Ruokavirasto suosittelee tilaamaan jauhelihatuotteet kypsinä.
Ruokavirasto on päivittänyt suosituksiaan koskien medium-kypsennettyjä jauhelihapihvejä, jotka ovat viraston mukaan yleistyneet hampurilaisten suosion kasvun myötä niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla läpi kypsennettyinä eikä medium-kypsinä.
Medium-kypsänä tarjoiltu jauhelihapihvi on tavallisimmin valmistettu naudan lihasta.
– Niin naudan kuin myös muidenkin eläinlajien medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, ohjeistuksessa kirjoitetaan.
Suositusten päivityksessä on tarkennettu muun muassa, että turvallisin tapa valmistaa jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihanpalan pinta esimerkiksi paistamalla tai ruskistamalla ja leikata sen jälkeen pintaosat pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi.
Pintojen kuumennus vähentää Ruokaviraston mukaan riskiä, että bakteerit päätyisivät lihan pinnasta sisäosiin.