Suklaamestari vinkkaa: Näistä merkeistä tunnistat laadukkaan suklaan – "kyllä sen eron maistaa"

1:27 Tee itse helpot suklaakulhot

Suklaamestarin mukaan tuoreus ja pitkä jälkimaku ovat hyvän suklaan ominaisuuksia. 

Katso videolta resepti herkullisten ja näyttävien suklaakuppien valmistukseen. 

Suklaan parissa yli 16 vuotta työskennellyt suklaamestari Anna Kekki kertoo raaka-aineessa viehättävän sen temperamenttisuus. Suklaan valmistaminen on pikkutarkkaa työtä, ja jo pieni molekyylitason virhe voi vaikuttaa merkittävällä tavalla lopputulokseen.

– Ihanimpia nautintoaineita, mitä löytyy, Kekki toteaa.

Tuoreen ja viikkoja seisseen suklaan eron maistaa

Suklaata on markkinoilla lukuisia eri laatuja, mutta mistä hyvän suklaan oikein tunnistaa?

– Markkinoilla on olemassa suklaata, jossa kaakaovoi on korvattu kasvirasvalla, jolloin ei voida puhua oikeasta suklaasta, mutta sillä nimellä sitä kutsutaan. Ensisijaisesti pitää siis katsoa, että suklaassa on kaakaovoita, Kekki kertoo.

Naisen mukaan tuoreus on asia, jonka merkitystä hän haluaisi tuoda yhä enemmän suomalaisten tietoisuuteen.

– Meillä suurin osa suklaista on tuotu ulkomailta, ja ne on saatettu valmistaa viikkoja, jopa kuukausia sitten. Jos puhutaan ilman lisäaineita valmistetusta tuotteesta, kyllä sen eron maistaa, onko suklaa valmistettu edellispäivänä vai viikkoja sitten. 

Suklaan tulee antaa sulaa suussa hiljalleen

Vaikka suklaan syömiseen ei Kekkin mukaan ole olemassa tiettyjä sääntöjä, muutama asia kannattaa tiedostaa. Ensinnäkin suklaata ei kannata hotkia menemään, vaan antaa suklaan sulaa hiljalleen suussa. Suussa suklaa lämpenee ja maku pääsee oikeuksiinsa.

Hyvässä suklaassa on suklaamestarin mukaan pitkä jälkimaku. Monet viiniin liittyvät adjektiivit, kuten pyöreys, sopivat myös suklaan maun kuvailemiseen.

– On mielenkiintoista, mitä kaikkia makuja suklaasta voi löytyä. Joku suklaa voi maistua voimakkaasti vaikkapa mullalle tai tupakalle, Kekki kertoo.

Harjaantunut maistelija voi jopa erottaa, miltä alueelta suklaaseen käyteytyt kaakaopavut ovat peräisin. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja