Yllättävät omenafaktat: Kaupoissa myydään vanhoja omenoita

omena
Shutterstock

Omena on suomalaisille erityisen tuttu hedelmä. Delish.com-sivuston kokoama lista todistaa kuitenkin sen, että moni omenafakta on jäänyt aiemmin pimentoon.

Tiesitkö, että saatat ostaa kaupasta jopa vuosi sitten poimittuja omenoita? Entä tiedätkö, millaisia vaikutuksia omenoiden syömisellä on hampaisiisi?

1. Amerikkalaiset rakastavat omenoita

Amerikkalaisten keskuudessa kaikkein suosituin hedelmä on banaani, mutta omena on tässä vertailussa kunniakkaalla kakkossijalla. Keskivertoamerikkalainen syö vuodessa 8,6 kiloa kokonaisia omenoita.

2. Kirkastaa hampaita

Omenat sisältävät happoja, jotka voivat auttaa kirkastamaan hymyä. Omenoiden koostumus voi myös auttaa puhdistamaan hampaita.

3. Pahuuden symboli?

Latinan kielessä sanat omena(mālum) ja pahuus(mălum) ovat kirjoitusasultaan hyvin samankaltaisia. Tätä on perusteltu aikojen saatossa sillä, että omenaa kutsuttiin kielletyksi hedelmäksi.

4. Kaupoissa myydään vanhoja omenoita

Omenoita pystytään säilömään nykypäivänä niin otollisissa olosuhteissa, että kaupasta saattaa tarttua mukaan peräti vuodenikäisiä "tuoreita" omenoita. Tätä faktaa ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska omenasatoja pystytään hyödyntämään niiden säilyvyyden vuoksi erityisen hyvin, eikä ikääntymistä huomaa maussa, jos ne on säilytetty oikein.

5. Omenat sisältävät ilmaa

Peräti 25 prosenttia omenasta on ilmaa. Tästä syystä omenat kelluvat.

6. Omenalajeja on tuhansia

Kaiken kaikkiaan erilaisia omenalajeja on maailmassa yli 7500. Kaikkein eniten erilaisia omenalajeja kasvaa Kiinassa.

7. Suosituin omena

Kaikkein eniten maailmassa kasvatetaan Red Delicious -omenoita. Toiseksi eniten Galaa, kolmanneksi eniten Golden Delicious -omenoita, neljänneksi eniten Granny Smithejä ja viidenneksi eniten Fuji-omenoita.

8. Kaikkien aikojen painavin omena

Japanissa poimittiin vuonna 2005 maailman painavin omena, joka painoi 1,8 kiloa.

Lähde: Delish.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat