Tutkimus varoittaa Proseccoon liittyvistä riskeistä – suosikkijuomalla yllättäviä seurauksia

Mikä on samppanjan suosion salaisuus? 9:10 Mikä on samppanjan suosion salaisuus?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin samppanjan suosion salaisuudesta.

Alkuvuodesta julkaistun tutkimuksen mukaan suosikkikuohuvan, Proseccon, tuottaminen voi vahingoittaa ympäristöä odottamalla tavalla.

Italialainen kuohuviini Prosecco on suosittu juoma ympäri maailmaa, mutta harva tietää, millaisia seurauksia tämän juoman nauttimisella voi oikein olla.

Italialaisen Padovan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Proseccon tuotannosta seuraava eroosio on ongelma, joka tulisi ottaa vakavasti. Kuohuviinin alati kasvava suosio on viime vuosina johtanut siihen, että tuotantoa on jouduttu levittämään jyrkimmille rinteille, joilla eroosio on vakava ongelma paljaan maaperän ja rankkasateiden vuoksi.

Prosecco viittaa tänä päivänä Veneton alueella valmistettaviin kuohuviineihin.

Tutkimuksen mukaan jokaista Veneton alueen mäkisessä maastossa tuotettua kuohuviinipulloa kohden häviää noin 4,4 kiloa maa-ainesta. Suosittua kuohuviiniä tuotetaan vuosittain 90–400 miljoonaa pulloa, mikä tekee eroosio-ongelmasta todellisen.

Kyse ei ole pelkästään maamassasta, sillä maa-aineksen mukana maaperästä häviää myös tärkeitä ravinteita.

– Kun maa-aines kulkeutuu alavirtaan, se aiheuttaa sedimentaatiota. Maa-aineksen erottelu ja mahdolliset torjunta-aineet tekevät myös vedenkäsittelystä kallista, professori Chris Collins luettelee.

Sinun ei tarvitse luopua suosikkikuohuvastasi

Kaikille niille Proseccon ystäville, jotka nyt tunsivat piston sydämessään, professorilla on hyviä uutisia. Asiantuntijan mukaan meidän ei välttämättä tarvitse luopua suosikkikuohuviinistämme. 

– Ei, meidän tulisi hallita viinitilojamme paremmin, Collins toteaa The Guardian -sivustolla.

Tutkijat uskovat, että eroosiota voitaisiin vähentää kolmanneksella ottamalla käyttöön pensasaitoja ja ruohoalueita.

– Mitä enemmän maaperää voidaan jättää paikoilleen, sen parempi ravinteiden suhteen, Collins toteaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.