Tuoreen tieteellisen raportin mukaan ruokavaliomme ja ruoantuotantomme pitäisi muuttua merkittävästi, jotta maapallon 10 miljardia ihmistä voivat syödä terveellisesti ja kestävästi vuonna 2050.
Epäterveellinen ja kestämättömästi tuotettu ruoka on maailmanlaajuinen riski sekä ihmisille että planeetalle.
EAT-Lancet Commission tuoreen raportin mukaan terveellisen ja ympäristön kannalta kestävän ruoan tuottaminen maapallon väestön tarpeisiin on mahdotonta ilman ruokavalioon, elintarviketuotantoon ja ruokajätteeseen liittyviä toimenpiteitä.
LUE MYÖS: Harva suomalainen syö ravintosuositusten mukaan – nämä ovat suurimmat paheet
Vain 14 grammaa punaista lihaa päivässä
Raportin mukaan tiettyjen elintarvikkeiden, kuten punaisen lihan ja sokerin maailmanlaajuisen kulutuksen tulisi pienentyä 50 prosentilla, kun taas pähkinöiden, vihannesten ja palkokasvien kulutus tulisi kaksinkertaistua.
Päivittäisestä kalorimäärästä 35 prosenttia tulisi koostua täysjyvästä ja mukulavihanneksista. Raportin mukaan terveellinen ja kestävä ruokavalio saisi sisältää vain noin 14 grammaa punaista lihaa päivässä. Pääasiallisena proteiininlähteenä toimisivatkin kasvisproteiinit.
