Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä kokkaa Suomi? Arvostetuissa kokkikilpailuissa tehdään yllättäen take away -ruokaa: Yksi pakollinen raaka-aine

Kuvassa valmentaja Heikki Liekola, kilpailupari Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä sekä Suomen tuomari Sami Rekola Bocuse d'Or-semifinaalin jälkeen syksyllä 2020.
Kuvassa valmentaja Heikki Liekola, kilpailupari Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä sekä Suomen tuomari Sami Rekola Bocuse d'Or-semifinaalin jälkeen syksyllä 2020. Bocuse d'Or Academy Finland ry
Julkaistu 16.04.2021 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maailman arvostetuimmissa kokkikilpailuissa ollaan ajan hermoilla, kun Bocuse d'Or -mittelössä kokataan ensimmäistä kertaa ikinä take away -ruokaa.

Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä, Suomen Bocuse d’Or -joukkueen kilpailupari sekä valmentaja Heikki Liekola selvittivät tiensä Euroopan karsintojen kautta maailmanlaajuiseen finaaliin. Syyskuisessa finaalissa kohtaa 24 maata, jotka ovat kokanneet tiensä Ranskan Lyoniin noin 120 maan joukosta.

Lue myös: Suomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"

Vuoden 2021 kilpailussa testataan pandemia-ajan hittiä: Take away -ruokaa

Ranskalaisen keittotaidon perinteeseen nojaavassa kilpailussa kilpaillaan nyt todellakin uuden edessä, kun toinen tehtävistä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti. 

– Koko gastronominen maailma on ollut kuluneen vuoden aikana uuden edessä ja kokit pakotettuja mahdottomassa tilanteessa keksimään ammattinsa uudelleen. Tämä näkyy muun muassa monenlaisten take away -konseptien kehittämisessä. Bocuse d’Or -kilpailut todella näyttävät muuntautumiskykynsä tässä tehtävässä, kommentoi Suomen kilpailujoukkueen johtaja ja mentori, Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti 

Eero Vottonen.

Suomea edustavan Mikko Kaukosen mielestä on hienoa, että kilpailussa nähdään erilaisia tehtäviä kuin mihin on totuttu.

Vatiannos2 - ViiriäinenSuomen vatiannos Tallinnan karsinnoisa syksyltä 2020.Bocuse d'Or Academy Finland ry

– Täysin uudenlainen tehtävänanto asettaa joukkueita samalle viivalle ja tasa-arvoistaa kilpailua, kun kaikkien on aloitettava kehitystyö nollasta. Näen tämän isona mahdollisuutena, Kaukonen kertoo. 

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasviksista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Aikaa koko kilpailusuoritukseen on 5 tuntia ja 30 minuuttia.

Tavoitteena palkintosija

Bocuse d’Or -kilpailuissa maailman gastronominen kärki kilpailee ruoanlaittokoitoksessa, jossa mitataan muun muassa teknisiä taitoja, makua, visuaalisuutta, stressinsietokykyä sekä joukkueen yhteistyötä. Suomi kuuluu vuodesta toiseen kilpailujen kärkimaihin, mutta palkintosija on vielä saavuttamatta. Mikko Kaukosen tavoitteena on nousta palkintosijoille.

– Bocuse d’Or -kilpailuihin osallistuminen on ollut pitkään ammatillinen unelmani, ja Suomen ensimmäinen palkintosija on henkilökohtainen tavoitteeni. Samalla näen sen jatkumona kaikille aiemmin kilpailleille Suomen joukkueille ja pitkäjänteiselle Bocuse d’Or -työlle. Suomen kilpailusuoritusten taso on ollut jo pitkään voittaja-ainesta, ja olemme jääneet palkintosijoista hyvin niukasti. Tähtäämme nyt tuon eron kiinni kuromiseen, Kaukonen sanoo.

Suomen paras sijoitus tähän mennessä on neljäs. Sen on saavuttanut Suomea edustanut keittiömestari, edesmennyt Matti Jämsén sekä Ismo Sipeläinen.

Mikä Bocuse d'Or?

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat oli määrä pitää Tallinnassa kesäkuun aikana, mutta koronan vuoksi ne siirtyivät syksyyn. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, mutta 2021 finaali siirtyi syyskuulle. 

Lisää aiheesta:

Suomen lopullinen sijoitus Bocuse d'Or -kokkikisoissa yllätti: "Kunhan saamme nähdäksemme tuomareiden antamat pisteet…"Irtoaako Suomelle tänään maailmanmestaruus? Kokkikisoissa ennennäkemätön haaste: "Ei ehkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan"Kokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia"Mikko Kaukonen edustaa Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussaNeljä kovaa nimeä! Tunnetut suomalaiskokit kilpailevat paikasta maailman arvostetuimmassa kokkikisassa: "Mahdollisesti kovatasoisin karsinta tähän mennessä"Kokkien MM-kisoissa luvassa todellinen haaste: Mikä on Suomen salainen ase?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • ke11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"