Läheskään kaikki ihmiset eivät maista kofeiinin makua. Asiaa on selvittänyt funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
– Osa testatuista irvistää, koska kokee kofeiinin karvauden todella voimakkaana. Osa taas ei huomaa edes tupla-annostuksella, että veteen on sekoitettu yhtään mitään, kertoo ryhmää vetävä akatemiatutkija Mari Sandell.
Osa ihmisistä maistaa karvauden keskimääräistä paremmin tietyn geenimuodon vuoksi. Kofeiinia maistatettiin noin 400 suomalaisella Turun tiedemessuilla vuonna 2014. Runsas neljännes, 27 prosenttia, ei erottanut veteen sekoitettua puhtaan kofeiinin makua. Testi on osa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimuskokonaisuutta, jolla selvitetään yksilöllistä aistimista ja sen merkitystä ruokaan liittyvissä valinnoissa.
Kofeiinin maistamattomuus ei tarkoita sitä, että ihminen ei maistaisi karvautta lainkaan. Kofeiinia maistamaton voi havaita karvauden esimerkiksi bitter-oluesta.
Monimutkainen maistaminen
Ihmiset ovat maistajina varsin yksilöllisiä.
– Ruokien makumolekyylit aktivoivat eri makuja aistivia reseptoreja. Ihmisten kielet ovat konkreettisesti eri muotoisiakin, ja erilaista möhnää on eri määrä kielten pinnalla. Syljen erityskin vaihtelee paljon, kertoo Sandell.
Maistamiseen vaikuttavat vahvasti myös muut aistit. Sandell toteaa, että maistaminen on varsinainen kimara, kun sitä ryhdytään erittelemään tarkoin. Taustalla vaikuttavat monet seikat esimerkiksi ruokailupaikka, muistot kyseisestä ruoasta ja se syödäänkö yksin vai joukossa.
– Haluamme tutkimuksellamme selvittää, mikä selittää erilaisia inhotuksia ja himoja.
Hapan vai karvas
Tutkijan mukaan useat sekoittavat arkipuheessa mauista happaman ja karvaan monesti keskenään.
– Ne ovat kuitenkin eri makuja ja perusmakuja makean, suolaisen sekä umamin kanssa. Karvautta on esimerkiksi monissa vihreissä salaattilajikkeissa tai kofeiinissa. Sitruuna on selkein esimerkki happamasta mausta, selventää Sandell.
Hapan puraisee usein nopeasti ja saattaa irvistyttää, mutta sitten elämys on ohi. Karvaus taas voi tuntua suussa pitkään.
– Käytännössä ruoassa ei koskaan ole vain yhtä makua. Ruoka on makujen sinfoniaa.
Uusimmat
-
08:01
Christian Heljangon maagisuus heijastuu yllättävällä tavalla Tapparaan
-
08:00
Täysin itsenäinen Atomirotta on suomalaisen musiikin poikkeuksellinen outolintu – ja on yksi asia, jota heidän takahuoneestaan ei löydy
-
07:54
Olivatko Trumpin aborttikommentit isku demokraattien palleaan? "Kyllähän he osaavat erittäin hyvin laskea"
-
07:51
Lähteiden mukaan Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa pois Nigeristä
-
07:41
Rantasella ja Barkovilla vastassa tilastoykköset NHL:ssä – tässä suomalaisasetelmat pudotuspeleihin
-
07:29
Ovela keksintö estää humalassa sähköpotkulautailun Tampereella
-
07:28
Saako uimahallissa mennä saunaan pyyhe ympärillä?
-
07:25
Ecuadorissa tapettu viisi pormestaria vuoden sisällä
-
07:16
Valtteri Bottas jäi pisteiden ulkopuolelle – Verstappen sprintissä ylivoimainen
-
07:01
Tiesitkö? Susanna Laine päätyi radiojuontajaksi Vappu Pimiän ansiosta
-
06:59
USA:n edustajainhuone äänestänee viimein Ukraina-tuesta
-
06:54
Nyt löytyi ylivoimainen haaste Kalle Rovanperälle – Thierry Neuville yhtä lailla hukassa
-
06:52
Zelenskyi: Naton on tehtävä päätös, onko se todella Ukrainan liittolainen
-
06:51
Venäjän "varjolaivasto" herättää huolta Suomenlahdella – seurasimme harjoitusta, jossa varaudutaan katastrofiin
-
06:45
Hamas-johtaja saapui Istanbuliin keskusteluja varten
-
06:33
Irak: Armeijan tukikohdassa räjähti – Yhdysvallat kiistää olleensa osallisena
-
06:29
Jussi törmäsi mopolla rekkaan ensimmäisenä ammattikoulupäivänään: "Jouduin koko elämän opettelemaan uudestaan"
-
06:12
Verivalan karmea käänne: Mies löi toista keittiöveitsellä kaulaan
-
23:54
Nuori mies on sytyttänyt itsensä palamaan Trumpin oikeudenkäynnin ulkopuolella
-
22:49
Tulikuuma maalitykki Leijoniin – kuusi uutta peluria MM-leiritykseen
-
Lataa lisää