Tiesitkö? Tästä syystä suklaa harmaantuu

Shutterstock

Joskus suklaalevyn avaaminen tuottaa yllätyksen ja kiiltävän levyn sijaan kääreistä löytyy sameiksi harmaantuneita palasia. Mistä tässä reaktiossa on kysymys?

Tuliaiseksi saatu suklaalevy voi osoittautua avatessa täysin harmaantuneeksi. Myös kaapissa säilytetty tutumpi suklaalevy voi harmaantua yllättäen. Fazerin tuotekehitysjohtaja Heli Kylliäinen kertoi Makuja.fi-sivustolle, että suklaan harmaantumisen taustalla voikin olla eri syitä.

Lämpövaurio vaikuttaa väriin

Jos suklaa altistuu liian korkealle lämpötilalle, voi se muuttua yllättäen harmaaksi. Suklaa ei säily lämpimässä pitkään hyvänä ja tästä syystä etenkin lämpimillä kesäkeleillä olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisissa olosuhteissa suklaata säilytetään. Suklaata ei kannata säilyttää myöskään lieden lähettyvillä lämpövaurion välttämisen vuoksi.

Temperointi takaa suklaan kiillon

Toinen mahdollinen syy siihen, että suklaa harmaantuu, on se, että suklaa on kiteytetty eli temperoitu väärin. Temperointi on yksi tärkeimpiä vaiheita suklaan valmistuksessa.

– Jos suklaa ei ole oikein temperoitu, siitä ei tule kauniin kiiltävää. Väärin temperoidun suklaan "snäppi" ei ole hyvä – eli kun palan lohkaisee, niin se ei napsahda mukavasti. Väärin temperoitu suklaa ei myöskään säily pitkään, Kylliäinen kertoo.

Kylliäinen haluaa katkaista siivet myytiltä, joka koskee homehtunutta suklaata.

– Jos suklaa on harmaata, niin se ei siis tarkoita, että se olisi homeessa, niin kuin usein kuvitellaan, vaan rasva on kiteytynyt siihen suklaan pintaan, Kylliäinen toteaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja