Tutkimus varoittaa Proseccoon liittyvistä riskeistä – suosikkijuomalla yllättäviä seurauksia

9:10 Mikä on samppanjan suosion salaisuus?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin samppanjan suosion salaisuudesta.

Alkuvuodesta julkaistun tutkimuksen mukaan suosikkikuohuvan, Proseccon, tuottaminen voi vahingoittaa ympäristöä odottamalla tavalla.

Italialainen kuohuviini Prosecco on suosittu juoma ympäri maailmaa, mutta harva tietää, millaisia seurauksia tämän juoman nauttimisella voi oikein olla.

Italialaisen Padovan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Proseccon tuotannosta seuraava eroosio on ongelma, joka tulisi ottaa vakavasti. Kuohuviinin alati kasvava suosio on viime vuosina johtanut siihen, että tuotantoa on jouduttu levittämään jyrkimmille rinteille, joilla eroosio on vakava ongelma paljaan maaperän ja rankkasateiden vuoksi.

Prosecco viittaa tänä päivänä Veneton alueella valmistettaviin kuohuviineihin.

Tutkimuksen mukaan jokaista Veneton alueen mäkisessä maastossa tuotettua kuohuviinipulloa kohden häviää noin 4,4 kiloa maa-ainesta. Suosittua kuohuviiniä tuotetaan vuosittain 90–400 miljoonaa pulloa, mikä tekee eroosio-ongelmasta todellisen.

Kyse ei ole pelkästään maamassasta, sillä maa-aineksen mukana maaperästä häviää myös tärkeitä ravinteita.

– Kun maa-aines kulkeutuu alavirtaan, se aiheuttaa sedimentaatiota. Maa-aineksen erottelu ja mahdolliset torjunta-aineet tekevät myös vedenkäsittelystä kallista, professori Chris Collins luettelee.

Sinun ei tarvitse luopua suosikkikuohuvastasi

Kaikille niille Proseccon ystäville, jotka nyt tunsivat piston sydämessään, professorilla on hyviä uutisia. Asiantuntijan mukaan meidän ei välttämättä tarvitse luopua suosikkikuohuviinistämme. 

– Ei, meidän tulisi hallita viinitilojamme paremmin, Collins toteaa The Guardian -sivustolla.

Tutkijat uskovat, että eroosiota voitaisiin vähentää kolmanneksella ottamalla käyttöön pensasaitoja ja ruohoalueita.

– Mitä enemmän maaperää voidaan jättää paikoilleen, sen parempi ravinteiden suhteen, Collins toteaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja