Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Erittäin terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä valinta – miksi tätä lihaa ei uskalleta käyttää enempää?

1:02Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki
Julkaistu 16.10.2018 06:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Miltä kuulostaisi, jos voisit lihaa syömällä tehdä hyvää sekä itsellesi että ympäristölle? Tämä liha on itse asiassa jo olemassa – mutta valitettavasti moni kuitenkin vierastaa sen syömistä.

VIDEO: Kiinnittämällä huomiota ruokahävikkiin säästät sekä ympäristöä että rahaa.

Ruoka-expertti ja tv-persoona Andrew Zimmerin mukaan sekä omasta että ympäristön terveydestä huolehtivien kannattaisi valita lautaselleen vuohenlihaa, joka on nykypäivänä jäänyt pahasti muiden lihatuotteiden varjoon. Maailmanlaajuisesti vuohenlihan osuus koko punaisen lihan kulutuksesta on vain noin kuusi prosenttia.

Mutta miksi meidän tulisi syödä enemmän vuohenlihaa?

Zimmerin Bizarre Food -ohjelmaan osallistuneiden ammattilaisten mukaan vuoheliha on hyvä valinta ympäristön kannalta etenkin siksi, että vuohet elävät rikkakasveilla, joita muut eläimet eivät kelpuuta. 

vuohenliha liha palaVuohi ei eroa ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan lampaasta.Shutterstock

Ekologisesta näkökulmasta ajateltuna kannattaa ottaa huomioon myös se, että vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja vuohenruhoja joudutaan polttamaan, kun maidontuotantonsa lopettaneille vuohille ei löydy muuta käyttöä.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Vähärasvainen ja täynnä rautaa! Tämä epäsuosittu liha kasvattaa suosiotaan huippukokkien keskuudessa – söisitkö?

Vähärasvaista ja erittäin rautapitoista lihaa

Sen lisäksi, että vuohien ruokkiminen ei aiheuta valtavaa kuromitusta, näiden eläinten liha on hyväksi myös sinulle. Verrattuna naudan-, possun- ja lampaanlihoihin, vuohenliha sisältää huomattavasti vähemmän rasvaa. Vuohenliha on itse asiassa jopa vähärasvaisempaa kuin yleisesti terveellisenä lihana pidetty broileri.

Proteiinia vuohenliha sisältää yhtä paljon kuin nauta, ja ravitsemuksen kannalta hyvän vaihtoehdon vuohesta tekee myös sen korkea rautapitoisuus.

LUE MYÖS: Neljä yleistä lihan valmistukseen liittyvää myyttiä – ethän enää usko näihin?

Zimmerin mukaa suurin syy vuohenlihan pieneen kulutukseen löytyy ennakkoluuloista. Valitettavan yleinen käsitys miehen mukaan on se, että vuohenliha on esimerkiksi possua tai nautaa sitkeämpää ja laadultaan huonompaa lihaa.

– Vuohenliha voi olla todella miedon makuista. Se maistuu kuin porsaan ja broilerin sekoitukselta, ruokakirjailija Bruce Weinstein kertoo ja tyrmää ajatuksen vuohenliha huonosta mausta. 

Lähteet: HuffPost, TravelChannel 

Lisää aiheesta:

Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamistaProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Vuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunut"Lihalaastari", tuo lihanhimoisten pelastus? Raavittavassa keksinnössä herkullinen ominaistuoksuVähärasvainen ja täynnä rautaa! Tämä epäsuosittu liha kasvattaa suosiotaan huippukokkien keskuudessa – söisitkö? 5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaa
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä