Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tällaista makaronilaatikko oli Suomessa ennen

2:34Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkinKATSO MYÖS VIDEO: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin.
Julkaistu 06.11.2023 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Makaronilaatikko ei aina ole kuulunut arjen perusruokiin Suomessa.

Makaronipula on puhuttanut suomalaisten keskuudessa koko kesän ja syksyn. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin syyt ilmiön taustalla. Sen lisäksi, että makaronilinjasto meni kesällä rikki Myllyn Parhaan tehtaalla ja aiheutti jättimäisen takaisinvedon, myös Raisiossa painiskeltiin eräänlaisten makaroniongelmien kanssa. 

Yksi suosituimmista makaroniruoista Suomessa on tietysti perinteinen lihamakaronilaatikko. Nykypäivänä perinteista makaronilaatikkoa valmistetaan myös erilaisista kasviproteiineista, kuten soijarouheesta tai härkiksestä. 

Makaronilaatikko on kuulunut ruokapöytiimme jo vuosikymmenten ajan, mutta ruokalajin historia ulottuu itse asiassa tätäkin pidemälle.

Lue myös: Fakta Suomessa myytävästä spagetista voi yllättää

Paremman väen juhlaruokaa

Nykypäivänä makaronilaatikkoa arkisempaa arkiruokaa saa etsiä, mutta aina ruokalaji ei suinkaan ole kuulunut viikon vakiolistalle. Makaronilaatikko oli itse asiassa alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. 

Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta lihaisaa versiota nautiskeltiin ainoastaan varakkaimissa perheissä. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta. Kotiliedessä kerrotaan, että vuonna 1892 helsinkiläisen Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun opiskelijat valmistivat tutkinnossa useita ruokia, joista yksi oli "makaroonilaatikko", kahdella o:lla kirjoitettuna.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, Makaronista tehtiin myös esimerkiksi makaronivelliä. Sota-aikana makaronia syötiin, kun muusta ruoasta oli pulaa.

Makaronilaatikko yleistyi Suomessa 1950-luvulla. Myllyn Parhaan mukaan makaronilaatikko on Suomessa keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista.

Myllyn Paras alkoi valmistaa makaronia Suomessa 1970 luvulla. Torino-makaroneja on Suomessa valmistettu sen sijaan jo lähes 60 vuotta. Torino-makaronien valmistus siirtyi vuonna 1988 Vaasan Höyrymyllyltä Raisiolle. 

Alkoiko mieli tehdä makaronilaatikkoa? Kokeile tätä ohjetta: Katjan lihamakaronilaatikossa on yksi ainesosa, joka tekee siitä mielettömän maukasta

Lue myös: Täysjyväpastan ja tumman pastan ero tulee monelle yllätyksenä

Lisää aiheesta:

Parhaan makaronilaatikon salaisuus: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"Muistatko vielä makaronivellin? Katjan ohjeella palaat menneille vuosikymmenilleTiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"Miten valmistuu paras makaronilaatikko? Ylivoimaisen liha-makaronilaatikon ohje: "On se vaan hemmetin hyvä resepti!"Mummolan suosikki ja kouluruokien inhokki! Retroruokien klassikko herättää vahvoja muistoja – söitkö sinäkin makaronivelliä? Söitkö sinäkin? Koko kansan ruoka herättää huikeita makumuistoja: "Voi, miten se olikin hyvää"
RuokaArkiruokaPastaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • Eilen11:30
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • Eilen06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • pe16:52
    Ravitsemus

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • pe08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia