Moni suomalainen tekee samat virheet ruoan valmistamisen jälkeen. Ruoka jäähdytetään liian hitaasti ja sitä pidetään liian pitkään huoneenlämmössä, tai vaihtoehtoisesti se laitetaan liian lämpimänä jääkaappiin, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.
– Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää, mutta vain jos se on jäähdytetty riittävän nopeasti ja säilytetty riittävän kylmässä jääkaapissa, Pihlajasaari huomauttaa.
Marttaliiton kotitalousasiantuntijan Viivi Maskulinin mukaan kylmällä säällä ruoan saa jäähdytettyä nopeasti pihalla tai parvekkeella kannen alla. Kattilan voi laittaa myös kylmään veteen tiskialtaaseen, tai viilennystä voi nopeuttaa kylmävaraajien avulla.
Lämmin ruoka olisi hyvä siirtää erilliseen säilytysastiaan tai tarvittaessa useampaan. Huoneenlämmössä ruokaa kannattaa jäähdyttää ilman kantta, mutta jääkaapissa se tulisi suojata kannella tai esimerkiksi tuorekelmulla.
Pihlajasaari sanoo, että ruokaa ei saa missään nimessä laittaa lämpimänä jääkaappiin, sillä jääkaapissa lämmin ruoka lämmittää muita tuotteita, mikä mahdollistaa pilaajabakteerien kasvun.
Ruokaa uskaltaa viilentää huoneenlämmössä vain noin 1–2 tuntia. Jotkut ruoat saattavat säilyä huoneenlämmössä moitteettomina pidempäänkin, mutta tämä on Pihlajasaaren mukaan aika lailla tuurista kiinni.
– Ei ole olemassa mitään ehdotonta aikarajaa, jonka jälkeen ruoka olisi takuuvarmasti pilalla. Yön yli huoneenlämpöön jäänyttä ruokaa en kyllä missään nimessä itse söisi, Pihlajasaari linjaa.
Maskulinin mukaan erityistä tarkkuutta vaativat eläinperäiset tuotteet, kuten liha, kala ja muut merenelävät sekä valmiiksi pilkotut vihannekset ja salaatit. Myös sienet ja riisi kuuluvat samaan joukkoon.
