Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi sipsipussit rapisevat niin paljon? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syyn

0:27Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"
Julkaistu 18.05.2023 17:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten äänet ja musiikki vaikuttavat ruokanautintoon? Aihetta on tutkinut muun muassa suomalaisprofessori Anu Hopia.

Ruoka ja syöminen yhdistetään usein vahvasti makuaistiin, vaikka todellisuudessa ruokaa nautitaan kaikilla aisteilla. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Turun yliopiston professori Anu Hopia kertoi viime vuonna Gastro-messuilla äänen ja musiikin merkityksestä osana ruokakokemusta.

Lue myös: Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"

Tuoreen leivän voi kokea kaikilla aisteilla

– Olisin halunnut demonstroida, että miten se ruokakokemus, olipa kyseessä sitten vaikka ihan arkinen aamiaisleivän nauttiminen, on aina rikkaampi, kun sen kokee kaikilla aisteilla, Hopia alusti esitystään.

Hopia nosti esimerkiksi tuoreen leivän leikkaamisen: koemme sen näköaistilla, haistamme leivän ja myös tunnemme leivän pinnan pehmeyden sekä rapeuden, kun veitsi leikkaa sitä.

– Voimme myös kuulla leivän rahinan ja rouheuden. Se on valtavan tärkeä osa ruokakokemusta, mutta sellainen asia, mitä ei välttämättä osata ajatella

Anu Hopia muistuttaa, että myös ruokailutilan äänimaisemalla on merkitystä. Siksi on tärkeää, millaista musiikkia esimerkiksi ravintolaan valitaan taustalle. 

Äänen vaikutusta makukokemukseen on Hopian mukaan tutkittu monissa eri tutkimuksissa. Jo 1960-luvun loppupuolella panimoyhtiö Carlsbergin tutkimuksessa selvitettiin oluen sihinän vaikutusta makunautintoon. Tutkimukseen osallistuneet nauttivat kahta erityyppistä olutta ja kuuntelivat kuulokkeilla juoman sihinää. Kun tutkijat vaihtoivat juomien sihinän keskenään, niin kokemuksen miellyttävyys yllättäen laski. 

– Vaikka emme tietoisesti analysoi maistaessa kuuloaistin merkitystä, niin jollain tasolla alitajunnassa tiedostamme, että nyt tässä on jotain väärin.

Lue myös: Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"

Katso myös video: Näin teet itse sipsejä mikrossa. Juttu jatkuu videon alla.

3:40Näin teet omat sipsisi mikrossaNäin teet omat sipsisi mikrossa.

Miksi sipsipussit rapisevat?

Hopialla on antaa esimerkki äänen merkityksestä ruokanautintoon myös sipsien osalta.

– Jos ihmettelette, miksi perunalastupussit muuttuivat jossain vaiheessa kovaäänisiksi eli rapiseviksi, niin se johtuu todennäköisesti eräästä tutkimuksesta, joka sai aikoinaan huumori-Nobelinkin. 

Tutkimuksen perusteella perunalastun rasahduksen voimakkuus vaikutti olennaisesti miellyttävyyskokemukseen. Kyseessä oli italialaisen Trenton yliopiston Massimiliano Zampinin sekä Oxfordin yliopiston professori Charles Spencen tutkimus, jossa ihmisiä huijattiin keinotekoisella sipsin rapinalla, kun he söivät perunalastuja. 

– Perunalastutuotteissa rapeus ja rasahtava ääni on tärkeä osa kokemusta. Hoksatkaapa vain, että pakkaukset ovat yllättävän äänekkäitä usein, Anu Hopia totesi Gastro-messuilla.

Lue myös: Näin teet sipsejä airfryerissa! Vähärasvaista ja helppoa

Musiikkivalinnoilla pystytään vaikuttamaan ruoan makuun

Äänillä ja musiikilla voidaan siis todella vaikuttaa makukokemuksiin. Asian ovat ymmärtäneet myös monet keittiömestarit. Esimerkiksi Michelin-kokki Heston Blumenthal loi ravintola Fat Duckiin aikoinaan The Sound of the Sea -annoksen, josta tuli maailmankuulu.

Kyseessä oli kalaruoka-annos, joka sisälsi merellisiä elementtejä, kuten tapiokasta ja leivänmuruista tehtyä "rantahiekkaa". Annoksen tarkoituksena oli tutkia äänen ja syömiskokemuksen yhteyttä, joten asiakkaat kuuntelivat syödessään iPodista meren ääniä. 

Professori Anu Hopia on myös selvittänyt äänen ja ruoan yhteyttä erilaisten tutkimusten avulla. Näissä tutkimuksissa on tehty muun muassa sellaisia löydöksiä, että ihmiset assosioivat tietynlaiset ruoat ja juomat tietynlaiseen musiikkiin. Näin ollen musiikkivalinnoilla pystytään myös osittain vaikuttamaan siihen, miltä ruoka maistuu.

Lue myös: Mitä ihmettä Taffelin sipsipussissa oikein lukee? Uutuustuote kummastuttaa – tästä on kyse

Näin sipsipussi kannattaa sulkea.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2022.

Lisää aiheesta:

Sipsibrändi kehitti sovelluksen, jonka avulla lastuja voi syödä ilman ääntäOstaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksiTutkijat keksivät helpotuksen makeanhimoonSipsipussi 11,90 euron tarjouksessa suomalaiskaupassa – syy hämmästyttävään hintaan on yksinkertainenSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoTiedätkö, miksi sipsipussit rapisevat niin kovasti? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syyn
RuokaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan