Miksi suklaa harmaantuu? Vastaus voi yllättää
Harmaantunut suklaalevy tai suklaarasia on tuttu näky, mutta tiedätkö, mistä se johtuu, että suklaan pintaan ilmestyy harmaa peite?
Suklaan harmaantuminen johtuu asiantuntijan mukaan sen kiderakenteen muutoksesta – joka johtuu usein liian kuumasta säilytyslämpötilasta. Tästä syystä kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan huoli siitä, että suklaata ei säilytetä edes hetkellisesti liian kuumassa lämpötilassa.
– Uudelleen jäähtyessään suklaan sisältämän kaakaovoin kiderakenne muuttuu ja väri muuttuu samalla harmaaksi, Eeva Räihä Pandan suklaata valmistavan Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab:n kuluttajapalvelusta kertoo.
– Myös suklaan maku ja rakenne saattavat muuttua sulamisen seurauksena, Räihä jatkaa.
Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että harmaa väri suklaan pinnalla ei tarkoita sitä, että herkku olisi syötäväksi kelpaamatonta.
– Sulanut, harmaantunut suklaa kelpaa syötäväksi, Räihä toteaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan