1:02

Erittäin terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä valinta – miksi tätä lihaa ei uskalleta käyttää enempää?

Miltä kuulostaisi, jos voisit lihaa syömällä tehdä hyvää sekä itsellesi että ympäristölle? Tämä liha on itse asiassa jo olemassa – mutta valitettavasti moni kuitenkin vierastaa sen syömistä.

VIDEO: Kiinnittämällä huomiota ruokahävikkiin säästät sekä ympäristöä että rahaa.

Ruoka-expertti ja tv-persoona Andrew Zimmerin mukaan sekä omasta että ympäristön terveydestä huolehtivien kannattaisi valita lautaselleen vuohenlihaa, joka on nykypäivänä jäänyt pahasti muiden lihatuotteiden varjoon. Maailmanlaajuisesti vuohenlihan osuus koko punaisen lihan kulutuksesta on vain noin kuusi prosenttia.

Mutta miksi meidän tulisi syödä enemmän vuohenlihaa?

Zimmerin Bizarre Food -ohjelmaan osallistuneiden ammattilaisten mukaan vuoheliha on hyvä valinta ympäristön kannalta etenkin siksi, että vuohet elävät rikkakasveilla, joita muut eläimet eivät kelpuuta. 

Ekologisesta näkökulmasta ajateltuna kannattaa ottaa huomioon myös se, että vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja vuohenruhoja joudutaan polttamaan, kun maidontuotantonsa lopettaneille vuohille ei löydy muuta käyttöä.

Vähärasvaista ja erittäin rautapitoista lihaa

Sen lisäksi, että vuohien ruokkiminen ei aiheuta valtavaa kuromitusta, näiden eläinten liha on hyväksi myös sinulle. Verrattuna naudan-, possun- ja lampaanlihoihin, vuohenliha sisältää huomattavasti vähemmän rasvaa. Vuohenliha on itse asiassa jopa vähärasvaisempaa kuin yleisesti terveellisenä lihana pidetty broileri.

Proteiinia vuohenliha sisältää yhtä paljon kuin nauta, ja ravitsemuksen kannalta hyvän vaihtoehdon vuohesta tekee myös sen korkea rautapitoisuus.

Zimmerin mukaa suurin syy vuohenlihan pieneen kulutukseen löytyy ennakkoluuloista. Valitettavan yleinen käsitys miehen mukaan on se, että vuohenliha on esimerkiksi possua tai nautaa sitkeämpää ja laadultaan huonompaa lihaa.

– Vuohenliha voi olla todella miedon makuista. Se maistuu kuin porsaan ja broilerin sekoitukselta, ruokakirjailija Bruce Weinstein kertoo ja tyrmää ajatuksen vuohenliha huonosta mausta. 

Lähteet: HuffPostTravelChannel 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja