaa aina kypsentää ihan kauttaaltaan, riippumatta siitä mistä eläimestä se on, Leinonen muistutti.

Tunnista raa'an lihan ja sulaneen pakasteen riskit – maidon kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana

Lämpimään jätetty maito ei sen sijaan pilaannu aivan yhtä nopeasti. Leinosen mukaan hyvä nyrkkisääntö pilaantumisessa on se, että viimeinen käyttöpäivä -tuotteet pilaantuvat parasta ennen -tuotteita herkemmin. 

Ruokaviraston mukaan raaka naudan jauheliha on riskielintarvike EHEC-bakteerin esiintymisen suhteen. Kun lihaa jauhetaan, sekoittuvat lihan pinnalla olleet bakteerit kaikkialle jauhelihaan. Maailmalla on esiintynyt useampia laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita, jotka ovat liittyneet huonosti kypsennettyihin jauhelihapihveihin. Kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille ja vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion.

Maidon kohdalla oireita voivat Leinosen mukaan aiheuttaa itiöitä muodostavat bakteerit, joita syntyy, jos maitoa säilytetään kovin pitkään tai liian lämpimässä.

– Siinä vaiheessa maku ja ulkonäkökin on yleensä muuttunut huonommaksi.

Kannattaa siis luottaa omiin aisteihin.

Broilerissa riskinä ovat sen sijaan kampylobakteerit. Niitäkin vastaan tehoaa Leinosen mukaan kuumentaminen. Raaka liha kannattaa aina käsitellä erossa muista ruoista, jotta esimerkiksi broilerista ei siirry taudinaiheuttajia salaattiin. Mitä sitten tapahtuu, jos mökkimatkalle pakatut pakastekatkaravut ehtivät hieman sulaa, ja sitten ne pakastaa uudelleen?

– Jos pakaste sulaa ja jäätyy uudelleen, niin se voi huonontaa tai rikkoa rakennetta. Rakenteen rikkoutuminen voi tehdä siitä myös herkemmin pilaantuvan. On syytä muistaa, että bakteerit eivät pakastimessa kuole. 

Listeria voi olla hengenvaarallinen

Pilaantuvista ruoista hengenvaaran voivat aiheuttaa listeriabakteereja sisältävät elintarvikkeet. Leinosen mukaan listeria voi aiheuttaa vakavan sairastumisen esimerkiksi ikääntyneelle ihmiselle tai sellaiselle, jonka vastustuskyky on heikentynyt. Listeria voi olla vaaraksi myös sikiölle, mistä syystä raskaana olevia suositellaan välttämään tiettyjä riskielintarvikkeita.

– Esimerkiksi graavi- ja kylmäsavukalojen mahdollinen listerariski suurenee, jos tuote vielä matkustaa lämpimässä tai sitä säilytetään pitkiä aikoja. 

Listeria-riskiryhmien kannattaa siis olla erityisen tarkkana näiden tuotteiden kohdalla. Ruokaviraston mukaan riskiryhmien osuus väestöstämme on yli 20 prosenttia ja kasvaa jatkuvasti. Riskiryhmien keskuudessa listerioosin aiheuttama kuolleisuus on korkea: jopa 25 prosenttia tartunnan saaneista voi menehtyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!