Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokkien MM-kisoissa luvassa todellinen haaste: Mikä on Suomen salainen ase?

Suomen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa 10.5.2016. Kuva: Jussi Ulkuniemi.
Suomen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa 10.5.2016. Kuva: Jussi Ulkuniemi.Elo-Säätiö
Julkaistu 23.01.2017 14:00

MTV LIFESTYLE

Kokkien maailmanmestaruuskilpailu Bocuse d’Or viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan. Tasokas finaali mittelöidään Ranskan Lyonissa 24.-25.1.

Suomi osallistuu Lyonissa järjestettävään Bocuse d'Or -kisaan edustajanaan kokenut Eero Vottonen sekä assistentti Miikka Manninen. Kilpailu on tänä vuonna poikkeuksellisen jännittävä ja ehkä jopa astetta haasteellisempi, sillä yhtenä kilpailun teemoista on ensimmäistä kertaa kasvisruoka.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa kisaorganisaatio määrittelee pakollisesti käytetyt raaka-aineet. Tuomaristo koostuu osallistuvien maiden kisatiimien presidenteistä, Suomen tuomari on keittiömestari Pekka Terävä.

Vegaaninen ruoka-annos korvaa kilpailuissa perinteisen kalaraaka-aineesta tehdyn lautasannoksen. 

– 100-prosenttisesti kasviksista kootun annoksen suunnittelu oli minulle kala-annosta vaikeampaa, mutta olemme päässeet erinomaiseen lopputulokseen. Voimme ottaa mukaan Suomesta kaksi raaka-ainetta, joita emme vielä paljasta, mutta lupaan, että vegaaniannos on minulle tyypilliseen tapaan täynnä vahvoja aromeja ja Suomi ilmentyy annoksessa metsän mauissa, Vottonen kertoo.

Uudet säännöt voivat nostaa yllättäjiä

Vadille koottava liha-teema kunnioittaa kilpailun pitkää historiaa sekä kilpailun perustajan Paul Bocusen kotikaupungin Lyonin ruokaperinteitä. Lihavadin raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset, ja tehtävänä on tulkita klassista ranskalaista annosta ja tuoda se nykyaikaan.

Vegaaninen annos tuo kilpailuun uudenlaista jännitystä. Läntiset fine dining -maat ovat perinteisesti vahvimmillaan liha- ja kalaraaka-aineiden parissa, ja tuomarit arvioivat ensimmäistä kertaa kisojen historiassa puhtaasti kasvisruoka-annosta. Kasvisruoka saattaakin nostaa kärkikahinoihin mustia hevosia.

Vegaaniannoksessa arvioidaan makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lihavadilla tuomaristo arvioi edellä mainittujen lisäksi klassisen Poulet aux écrevisses -annoksen tulkintaa. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttavat keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia.

Suomen Bocuse d'Or -kilpailuannokset ja kuvat julkaistaan tiistaina 24.1. kello 9.20, jolloin alkaa myös Suomen tiimin kilpailusuoritus. Kasvisannos valmistuu kello 14.20 ja liha-annos 14.55. Kilpailun tulokset julkistetaan toisen kilpailupäivän päätteeksi 25.1. kello 19 alkavassa palkintoseremoniassa. 

Lähde: Elo-Säätiö

Lisää aiheesta:

Tällaiset ruoat Suomi tarjoili kokkien MM-kisoissaSuomen lopullinen sijoitus Bocuse d'Or -kokkikisoissa yllätti: "Kunhan saamme nähdäksemme tuomareiden antamat pisteet…"Irtoaako Suomelle tänään maailmanmestaruus? Kokkikisoissa ennennäkemätön haaste: "Ei ehkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan"Mitä kokkaa Suomi? Arvostetuissa kokkikilpailuissa tehdään yllättäen take away -ruokaa: Yksi pakollinen raaka-aineKokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia"Suomi osallistuu maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun: "Juhlavuosi tuo kisaan ylimääräisen jännitteen"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla