Tutkimus: Täällä piilee todellinen rasva- ja suolapommi – jopa pikaruokaa epäterveellisempää

Ulkona syöminen voi näkyä vyötäröllä. Shutterstock

Uusi amerikkalaistutkimus osoittaa, että ravintolaruoka voi olla yhtä epäterveellistä tai jopa epäterveellisempää kuin pikaruoka.

Monet mieltävät pikaruoka-ateriat, kuten hampurilaiset ja pizzat epäterveellisiksi, mutta samaa voidaan sanoa myös muustakin ravintolaruoasta. Ravintola-annokset sisältävät tutkimuksen mukaan keskimäärin jopa enemmän natriumia ja kolesterolia kuin pikaruoka-ateriat. 

European Journal of Clinical Nutrition -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan pikaruokaloissa tai täyden palvelun ravintoloissa ruokailevat saavat päivässä noin 200 kaloria enemmän kuin kotona ateriansa nauttivat. 

Riski ylensyönnille suuri

Tutkimus osoittaa, että ravintoloissa syöminen ei ole välttämättä sen terveellisempää kuin pikaruokaravintoloissa ruokaileminenkaan. Illinoisin yliopiston kansanterveyden professori Rupeng An arvioi, että riski ylensyönnille on jopa suurempi täyden palvelun ravintoloissa kuin pikaruokaloissa.

An on perehtynyt amerikkalaisten päivittäisiin kokonaiskalorimääriin ja ravinto-aineisiin, joiden liiallisen saannin on arvioitu aiheuttavan terveyshaittoja. Hänen mukaansa suurin ongelma ravintoloissa aterioinnissa on runsas natriumin ja kolesterolin saanti koriruokaan verrattuna.

Ravintola-aterioita nauttivat saivat kolesterolia keskimäärin 58 milligrammaa enemmän kotona ruokailevat. Tämä koleterolilisä on jopa 20 prosenttia päivittäisestä kolesterolin saantisuosituksesta. Pikaruoka-aterioita nauttivat saivat kolesterolia vain 10 milligrammaa enemmän kotiruokaan verrattuna.

Myös rasvan kokonaiskulutus oli suurempi ravintoloissa kuin kotona syövillä.

Suolaa vain teelusikallinen päivässä

Tutkimus osoittaa, että ravintolaruoka sisältää myös runsaasti enemmän suolasta saatavaa natriumia kuin pikaruoka. Runsas natriumin saanti lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin ja korkeaan verenpaineeseen.

Maailman terveysjärjestö WHO suolansaantisuosituksen mukaan suolaa tulisi saada korkeintaan viisi grammaa päivässä, eli noin teelusikallisen verran. Tämä tarkoittaa enintään 2 000 milligramman päivittäistä natriumin saantia.

Suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa, naiset noin 7 grammaa ja miehet noin 9 grammaa päivässä. Runsas ravintoloissa ruokailu nostaa määrää entisestään.

Ravintolaruoasta myös tärkeitä ravintoaineita

Ravintolaruoka ei ole ainoastaan täynnä huonoja puolia. Tutkimus nimittäin osoittaa, että ravintolaruokaa nauttivat saavat ateriastaan elimistölle tärkeitä ravinto-aineita, kuten kaliumia ja omega-3-rasvahappoja.

Toki omilla valinnoilla voi myös vaikuttaa ravintolaruoan terveellisyyteen, eikä kaikkea ravintolaruokaa voi yksiselitteisesti tuomita huonoksi.

Professori neuvoo kuluttajia kuitenkin valmistamaan ateriat mieluiten kotona ja välttämään syömistä kodin ulkopuolella aina kuin mahdollista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja