Miten äänet ja musiikki vaikuttavat ruokanautintoon? Aihetta on tutkinut muun muassa suomalaisprofessori Anu Hopia.
Ruoka ja syöminen yhdistetään usein vahvasti makuaistiin, vaikka todellisuudessa ruokaa nautitaan kaikilla aisteilla. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Turun yliopiston professori Anu Hopia kertoi viime vuonna Gastro-messuilla äänen ja musiikin merkityksestä osana ruokakokemusta.
Lue myös: Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"
Tuoreen leivän voi kokea kaikilla aisteilla
– Olisin halunnut demonstroida, että miten se ruokakokemus, olipa kyseessä sitten vaikka ihan arkinen aamiaisleivän nauttiminen, on aina rikkaampi, kun sen kokee kaikilla aisteilla, Hopia alusti esitystään.
Hopia nosti esimerkiksi tuoreen leivän leikkaamisen: koemme sen näköaistilla, haistamme leivän ja myös tunnemme leivän pinnan pehmeyden sekä rapeuden, kun veitsi leikkaa sitä.
– Voimme myös kuulla leivän rahinan ja rouheuden. Se on valtavan tärkeä osa ruokakokemusta, mutta sellainen asia, mitä ei välttämättä osata ajatella
Anu Hopia muistuttaa, että myös ruokailutilan äänimaisemalla on merkitystä. Siksi on tärkeää, millaista musiikkia esimerkiksi ravintolaan valitaan taustalle.