Erittäin terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä valinta – miksi tätä lihaa ei uskalleta käyttää enempää?
Miltä kuulostaisi, jos voisit lihaa syömällä tehdä hyvää sekä itsellesi että ympäristölle? Tämä liha on itse asiassa jo olemassa – mutta valitettavasti moni kuitenkin vierastaa sen syömistä.
VIDEO: Kiinnittämällä huomiota ruokahävikkiin säästät sekä ympäristöä että rahaa.
Ruoka-expertti ja tv-persoona Andrew Zimmerin mukaan sekä omasta että ympäristön terveydestä huolehtivien kannattaisi valita lautaselleen vuohenlihaa, joka on nykypäivänä jäänyt pahasti muiden lihatuotteiden varjoon. Maailmanlaajuisesti vuohenlihan osuus koko punaisen lihan kulutuksesta on vain noin kuusi prosenttia.
Mutta miksi meidän tulisi syödä enemmän vuohenlihaa?
Zimmerin Bizarre Food -ohjelmaan osallistuneiden ammattilaisten mukaan vuoheliha on hyvä valinta ympäristön kannalta etenkin siksi, että vuohet elävät rikkakasveilla, joita muut eläimet eivät kelpuuta.
Ekologisesta näkökulmasta ajateltuna kannattaa ottaa huomioon myös se, että vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja vuohenruhoja joudutaan polttamaan, kun maidontuotantonsa lopettaneille vuohille ei löydy muuta käyttöä.
LUE LISÄÄ AIHEESTA: Vähärasvainen ja täynnä rautaa! Tämä epäsuosittu liha kasvattaa suosiotaan huippukokkien keskuudessa – söisitkö?
Vähärasvaista ja erittäin rautapitoista lihaa
Sen lisäksi, että vuohien ruokkiminen ei aiheuta valtavaa kuromitusta, näiden eläinten liha on hyväksi myös sinulle. Verrattuna naudan-, possun- ja lampaanlihoihin, vuohenliha sisältää huomattavasti vähemmän rasvaa. Vuohenliha on itse asiassa jopa vähärasvaisempaa kuin yleisesti terveellisenä lihana pidetty broileri.
Proteiinia vuohenliha sisältää yhtä paljon kuin nauta, ja ravitsemuksen kannalta hyvän vaihtoehdon vuohesta tekee myös sen korkea rautapitoisuus.
Zimmerin mukaa suurin syy vuohenlihan pieneen kulutukseen löytyy ennakkoluuloista. Valitettavan yleinen käsitys miehen mukaan on se, että vuohenliha on esimerkiksi possua tai nautaa sitkeämpää ja laadultaan huonompaa lihaa.
– Vuohenliha voi olla todella miedon makuista. Se maistuu kuin porsaan ja broilerin sekoitukselta, ruokakirjailija Bruce Weinstein kertoo ja tyrmää ajatuksen vuohenliha huonosta mausta.
Lähteet: HuffPost, TravelChannel
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje