Tutkijat löysivät uuden perusmaun – muuttaa ruokateollisuuden täysin?

sulaa voita
Suolainen, hapan, makea, karvas, umami - ja rasva! Shutterstock

Uuden perusmaun ennustetaan muuttavan elintarviketeollisuutta, sillä se tekee ruoista entistä houkuttelevampia. 

Perusmauilla on tunnetusti viitattu erilaisiin makuihin, joihin ihmisen makuaisti reagoi. Näitä ovat suolainen, hapan, makea, karvas ja umami.

Yhdysvalloissa, Indianalaisessa yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selviää, että perusmakuja voikin olla kuusi. Tutkimuksen mukaan rasvan maku nimittäin eroaa täysin muista mauista tuottaen ainutlaatuisen makuelämyksen. Onko rasva siis seuraava perusmaku?

Rasvalla houkuttelevampaa ruokaa?

Rasvan tunnistaminen kuudenneksi perusmauksi voi vaikuttaa merkittävästi myös ruokateollisuuteen. Rasvan avulla ruoista saadaan entistä herkullisempia ja houkuttelevamman makuisia.

Vaikka rasvan maku olisikin yksinään epämiellyttävä, se voi maltillisina pitoisuuksina lisätä makuelämystä. Aivan samalla tavalla kuin karvaus on yksinään epämiellyttävä maku, se tehostaa muun muassa viinin ja suklaan makua. 

Nykyiset rasvan jäljitelmät eivät ole onnistuneet toivotulla tavalla. Rasvasta on saatu taltioitua vasta rakennetta, ei makua. Yliopiston professori Richard Matteus kertoo ruokavalintojemme perustuvan pitkälti siihen, miltä meistä tuntui syömisen jälkeen. Uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että rasvan maku voi edistää näiden mielikuvien syntyä ja ruokien houkuttelevuutta entisestään.

Tutkimukset jatkuvat edelleen

Rasvan maun tunnistamisella ei ole ainoastaan ruoan houkuttelevuutta lisääviä ominaisuuksia, vaan myös terveydellisiä vaikutuksia. Makuaistimme huomaa suuret rasvapitoisuudet, mikä auttaa huomaamaan pilaantuneet, eltaantuneet elintarvikkeet.

Tutkimuksessa tutkittiin makuelämyksen syntyä rasvan perusrakenneosien, vapaiden rasvahappojen avulla. Kuudetta perusmakua on tutkittu jo aikaisemmin, muun muassa Australiassa Deakenin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Australialaiset tutkijat myönsivät, että rasvan maku erottuu selvästi muista perusmauista. Keskustelu aiheesta käy edelleen kiivaana. 

Seuraavaksi on tarkoitus selvittää, voiko rasvan addiktoivan maun ja lihavuuden väliltä löytyä yhteys.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja