Tiesitkö? Tällaista makaronilaatikko oli Suomessa ennen

Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin 2:34 Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin
KATSO MYÖS VIDEO: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin.

Makaronilaatikko ei aina ole kuulunut arjen perusruokiin Suomessa.

Makaronipula on puhuttanut suomalaisten keskuudessa koko kesän ja syksyn. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin syyt ilmiön taustalla. Sen lisäksi, että makaronilinjasto meni kesällä rikki Myllyn Parhaan tehtaalla ja aiheutti jättimäisen takaisinvedon, myös Raisiossa painiskeltiin eräänlaisten makaroniongelmien kanssa

Yksi suosituimmista makaroniruoista Suomessa on tietysti perinteinen lihamakaronilaatikko. Nykypäivänä perinteista makaronilaatikkoa valmistetaan myös erilaisista kasviproteiineista, kuten soijarouheesta tai härkiksestä. 

Makaronilaatikko on kuulunut ruokapöytiimme jo vuosikymmenten ajan, mutta ruokalajin historia ulottuu itse asiassa tätäkin pidemälle.

Paremman väen juhlaruokaa

Nykypäivänä makaronilaatikkoa arkisempaa arkiruokaa saa etsiä, mutta aina ruokalaji ei suinkaan ole kuulunut viikon vakiolistalle. Makaronilaatikko oli itse asiassa alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. 

Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta lihaisaa versiota nautiskeltiin ainoastaan varakkaimissa perheissä. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta. Kotiliedessä kerrotaan, että vuonna 1892 helsinkiläisen Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun opiskelijat valmistivat tutkinnossa useita ruokia, joista yksi oli "makaroonilaatikko", kahdella o:lla kirjoitettuna.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, Makaronista tehtiin myös esimerkiksi makaronivelliä. Sota-aikana makaronia syötiin, kun muusta ruoasta oli pulaa.

Makaronilaatikko yleistyi Suomessa 1950-luvulla. Myllyn Parhaan mukaan makaronilaatikko on Suomessa keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista.

Myllyn Paras alkoi valmistaa makaronia Suomessa 1970 luvulla. Torino-makaroneja on Suomessa valmistettu sen sijaan jo lähes 60 vuotta. Torino-makaronien valmistus siirtyi vuonna 1988 Vaasan Höyrymyllyltä Raisiolle. 

Alkoiko mieli tehdä makaronilaatikkoa? Kokeile tätä ohjetta: Katjan lihamakaronilaatikossa on yksi ainesosa, joka tekee siitä mielettömän maukasta

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat