Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokavirastolta jauhelihavaroitus: "Ruokamyrkytysriski"

Ruokavirasto varoittaa medium-kypsien jauhelihapihvien ruokamyrkytysriskistä.
Ruokavirasto varoittaa medium-kypsien jauhelihapihvien ruokamyrkytysriskistä.Shutterstock
Julkaistu 13.02.2025 13:15

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Ruokavirasto suosittelee tilaamaan jauhelihatuotteet kypsinä.

Ruokavirasto on päivittänyt suosituksiaan koskien medium-kypsennettyjä jauhelihapihvejä, jotka ovat viraston mukaan yleistyneet hampurilaisten suosion kasvun myötä niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla läpi kypsennettyinä eikä medium-kypsinä.

Medium-kypsänä tarjoiltu jauhelihapihvi on tavallisimmin valmistettu naudan lihasta.

– Niin naudan kuin myös muidenkin eläinlajien medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, ohjeistuksessa kirjoitetaan.

Suositusten päivityksessä on tarkennettu muun muassa, että turvallisin tapa valmistaa jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihanpalan pinta esimerkiksi paistamalla tai ruskistamalla ja leikata sen jälkeen pintaosat pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi.

Pintojen kuumennus vähentää Ruokaviraston mukaan riskiä, että bakteerit päätyisivät lihan pinnasta sisäosiin.

Lue myös: Näin voit korvata jauhelihan

"Iso merkitys riskille sairastua"

Suosituksen päivitys perustuu Ruokaviraston Riskinarvioinnin tutkimukseen, jossa selvitettiin, kuinka paljon ravintoloissa tarjoilluista medium-jauhelihapihveista aiheutuu ruokamyrkytyksiä.

Tutkimuksen mukaan pelkkä lihan pintojen poistaminen toimii riskinhallintakeinona vain, jos kontaminaation määrä on vähäinen. Silloinkin EHEC-bakteerin siirtyminen lihan pinnasta jauhelihaan on silti mahdollista. 

EHEC-bakteerit ovat pääasiassa ihmisille tautia aiheuttava, STEC-bakteereihin kuuluva E. coli-ryhmä. Riskinarvioinnin tutkimuksessa havaittiin, että vuosittain noin 100/100 000 ihmistä sairastuu STEC-bakteerin aiheuttamaan ruokamyrkytykseen, mikäli ravintoloissa tarjoilluista jauhelihapihveistä noin kymmenesosa syödään medium-kypsinä. 

– Jauhelihapihvin kypsyysasteella oli iso merkitys riskille sairastua, tutkimuksessa todetaan.

Lue myös: Iskikö noro, saitko ruokamyrkytyksen? Tässä niiden erot ja tärkein hoitokeino

Arvion mukaan sairastumisia aiheutuisi vain 3/100 000 vuodessa, jos kaikki jauhelihapihvit tarjoiltaisiin täysin kypsänä. Kypsien jauhelihapihvien aiheuttamat sairastumiset aiheutuvat ristikontaminaatiosta, kun bakteerit leviävät raa'asta lihasta muihin annokseen osiin esimerkiksi käsistä. Siksi Ruokavirasto suosittelee, että jauhelihapihvit tarjoiltaisiin ravintoloissa täysin kypsinä.

– Jos ravintola kuitenkin haluaa tarjoilla jauhelihapihvejä medium-kypsinä, Ruokaviraston suosituksen mukaan tulisi muun muassa käyttää tuoretta ja hyvälaatuista lihaa sekä valmistaa jauheliha itse ravintolan keittiössä kokolihasta niin, että lihasta poistetaan pinnat ennen jauhelihaksi jauhamista. Asiakkailta tulisi aina kysyä toive kypsyysasteesta.

Ruokaviraston mukaan viime vuosina STEC-bakteerin aiheuttamat sairaustapaukset ovat olleet kasvussa. Etenkin lapsilla tai ikääntyneillä STECin aiheuttama ruokamyrkytys voi olla vaarallinen. 

STEC-bakteeria esiintyy eritoten naudanlihassa – niin kotimaisessa kuin ulkomaisessakin. Lihan läpikotainen kuumennus tuhoaa bakteerit.

Lue myös: Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettä

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa.

Lähde: Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenKokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihastaVoiko raa'asta broilerinlihasta oikeasti saada helposti salmonellan? Asiantuntija kertoo, miten ja mistä pahamaineinen suolistobakteeri tarttuuTutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetNyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turha
RuokaJauhelihapihvitRuokavirastoSairaudet ja tauditMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Hedelmät

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 13:20
    Lemmikit

    Lemmikkien leipäjonoja järjestetään jo useissa kaupungeissa – "Ihmisten elämäntilanteet voivat muuttua nopeasti"

  • 10:31
    Leipä

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 07:44
    Leipä

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • Eilen17:18
    Arkiruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos