Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suklaamestari vinkkaa: Näistä merkeistä tunnistat laadukkaan suklaan – "kyllä sen eron maistaa"

1:27Tee itse helpot suklaakulhot
Julkaistu 10.06.2018 07:58
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suklaamestarin mukaan tuoreus ja pitkä jälkimaku ovat hyvän suklaan ominaisuuksia. 

Katso videolta resepti herkullisten ja näyttävien suklaakuppien valmistukseen. 

Suklaan parissa yli 16 vuotta työskennellyt suklaamestari Anna Kekki kertoo raaka-aineessa viehättävän sen temperamenttisuus. Suklaan valmistaminen on pikkutarkkaa työtä, ja jo pieni molekyylitason virhe voi vaikuttaa merkittävällä tavalla lopputulokseen.

– Ihanimpia nautintoaineita, mitä löytyy, Kekki toteaa.

Tuoreen ja viikkoja seisseen suklaan eron maistaa

Suklaata on markkinoilla lukuisia eri laatuja, mutta mistä hyvän suklaan oikein tunnistaa?

LUE MYÖS: Maailman parhaat suklaapatukat valittiin: KitKat ylivoimainen ykkönen – suosikkipatukat joutuivat tyytymään jumbosijoihin 

– Markkinoilla on olemassa suklaata, jossa kaakaovoi on korvattu kasvirasvalla, jolloin ei voida puhua oikeasta suklaasta, mutta sillä nimellä sitä kutsutaan. Ensisijaisesti pitää siis katsoa, että suklaassa on kaakaovoita, Kekki kertoo.


Naisen mukaan tuoreus on asia, jonka merkitystä hän haluaisi tuoda yhä enemmän suomalaisten tietoisuuteen.

– Meillä suurin osa suklaista on tuotu ulkomailta, ja ne on saatettu valmistaa viikkoja, jopa kuukausia sitten. Jos puhutaan ilman lisäaineita valmistetusta tuotteesta, kyllä sen eron maistaa, onko suklaa valmistettu edellispäivänä vai viikkoja sitten. 

Suklaan tulee antaa sulaa suussa hiljalleen

Vaikka suklaan syömiseen ei Kekkin mukaan ole olemassa tiettyjä sääntöjä, muutama asia kannattaa tiedostaa. Ensinnäkin suklaata ei kannata hotkia menemään, vaan antaa suklaan sulaa hiljalleen suussa. Suussa suklaa lämpenee ja maku pääsee oikeuksiinsa.

Lämpötila vaikuttaa yllättävän paljon suklaan ulkonäköön ja makuun.Suklaamestari korostaa hyvän suklaan olevan tuore.Shutterstock

Hyvässä suklaassa on suklaamestarin mukaan pitkä jälkimaku. Monet viiniin liittyvät adjektiivit, kuten pyöreys, sopivat myös suklaan maun kuvailemiseen.

– On mielenkiintoista, mitä kaikkia makuja suklaasta voi löytyä. Joku suklaa voi maistua voimakkaasti vaikkapa mullalle tai tupakalle, Kekki kertoo.

Harjaantunut maistelija voi jopa erottaa, miltä alueelta suklaaseen käyteytyt kaakaopavut ovat peräisin. 

Lisää aiheesta:

Karu muutos suklaalevyihin – miten leipominen nyt onnistuu?Mikä on leivontasuklaan ja "tavallisen suklaan" ero?Suklaalevy jo yli vitosen! Toimi näin, jos haluat säästää suklaaostoksillaSuklaata ei saisikaan pureskella! Kahdeksan yleistä tapaa, jotka pilaavat makunautinnon – ethän sorru näihin? Et ole vain kuvitellut asiaa! Tästä syystä joulukalenterien suklaa maistuu erilaiselta Miksi Fazerin Sininen maistuu erilaiselta kuin muut suklaat? Salaisuus yhdessä raaka-aineessa
SuklaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa
  • 7.11.18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • 5.11.17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • 5.11.11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 7.10.18:46
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän suklaalevyn? Palauta takaisin kauppaan!

  • 30.9.10:22
    Ruoka

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos