Mainos

Oletko sinäkin addikti? Näin hurjasti juuston syönti voi vaikuttaa

Tiesitkö, että juusto saattaa huomaamattasi aiheuttaa jopa addiktion?

Vaikka suklaasta puhutaan usein erityisen addiktoivana herkkuna, voivat myös suolaiset herkut koukuttaa erityisen voimakkaasti. Esimerkiksi juustot ovat monelle kiusaus, jota on vaikea välttää – ja tätä puoltavat myös tutkimustulokset.

Kaseiini on juuston addiktoiva ainesosa

Maito, ja siten myös maidosta tehty juusto saattaa sisältää tiettyjä muita aineita, jotka voivat aiheuttaa voimakkuutensa vuoksi jopa riippuvuutta. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että juusto saattaa aiheuttaa jopa addiktion.

Osa näistä juuston mielihyvää aiheuttavista ainesosista on peräisin kaseiinista, eli maitoproteiinista, joka tiivistyy juustonvalmistuksen aikana. Kaseiinin hajotessa syntyy niin kutsuttuja kasomorfiineja, jotka voivat vaikuttaa aivoihin addiktoivasti.

– Kasomorfiinit vaikuttavat dopamiinireseptoreihin ja laukaisevat addiktioiden aiheutumisen, ravitsemusterapeutti Cameron Wells kertoo Mic-lehdelle.

Myös juuston rasva aiheuttaa riippuvuutta?

Myös Michiganin yliopistossa alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan juustolla voi olla erityisen addiktoivia vaikutuksia. Michiganilaistutkimuksessa perehdyttiin siihen, millaiset ruoat addiktoivat ihmisiä erityisen paljon.

Tutkimuksessa selvisi, että erityisen addiktoiville ruoille yhteistä on se, että ne ovat erityisen prosessoituja. Prosessoimattomien ruokien kuten lohen ja tumman riisin ei todettu tutkimuksessa vaikuttavan addiktoivasti ruokailutottumuksiin.

Useimpia prosessoituja ruokia yhdistää olennainen seikka, rasva. Erityisen paljon riippuvuutta aiheuttavien rasvaisten ja prosessoitujen ruokien joukossa juustoa sisältäviä ruokia todettiin olevan useampi. Näihin lukeutuu muun muassa ympäri maailmaa suurena herkkuna pidetty pizza.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja