Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tuore raportti väittää: Tällainen ruokavalio voisi ehkäistä yli 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa – ja pelastaa planeettamme

6:19Näin koostat ruokalautasesi oikeinVideolla asiantuntija opastaa terveelliseen ruokavalioon.
Julkaistu 17.01.2019 01:32(Päivitetty 17.01.2019 08:04)

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuoreen tieteellisen raportin mukaan ruokavaliomme ja ruoantuotantomme pitäisi muuttua merkittävästi, jotta maapallon 10 miljardia ihmistä voivat syödä terveellisesti ja kestävästi vuonna 2050.

Epäterveellinen ja kestämättömästi tuotettu ruoka on maailmanlaajuinen riski sekä ihmisille että planeetalle. 

EAT-Lancet Commission tuoreen raportin mukaan terveellisen ja ympäristön kannalta kestävän ruoan tuottaminen maapallon väestön tarpeisiin on mahdotonta ilman ruokavalioon, elintarviketuotantoon ja ruokajätteeseen liittyviä toimenpiteitä. 

LUE MYÖS: Harva suomalainen syö ravintosuositusten mukaan – nämä ovat suurimmat paheet

Vain 14 grammaa punaista lihaa päivässä

Raportin mukaan tiettyjen elintarvikkeiden, kuten punaisen lihan ja sokerin maailmanlaajuisen kulutuksen tulisi pienentyä 50 prosentilla, kun taas pähkinöiden, vihannesten ja palkokasvien kulutus tulisi kaksinkertaistua.

Päivittäisestä kalorimäärästä 35 prosenttia tulisi koostua täysjyvästä ja mukulavihanneksista. Raportin mukaan terveellinen ja kestävä ruokavalio saisi sisältää vain noin 14 grammaa punaista lihaa päivässä. Pääasiallisena proteiininlähteenä toimisivatkin kasvisproteiinit.

kasvisproteiiniKasvisproteiinien käytön lisäämisellä on vaikutusta sekä terveyteen että ympäristöönShutterstock

Tämä muutos toisi mukanaan suuria terveysvaikutuksia, jotka arvioiden mukaan voisivat ehkäistä 10,9–11,6 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Aikuisten kuolemantapauksen vähenisivät arvioiden mukaan 19–23,6 prosentilla.

Vaadittavat muutokset eroavat raportin mukaan suuresti alueittain.

Elintarviketuotanto kestävämmäksi

Ympäristön näkökulmasta elintarviketuotannon suurimpia ongelmia ovat kasvihuonepäästöt, biologisen monimuotoisuuden heikkeneminen sekä veteen ja maankäyttöön liittyvät ongelmat.

LUE MYÖS: Erittäin terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä valinta – miksi tätä lihaa ei uskalleta käyttää enempää?

Muutos kestävään elintarviketuotantoon vaatisi maailmanlaajuisesti merkittäviä parannuksia niin veden ja lannoitteiden käytössä, fosforin ja typen kierrätyksessä kuin kasvihuonepäästöjen hallinnassa. Myös ruokahävikin pienentämisellä sekä elintarviketuotannon painopisteiden muutoksilla on merkittävä rooli globaaleiden ympäristötavoitteiden saavuttamisessa.

Tämä yleismaailmallinen tavoite on kaikkien ihmisten ulottuvilla, mutta se edellyttää sitä, että sekä yksilöt että organisaatiot hyväksyvät tavoitteet ja edistävät niiden toteutumista kaikilla aloilla ja tasoilla, raportissa muistutetaan.

17.1 julkaistu The EAT-Lancet Commission raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä. 

Lisää aiheesta:

Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"Syke: Turvemaita on poistettava viljelystä ja eläintuotteita käytettävä vähemmän – "Epäreiluin ruokamurros on tekemättä jätetty ruokamurros"Raportti: Noin puolet maailman väestöstä saa joko liikaa tai liian vähän ravintoa – näin ilmiö vaikuttaa kuolemiinTutkijat: Köyhien maiden on saatava saastuttaa, jotta nälkä voitetaan – rikkaiden maiden täytyy siirtyä kohti kasvisruokaaWWF julkaisi uudet ilmastoystävälliset ruokasuositukset: Tällainen ruokavalio olisi paras sekä luonnon että ihmisten kannaltaJättitutkimus paljastaa: Vegaaniksi ryhtymisellä valtavat vaikutukset ympäristöön – "Paljon suuremmat kuin lentämisellä tai sähköautoilla"
RuokavalioVihanneksetLihaProteiiniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista