Tuore raportti väittää: Tällainen ruokavalio voisi ehkäistä yli 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa – ja pelastaa planeettamme

Näin koostat ruokalautasesi oikein 6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Videolla asiantuntija opastaa terveelliseen ruokavalioon.

Tuoreen tieteellisen raportin mukaan ruokavaliomme ja ruoantuotantomme pitäisi muuttua merkittävästi, jotta maapallon 10 miljardia ihmistä voivat syödä terveellisesti ja kestävästi vuonna 2050.

Epäterveellinen ja kestämättömästi tuotettu ruoka on maailmanlaajuinen riski sekä ihmisille että planeetalle. 

EAT-Lancet Commission tuoreen raportin mukaan terveellisen ja ympäristön kannalta kestävän ruoan tuottaminen maapallon väestön tarpeisiin on mahdotonta ilman ruokavalioon, elintarviketuotantoon ja ruokajätteeseen liittyviä toimenpiteitä. 

Vain 14 grammaa punaista lihaa päivässä

Raportin mukaan tiettyjen elintarvikkeiden, kuten punaisen lihan ja sokerin maailmanlaajuisen kulutuksen tulisi pienentyä 50 prosentilla, kun taas pähkinöiden, vihannesten ja palkokasvien kulutus tulisi kaksinkertaistua.

Päivittäisestä kalorimäärästä 35 prosenttia tulisi koostua täysjyvästä ja mukulavihanneksista. Raportin mukaan terveellinen ja kestävä ruokavalio saisi sisältää vain noin 14 grammaa punaista lihaa päivässä. Pääasiallisena proteiininlähteenä toimisivatkin kasvisproteiinit.

Tämä muutos toisi mukanaan suuria terveysvaikutuksia, jotka arvioiden mukaan voisivat ehkäistä 10,9–11,6 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Aikuisten kuolemantapauksen vähenisivät arvioiden mukaan 19–23,6 prosentilla.

Vaadittavat muutokset eroavat raportin mukaan suuresti alueittain.

Elintarviketuotanto kestävämmäksi

Ympäristön näkökulmasta elintarviketuotannon suurimpia ongelmia ovat kasvihuonepäästöt, biologisen monimuotoisuuden heikkeneminen sekä veteen ja maankäyttöön liittyvät ongelmat.

Muutos kestävään elintarviketuotantoon vaatisi maailmanlaajuisesti merkittäviä parannuksia niin veden ja lannoitteiden käytössä, fosforin ja typen kierrätyksessä kuin kasvihuonepäästöjen hallinnassa. Myös ruokahävikin pienentämisellä sekä elintarviketuotannon painopisteiden muutoksilla on merkittävä rooli globaaleiden ympäristötavoitteiden saavuttamisessa.

Tämä yleismaailmallinen tavoite on kaikkien ihmisten ulottuvilla, mutta se edellyttää sitä, että sekä yksilöt että organisaatiot hyväksyvät tavoitteet ja edistävät niiden toteutumista kaikilla aloilla ja tasoilla, raportissa muistutetaan.

17.1 julkaistu The EAT-Lancet Commission raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat