Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tomaattitöppäys vaikuttaa makuun ratkaisevasti – nämä faktat sinun täytyy tietää suosikkikasviksesta

shutterstock_415133449
Suomalaiset popsivat vuosittain hurjat määrät tomaatteja. Shutterstock
Julkaistu 15.05.2025 17:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt vietetään kansallista tomaattiviikkoa. Tiesitkö sinä jo näitä faktoja suomalaisten suosikkikasviksesta?

Kotimaista tomaattituotantoa juhlistavaa teemaviikkoa, tomaattiviikkoa, vietetään tänä vuonna 12.–18.5., kertoo Kauppapuutarhaliitto tiedotteessaan.

Suomalaiset popsivat tomaatteja vuosittain kymmenisen kiloa henkeä kohden. Tomaatteja nautitaan muun muassa leivän päällä ja salaateissa.

Lue myös: Tomaattikikka, joka sinunkin kannattaa opetella – parantaa monia ruokia

Maailman suosituin vihannes

Kotimaiset Kasvikset ry muistuttaa, että teollisuustomaatti on maailman eniten viljellyin vihannes. Erityisen paljon sitä kasvatetaan Pohjois-Afrikassa, Kanariansaarilla ja eteläisen Euroopan maissa, joista muun muassa Italian keittiö perustuu pitkälti tomaatin monipuolisiin ominaisuuksiin. Myös Väli-Amerikka ja Yhdysvaltojen eteläosat ovat on merkittäviä teollisuustomaatin viljelyalueita.

Teollisuustomaattia hyödynnetään muun muassa erilaisissa jalosteissa, kuten tomaattimurskassa, kastikkeissa ja ketsupeissa. Tomaatti on ujutettu näin mukaan moneen suosikkiruokaan: mitä olisi pizza ilman tomaattikastiketta tai hampurilainen ilman ketsuppia?

Puolet suomalaisista säilyttää tomaatteja väärin

Tomaattien oikea säilytyspaikka on myös yksi ikuinen kiistelynaihe. Kauppapuutarhaliiton mukaan oikea säilytyspaikka tomaateille kotona olisi huoneenlämpö.

Kauppapuutarhaliiton vuonna 2021 teettämän tutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit ja kurkut virheellisesti jääkaapissa ja 35 prosenttia osaksi jääkaapissa. Vain 17 prosenttia säilyttää vihannekset oikeaoppisesti huoneenlämmössä.

– Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta. Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, kertoi Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajana työskennellyt Jyrki Jalkanen vuonna 2021.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa.

Lue myös: Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"

Tomaatteja moneen makuun

Suomalaiset käyttävä arjessaan runsaasti erilaisia tomaattityyppejä. Tyypistä riippuen ne sopivat monenlaisiin eri ruokiin.

Tärkeimmät tomaatit tyypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi tiivismaltoisemmat pihvitomaatit ja makeat, värikkäät kirsikkatomaatit. 

Lisäksi myynnissä on päärynä-, luumu-, cocktail-, Rooman-, terttu- ja grillitomaattinimikkeillä erilaisia tomaattityyppejä. Monet ovat myös tutustuneet esimerkiksi perinnetomaatteihin kuten häränsydäntomaatteihin.

Lue myös: Helmi-, luumu-, terttu- vai kirsikkatomaatti? Tässä suosikkitomaattien erot

Katso myös: Tomaattikikka, joka sinunkin kannattaa opetella

0:30imgOsaatko jo kaltata tomaatit?

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset